1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Verloning en loonkosten>
Endofyeargifts

Eindejaarsgeschenken: motiverend, maar ook fiscaal gunstig?

De eindejaarsperiode komt er terug aan. Een moment waarop 7 op 10 medewerkers in Vlaanderen een geschenk van hun werkgever krijgen*. Het is een goede manier om je waardering voor je medewerkers te tonen, maar is het ook fiscaal gunstig om medewerkers te belonen via geschenken?

  Waarom een geschenk geven?

  Laat zien dat je je werknemers waardeert. Door het geven van een geschenk laat je deze waardering blijken, wat dan een positief effect creëert voor zowel de medewerker zelf als voor de volledige organisatie. Waardering tonen draagt immers bij aan het werkgeluk, de betrokkenheid, motivatie en ook zeker de retentie van medewerkers. Je creëert er een unieke bedrijfscultuur mee en versterkt de relaties met en tussen medewerkers. Het is een extra wapen in de war for talent.

   Tot welk bedrag is het fiscaal gunstig?

   We zien dat medewerkers gemiddeld een personeelsgeschenk krijgen van € 40. Niet opmerkelijk, aangezien geschenken voor Kerstmis, Nieuwjaar of Sinterklaas vrij zijn van socialezekerheidsbijdragen tot maximaal € 40 per medewerker. Indien u dat wenst mag u daar nog € 40 bij geven per kind ten laste.

   Ook is dit de maximum-grens om vrijgesteld te zijn van de bedrijfsvoorheffing. Deze vrijstellingen van RSZ en BV gelden wel enkel indien er geen onderscheid is tussen werknemers en het voordeel hetzelfde is voor iedereen. Ook zijn er nog bijkomende voorwaarden indien het geschenk onder de vorm van cheques wordt gegeven.

    Meer weten over de fiscaliteit van personeelsgeschenken? 

     Lees dan de whitepaper hierover

     Welk geschenk geef je het best?

     Uit het marktonderzoek van Kadonation blijkt dat 1 op 3 organisaties een fysiek cadeau (voeding of drank) geeft in december. 1 op 4 laat de keuze bij de medewerkers en geeft hen een cadeaubon. Een slimme keuze want 2 op 3 medewerkers vindt een cadeaubon die te besteden is in verschillende winkels immers het ideale geschenk voor de eindejaarsperiode.

     Bekijk het aanbod voor de eindejaarsgeschenken van onze partner Kadonation.

      Liever een gepersonaliseerd geschenk? Geen probleem!

      Uit marktonderzoek over personeelsgeschenken blijkt dat medewerkers graag een geschenk ontvangen dat persoonlijk en origineel is. Een persoonlijke boodschap wordt door hen het meest geapprecieerd. Denk er daarom aan een extra boodschap toe te voegen met enkele gemeende woorden. Uiteraard kan je ook het geschenk voorzien van je bedrijfslogo of zelfs volledig van je eigen huisstijl. Kies zelf in welke mate je je geschenk wil personaliseren.

       Partnership SD Worx & Kadonation

       Maak het jezelf gemakkelijk met het gratis platform

       Onze samenwerking met het gratis geschenkenplatform Kadonation Select helpt je om gemakkelijk een eindejaargeschenk te geven. Dit geschenkenplatform heeft een breed gamma aan geschenken, waaronder de ideale eindejaarsgeschenken. Door onze toekomstige payroll integratie worden automatisch de juiste werknemersgegevens voor je klaar gezet. Zo vergeet je niemand en kan je zonder zorgen het perfecte geschenk geven in december.

       Voordelen van onze samenwerking voor jou

       • Ruim aanbod aan geschenken
       • Hou het overzicht over bestellingen en facturen
       • Bespaar tijd door automatische flows en toekomstige payroll integratie
        Probeer het gratis platform uit

        * Onderzoek in opdracht van Kadonation uitgevoerd door InSites Consulting - 2.000 medewerkers - voorjaar 2021