1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Verloning en loonkosten>
Endofyeargifts

Eindejaarsgeschenken: motiverend, maar ook voordelig?

De eindejaarsperiode komt er terug aan. Een moment waarop 7 op 10 medewerkers in Vlaanderen een geschenk van hun werkgever krijgen*. Het is een goede manier om je waardering voor je medewerkers te tonen, maar is het ook fiscaal gunstig om medewerkers te belonen via geschenken?

    Waarom een geschenk geven?

    Met een geschenk laat je zien dat je je werknemers waardeert. Waardering tonen draagt bij tot het werkgeluk, de betrokkenheid, motivatie en ook zeker de retentie van medewerkers. Je creëert er een unieke bedrijfscultuur mee en versterkt de relaties met en tussen medewerkers.

      Tot welk bedrag is het fiscaal gunstig?

      We zien dat medewerkers gemiddeld een personeelsgeschenk krijgen van € 40. Niet opmerkelijk, aangezien geschenken voor Kerstmis, Nieuwjaar of Sinterklaas vrij zijn van socialezekerheidsbijdragen tot maximaal € 40 per medewerker. Per kind ten laste mag je daar nog 40 euro bovenop geven. Je geeft dan een geschenk aan het kind van je medewerker.

      40 euro is ook de maximum-grens om vrijgesteld te zijn van de bedrijfsvoorheffing. Deze vrijstellingen van RSZ en BV gelden wel enkel indien er geen onderscheid is tussen werknemers en het voordeel hetzelfde is voor iedereen. Ook zijn er nog bijkomende voorwaarden indien het geschenk onder de vorm van cheques wordt gegeven.

        Welke cadeaus mag ik geven?

        Je geschenken kunnen drie vormen aannemen:

        • een materieel cadeau;
        • een cadeaucheque;
        • cash via de loonbrief.

        Kies je voor een cadeaucheque? Dan zijn er drie voorwaarden:

        • je werknemer mag ze enkel inruilen bij ondernemingen die vooraf een akkoord gesloten hebben met de uitgevers van deze cheques;
        • ze mogen slechts een beperkte looptijd hebben;
        • als je een cadeaucheque geeft, mag die niet omgeruild worden voor cash.

          4 vragen over sociaal en fiscaal gunstige geschenken

          Mag ik een cadeau van 40 euro geven voor Sinterklaas én kerstmis én nieuwjaar?

          Neen. De grens van 40 euro geldt voor de drie feestdagen samen. 
           

          Hoeveel mag ik aan deeltijdse werknemers geven?

          De meeste ondernemingen maken voor de waarde van de geschenken geen onderscheid tussen voltijdse en deeltijdse werknemers. Geniet een pro rata voor deeltijdsen toch je voorkeur? Dan kan dat. Je vermenigvuldigt de waarde voor een voltijdse medewerker dan met de deeltijdse tewerkstellingsbreuk.
           

          Ik wil ook een geschenk van 40 euro per kind geven. Beide ouders werken bij mij. Mag ik dan tweemaal 40 euro per kind geven.

          Ja. Beide ouders kunnen een geschenk én een geschenk voor het kind krijgen.
           

          Wat als de cadeaus de grensbedragen overschrijden?

          Voor de fiscus is alles tot en met 50 euro vrij van belastingen. Voor de RSZ, waar het grensbedrag 40 euro is, is het verhaal anders. Als je de 40 euro overschrijdt, ben je net als je werknemer RSZ-bijdragen verschuldigd op het totale bedrag (en niet op het stukje overschrijding). Niet leuk, dus je houdt je beter aan de vooropgestelde limieten.

            Ons advies?

            Vergeet de bedragen van de geschenken of geschenkcheques niet door te geven in de payroll. Of vraag het aan ons.