1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Wellbeing & gezondheid>
ziektebriefje_1200x800

7 vragen over het ziektebriefje voor één dag

Iets meer dan de helft van onze Belgische kmo’s vraagt nog steeds voor elke afwezigheid een ziektebriefje, ook voor één dag. Dat blijkt uit onze recente kmo-bevraging. Maar mag dat wel nog? Het hangt ervan af.

  Het basisprincipe

  Sinds 28 november 2022 moeten je werknemers geen medisch attest meer voorleggen als ze één dag ziek zijn, en dat tot driemaal per jaar. Als kmo met minder dan 50 werknemers mag je daarvan afwijken, maar die afwijking moet je dan uitdrukkelijk opnemen in een collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement.

   1. Ik twijfel of ik aan 50 werknemers kom. Hoe worden die geteld?

   De telling gebeurt in ‘koppen’. Elke werknemer, deeltijds of voltijds, telt als kop. Op 1 januari worden de koppen geteld en het resultaat geldt voor de rest van het jaar. Als je op 1 januari 49 werknemers in dienst had en op 1 juli 51 werknemers, mag je dus nog steeds afwijken van de wet, tot en met 31 december van dat jaar.

    2. Ik heb 10 werknemers en wil graag voor elke ziektedag een medisch attest vragen. Mijn oude arbeidsreglement stelt dat een medisch attest voor elke ziektedag verplicht is. Is dat voldoende?

    Neen. Via het arbeidsreglement moet je uitdrukkelijk afwijken van de nieuwe spelregels. Je moet je arbeidsreglement dus aanpassen.

     3. Ik heb 10 werknemers en wil géén medisch attest vragen voor de eerste drie ziekteperiodes van één dag. Moet ik iets aanpassen?

     Ja. Je past je arbeidsreglement aan om je werknemers van de nieuwe spelregels op de hoogte te brengen. Het aantal ziektedagen zonder attest mag je trouwens zelf kiezen. Uit onze bevraging blijkt dat 10% van de Vlaamse kmo’s nooit nog een ziektebriefje vraagt, tenzij in uitzonderlijke gevallen (vaak afwezig, langdurig afwezig, twijfel over de aard van de afwezigheid).

      4. Ik heb 51 werknemers. Mag ik toch nog een doktersattest vragen voor de eerste ziektedag?

      Je mag het altijd vragen, maar de werknemer kan weigeren en jij moet die weigering aanvaarden. Je mag de werknemer hiervoor niet bestraffen. De spelregels zijn duidelijk: in bedrijven met meer dan 50 werknemers kunnen die werknemers niet meer verplicht worden een medisch attest voor te leggen, en dat voor de eerste drie keer per jaar dat ze één dag ziek zijn.

       5. Ik heb 20 werknemers en heb in mijn arbeidsreglement gezet dat ze voor elke ziektedag een medisch attest moeten hebben. Nu vind ik dat niet meer nodig. Kan ik erop terugkomen?

       Jazeker: je past gewoon je arbeidsreglement opnieuw aan.

        6. Moeten mijn werknemers me nog verwittigen als ze één dag ziek zijn?

        Ja, in elk geval. Als je medewerker afwezig is wegens ziekte, dan moet die jou onmiddellijk verwittigen, liefst voor de start van de werkdag. Dat geldt altijd, ook al staat daarover niks in je arbeidsreglement, het contract of een ander document. Hoe die verwittiging gebeurt (telefoon, sms, WhatsApp, e-mail) en wie verwittigd moet worden (de directie, de leidinggevende, de hr-afdeling) leg je vast in het arbeidsreglement.

         7. Ik vraag geen ziektebriefje. Mag ik dan nog een controlearts sturen?

         Ja. Je hebt altijd het recht om een controlearts te sturen. Als je werknemer ergens anders dan op de gebruikelijke verblijfsplaats gaat uitzieken, dan moet die jou daarvan op de hoogte brengen. Heb je daarover geen bericht ontvangen, dan kan je de controlearts naar het gebruikelijke adres van je werknemer sturen.

          Nood aan een ruimer verzuimbeleid? Onze consultants helpen je graag.

           Neem contact op
           Anneleen Verstraeten

           Anneleen Verstraeten

           Juridisch Adviseur

           Anneleen Verstraeten studeerde in 2002 af als Master in de Rechten. Ze startte in 2003 bij SD Worx als juridisch adviseur. In die rol ondersteunde zij zowel kmo’s als grote ondernemingen in Vlaanderen binnen verschillende sociaaljuridische onderwerpen. Sinds enkele jaren liggen haar focus en hart bij de kmo-afdeling. Daar is ze als juridisch adviseur, legal kmo consultant én interne en externe opleider op verschillende fronten actief.