1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Wellbeing & gezondheid>
WorldAutismDay_1200x1200

Neurodivergentie: Een onderbenut potentieel

Neurodivergente mensen, zoals zij met autisme, ADHD, dyslexie of andere neurotypes, denken, ervaren of reageren anders dan de meerderheid. Dit brengt unieke talenten met zich mee, zoals creativiteit, probleemoplossend vermogen en analytisch denken. Toch blijven deze vaardigheden vaak onderbenut op de werkvloer

Wat is neurodiversiteit?

Ongeveer 15% à 20% van de bevolking is neurodivergent, wat betekent dat zij een andere manier van prikkels verwerken, denken, leren, communiceren en reageren hebben dan de meerderheid (neurotypische mensen). Deze mensen zijn niet per definitie minder bekwaam, maar kunnen specifieke uitdagingen en sterke punten met zich meebrengen. Zo kunnen autistische mensen prikkels vaak intenser of juist minder sterk ervaren dan neurotypische personen. Er wordt echter vaak een one-size-fits-all-aanpak gehanteerd in HR-beleid, terwijl maatwerk de sleutel is tot succes.

Wat zeggen de experts? 

Volgens Els Van Beneden, dagelijks bestuurder van VZW LAVA en Communications Officer bij EUCAP, schuilt de grootste barrière in de beeldvorming rond autisme: “Veel mensen denken bij autisme meteen aan stereotype beelden uit films, zoals in Rain Man. Maar in werkelijkheid is autisme veel breder en diverser. Mensen met autisme hebben niet per definitie een uitzonderlijk geheugen of wiskundig talent, maar ze hebben wél unieke vaardigheden die waardevol kunnen zijn op de werkvloer.”

Professor Ilse Noens (KU Leuven) benadrukt het belang van ervaringsdeskundigheid: “Organisaties zoals LAVA zetten zich in om de stem van neurodivergente mensen te laten horen en actief te betrekken in onderzoek, praktijk en beleid. Dat is essentieel om drempels te verlagen en inclusie écht mogelijk te maken.”

Unieke talenten en perspectieven 

Neurodivergente medewerkers brengen vaak specifieke sterktes mee, maar het is belangrijk te benadrukken dat deze sterktes sterk persoonsafhankelijk zijn. Iemand met autisme kan bijvoorbeeld in bepaalde contexten uitblinken in patroonherkenning en detailgerichtheid, maar dit geldt niet voor iedereen met autisme. Evenzo kunnen mensen met ADHD creatief en flexibel zijn, maar dit kan variëren van persoon tot persoon. 

Uitdagingen en oplossingen

Veel bedrijven vullen in wat neurodivergente medewerkers nodig hebben zonder hen te betrekken. Hierdoor blijven talenten onbenut. Kleine aanpassingen zoals noise-cancelling koptelefoons, duidelijke communicatie en voorspelbare structuren kunnen een groot verschil maken. Zoals Noens het mooi verwoordt: "Ruimte maken voor neurodiversiteit op de werkvloer, zal een positieve impact hebben op de hele organisatie. Het is goed voor iedereen."

Hoe maak je jouw werkvloer inclusiever?

  1. Praat met medewerkers – Vraag naar hun noden en betrek ervaringsdeskundigen.
  2. Stel diverse teams samen – Diversiteit verhoogt creativiteit en innovatie.
  3. Normaliseer aanpassingen – Flexibele werkplekken en controle over prikkels helpen iedereen.
  4. Creëer een inclusieve cultuur – Maak neurodiversiteit een vanzelfsprekend deel van HR-beleid.

Van uitdaging naar kans 

Neurodiversiteit is geen obstakel, maar een troef. Door kleine drempels weg te nemen, versterken bedrijven niet alleen het welzijn van hun medewerkers, maar ook hun eigen succes. Talent zit soms op onverwachte plekken. Geef jij het de ruimte om te schitteren?

    Maak werk van echte inclusie

    Neurodiversiteit is slechts één aspect van een inclusieve werkvloer. Wil je als organisatie verder gaan en een cultuur creëren waarin iedereen zich gewaardeerd en betrokken voelt? Ons e-book Zo werkt een diverse ploeg echt samen biedt praktische inzichten en tips om dit te realiseren. 

    Download het gratis e-book
    Jan Laurijssen

    Jan Laurijssen

    HR evangelist & researcher