1. Home>
 2. SD Worx>
 3. onze klanten>

Würth Belux zet medewerkers centraal met flexibele verloning

Bij groothandel in montage- en bevestigingsmaterialen Würth maakte het Belgische personeelsbestand in 2019 kennis met flexibele verloning. Als vaste hr-partner stapte SD Worx mee om het hr-team hierbij te begeleiden. HR Officer Hilde Van de Cruys doet het relaas van een parcours met enkele pittige obstakels, maar: “We hadden ons geen betere partner kunnen inbeelden”.
Würth Belux zet medewerkers centraal met flexibele verloning_1200x441

Naast de tweejaarlijse personeelsbevraging bleek uit tal van grote en kleine signalen van op de werkvloer dat er bij Würth nood was aan meer individualisering in het hr- en verloningsbeleid. Door de eindejaarspremie deels te flexibiliseren kan de groothandel in montage- en bevestigingsmaterialen zijn personeel maatwerk aanbieden op verloningsvlak. Vooral de extra vakantiedagen blijken erg in trek. 

De aanleiding voor flexibele verloning? “Dat waren verschillende puzzelstukken die plots samenvielen”, start HR Officer Hilde Van de Cruys. “Mee aangestuurd door ons hoofdkwartier organiseerden we begin 2018 onze tweejaarlijkse personeelsbevraging. Voor de Belux-organisatie kwam salaris als verbeterpunt bovendrijven, net zoals het vertalen van nieuwe ideeën naar de praktijk.”

Behoefte aan individualisering

De Duitse Würth-groep is wereldwijd actief en telt 344 medewerkers in België en 26 in Luxemburg. In de Belux-organisatie werken vooral gespecialiseerde accountmanagers. Samen met het netwerk van 25 shops, de binnendienst in het Turnhoutse hoofdkantoor, de online shop en de Würth-app servicen zij 40.000 b2b-klanten in België en Luxemburg. Onder meer hout- en metaalverwerkende bedrijven, de bouw- en installatiebranche, automotive en transport bestellen uit het gamma van maar liefst 130.000 artikelen. 

“Het was in diezelfde periode dat vanuit ons comité voor preventie en bescherming op het werk de vraag kwam naar een fietsleasing voor de binnendienst. Verschillende van onze buren in het industriepark kwamen daar toen mee op de proppen. Tegelijk begon er intern ook van alles te bewegen rond welzijn en fitheid op het werk. Je voelde aan alles dat er steeds meer behoefte kwam aan individualisering.”

  Hilde_Van_de_Cruys
  Doorheen het hele traject ondervonden we bovenal dat deze materie voor het SD Worx-team geen geheimen kent
  Hilde_Van_de_Cruys
  Hilde Van de Cruys, HR OFFICER WÜRTH BELUX, Würth Belux

  Vaste payrollpartner als reflex

  Zo begon bij Würth stilaan het idee te rijpen om zijn personeel meer maatwerk te bieden op verloningsvlak. Hilde: “Onze reflex was om hiervoor met SD Worx rond de tafel te zitten. Voor de volledige payroll voor België en Luxemburg rekenen we namelijk al decennialang op hun expertise, net zoals voor legal support in specifieke personeelsdossiers.”

  Würth besliste om zijn eindejaarspremie deels flexibel te maken voor alle Belgische werknemers. Aan werkgeverskant een nuloperatie, maar de medewerkers kregen zo plots wel een potje ter beschikking om zelf te besteden aan enkele voordelen naar keuze.

  Hilde: “De leasefiets en extra vakantiedagen kwamen hoe dan ook in de selectie, maar we wilden graag aanvullen tot een vijftal keuzemogelijkheden. SD Worx heeft ons daarin goed begeleid. Ter inspiratie kregen we een lijst van de populairste voordelen in vergelijkbare organisaties om af te toetsen aan onze ervaring en die van de medewerkers.”

  Impact op pensioenopbouw

  Uiteindelijk kwamen ook onder meer individueel pensioensparen en een persoonlijke bijdrage in de hospitalisatieverzekering in het Flex Income PlanTM (FIP). SD Worx bracht alles mee in orde voor het eerste FIP-keuzemoment en beantwoordde mee de uiteenlopende vragen van het personeel. Daarvoor werden een aantal regionale infosessies georganiseerd. Uiteindelijk tekende een 50-tal medewerkers in op verschillende voordelen. Vooral de vakantiedagen bleken in trek.” 

  Brede interesse bij personeel

  Intussen was het hr-team achter de schermen al het volgende jaarlijkse keuzemoment aan het voorbereiden. Bedoeling was om de lijst van vijf naar tien voordelen te brengen, maar hr wilde het personeel daar maximaal in betrekken.

  Hilde: “We lanceerden een enquête onder de medewerkers. Onder meer een internationale tankkaart en een verhoogde kilometervergoeding en een bedrijfssmartphone konden daarin op veel bijval rekenen. Ook een opsteker: de mooie respons op de bevraging, voor ons hét bewijs van de brede interesse voor flexibele verloning.”

  “De mooie respons op de enquête was voor ons hét bewijs van de brede interesse voor flexibele verloning.” – HR Officer Belux Hilde Van de Cruys

  Specialisten in de materie

  Tot corona roet in het eten kwam gooien. Hilde: “Thuiswerken werd de norm en internationale vakantieplannen moesten in de kast. Dus het nut van een aantal voordelen kwam op de helling te staan.” Lang verhaal kort: op de fietsleasing na drukte Würth even op de pauzeknop. Hilde: “Hopelijk kunnen we vanaf het najaar de draad weer opnemen.”

  “Op zijn minst een hobbelig parcours”, geeft Hilde toe. “Maar in elke fase konden we terugvallen op de deskundige begeleiding van het SD Worx-team. Dat ze zo snel en efficiënt konden schakelen, komt doordat ze over onze payrolldata beschikken en de organisatie door en door kennen. Maar bovenal, doorheen het hele traject voelden we dat deze materie voor hen geen geheimen kent.”

  “We hadden ons geen betere partner kunnen inbeelden”, besluit Hilde. “Mijn droomscenario is trouwens nog altijd om op termijn te evolueren naar een formule waarbij werknemers op elk moment hun verloningspakket kunnen aanpassen.”

   Overweeg je om te starten met flexibele verloning in je organisatie?

    Ontdek hoe SD Worx je kan helpen