1. Home>
 2. SD Worx>
 3. onze klanten>

DSV koos voor het Comfort Pack van SD Worx en e-voting!

“Onze vlotte stembusgang hebben we te danken aan de combi van performante software en ondersteuning.”
DSV koos voor het Comfort Pack

“We keken er al lang naar uit en in 2020 was het dan eindelijk zo ver: 9 op de 10 medewerkers brachten elektronisch hun stem uit.” Jim Linsen, Senior Manager HR bij DSV Belgium, blikt terug op de eerste sociale verkiezingen via e-voting. “Het stemplatform van de softwarepartner van SD Worx was er helemaal klaar voor. Voor herhaling vatbaar!

  Bij DSV – Global Transport & Logistics in België werken 1.400 werknemers, verspreid over drie divisies: ‘Road’, ‘Solutions’ en ‘Air & Sea’. De groep heeft 16 vestigingen in ons land, onder meer in Puurs-Sint-Amands, Antwerpen, Gent, Machelen en Eupen. DSV in België behoort tot een Deense transportmultinational die in meer dan 80 landen actief is en ruim 75.000 medewerkers telt.

    

   DSV in België organiseerde in 2020 sociale verkiezingen voor beide overlegorganen. Voor de ondernemingsraad waren er vier technische bedrijfseenheden, voor het comité voor preventie en bescherming op het werk drie. “Maar door een aantal veranderingen en verschuivingen in onze organisatiestructuur sinds de vorige stembusgang, zullen we in 2024 twee keer vier TBE’s hebben”, merkt Jim Linsen op.

    Juridische en praktische begeleiding via het Comfort Pack

    Naast het e-votingplatform koos DSV Belgium voor de begeleidingsformule van SD Worx. Jim Linsen: “Een vaste dossierbeheerder begeleidde ons interne team om voor elke procedurestap tijdig de juiste voorbereidingen te treffen. Voor verschillende collega’s was het hun eerste ervaring met sociale verkiezingen binnen hun TBE. Het was voor hen dan ook een hele geruststelling dat er een open lijn was voor al hun praktische issues en juridische vragen.”

    “Zelf was ik als coördinator al lang niet meer aan mijn proefstuk toe”, lacht de Senior Manager HR. “Maar een elektronische stembusgang organiseren, dat was voor mij natuurlijk ook nieuw. Dus ook ik maakte af en toe gebruik van de expertise van SD Worx en hun softwarepartner Assembly Voting.”

     Gebruiksvriendelijk stemplatform Assembly Voting

     Waarom DSV Belgium zich door SD Worx liet begeleiden voor de sociale verkiezingen? Jim: “Sinds 2017 werken alle bedrijven binnen de Belgische tak met het sociaal secretariaat van SD Worx. Toch was er nog een andere partij in de running voor de verkiezingen in 2020. Met hen hadden we in het verleden nog met succes sociale verkiezingen georganiseerd.” 

     Na veel wikken en wegen viel de keuze uiteindelijk op SD Worx. En daar waren doorslaggevende argumenten voor: “Naast de stevige juridische knowhow waren we vooral gecharmeerd door het gebruiksvriendelijke softwareplatform van Assembly Voting, de Deense partner waarmee SD Worx samenwerkt voor kiesprocedures met e-voting.”

      E-voting: vlotter, efficiënter en minder foutgevoelig

      90% van de medewerkers van DSV Belgium bracht dus elektronisch zijn stem uit. Aan een elektronische stembusgang zijn alleen maar voordelen, weet Jim: “Niemand kan zijn stemformulier in de verkeerde bus gooien, stembrieven hoeven niet meer verzameld en geteld te worden…”

      “In de aanloop naar de verkiezingen in 2016 onderzochten we al eens de mogelijkheid om een e-voting te organiseren”, vervolgt hij. “Maar toen waren er nog wat technische en juridische obstakels. Dus voor de veiligheid borgen we onze plannen nog maar even op.” Maar in 2020 was het dan eindelijk zo ver: “9 op de 10 medewerkers brachten elektronisch hun stem uit. Het stemplatform van de softwarepartner van SD Worx was er helemaal klaar voor. Voor herhaling vatbaar!”

       Succesvolle combi

       “Elke keer opnieuw kregen we snel een helder en praktisch bruikbaar antwoord”, besluit hij. “Ik kan wel stellen dat we onze vlotte sociale verkiezingen te danken hebben aan die performante software en dito ondersteuning.”