1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Verloning en loonkosten>

De return van een doordacht loonbeleid

-Leestijd:: 3 Minuten
loonbeleid

Een doordachte loonpolitiek voeren is een moeilijke evenwichtsoefening. Enerzijds moet je loonbeleid medewerkers aansporen om zich optimaal in te spannen om mee de bedrijfsdoelstellingen te halen. Anderzijds dient het kostenbewust te zijn en houd je de loonkosten het liefst zo beheersbaar mogelijk. Een loonbeleid opstellen helpt je meerdere uitdagingen in één keer aan te pakken.

Een sterke loonpolitiek richt zich op beloning in de breedst mogelijke zin. In de eerste plaats het cash loon en een aantal extralegale voordelen, maar ook heel wat minder tastbare elementen zoals loopbaanmogelijkheden, flexibiliteit of de mogelijkheid tot deeltijds werk.

Een uitgewerkt beleid op het vlak van verloning biedt werkgever én werknemers onmiskenbare voordelen – zoals deze zes:

Voordeel 1: je bent in orde met de wetgeving

Elk loonpakket moet fiscaal en sociaaljuridisch 100% waterdicht zijn. Dat je de geldende barema’s en cao’s in je paritair comité volgt, spreekt voor zich. Maar ook minder evidente zaken moeten juist en binnen het correcte regelgevend kader worden berekend en toegekend. Denk maar aan complexere onkostenvergoedingen, of sectoraal verplichte voordelen zoals ecocheques.

Voordeel 2: je vermijdt discussies en misverstanden

Een goed loonbeleid omvat veel meer facetten dan louter de hoogte van de lonen inschatten. Eenduidigheid en transparantie op het vlak van loonsystemen, toekomstperspectieven, opslagcriteria en loongesprekken scheppen de juiste verwachtingen.

Meer kans ook dat je mensen hun loon als fair percipiëren. En dat draagt bij tot de algemene tevredenheid.

Voordeel 3: je motiveert je medewerkers

Een motiverend HR-beleid kan niet zonder correcte verloningsprincipes. Loon en opslag op zich mogen dan niet zozeer voor méér motivatie zorgen, het omgekeerde is zeker waar: als het loon niet goed zit, keldert de motivatie. Wat dan mogelijk nefast is voor de prestaties, het verzuim en het verloop.

Met de juiste loonpolitiek kun je bovendien loopbaanpaden aantrekkelijk maken of sterke presteerders iets extra geven. Nog beter voor hun motivatie is dat ze die extra’s zelf kunnen kiezen – iets wat bij flexibel verlonen (zie kaderstuk) automatisch het geval is.

Ontdek nog meer factoren die de motivatie en het engagement versterken.

Voordeel 4: je bewaakt de loonkosten

Het beloningsbeleid is gebaseerd op een correcte juridische en fiscale onderbouw. Daarbij kun je heel wat loonkostoptimalisaties onderzoeken: van de klassieke extralegale voordelen over niet-recurrente voordelen tot specifieke onkostenvergoedingen.

Een beleid op het vlak van verloning laat je ook toe om dergelijke extra’s structureel in te zetten als alternatieve vorm van beloning. Fietsvergoeding, hospitalisatieverzekering of telewerkforfait in de plaats van een dure bruto loonsverhoging? Goeie deal, ook voor de werknemers!

Voordeel 5: je maakt lonen marktconform

Een correct loon is in de allereerste plaats een marktcompetitief loon. Grondige marktkennis is als hr-verantwoordelijke dan ook broodnodig. Die kennis scherp je aan als je een loonanalyse op touw zet. Met verhelderende en representatieve loonstudies. Of met de rapporteringstool Performance Dashboard, waarmee je referentielonen vindt voor tal van functies. Door je loonbeleid vervolgens te enten op je markt, houd je je mensen gemotiveerd (zie voordeel 3).

Voordeel 6: je versterkt het rekruteringsproces

Staat je loonbeleid op punt dan ken je het gangbare loon voor bepaalde functies in je sector (zie voordeel 5) en/of regio. Dat geeft je een goed ijkpunt tijdens sollicitatieprocedures. Je weet onmiddellijk of de loonwensen matchen met de functie en het profiel, wat je onderhandelingspositie versterkt.

Bovendien kun je de kandidaat in alle openheid loonevolutie en loopbaanperspectieven aanreiken. Zo vergroot je je aantrekkelijkheid als werkgever.

Werkgevers worden trouwens als nóg interessanter gepercipieerd wanneer ze medewerkers toelaten om zelf een deel van hun loonpakket samen te stellen. Zo zag IT-dienstverlener CTG zijn instroom fors toenemen.

  Overweeg je al om flexibel verlonen in te voeren?

  Daarmee vertaal je alle extralegale loonvoordelen van je werknemer naar één totaalbudget dat hij kan spenderen aan mobiliteit, maar ook aan tools om mobiel te werken (smartphone, tablet, internetverbinding thuis …), extralegale vakantiedagen, aanvullende verzekeringen enzovoort.
  Op je loonkosten heeft het principe geen enkele impact: het is een budgetneutrale oplossing. Toch is ze juridisch volledig waterdicht en straalt het principe van de vrije beslissingsbevoegdheid positief af op de tevredenheid van je werknemers. Zij kunnen immers een voordelenpakket op maat samenstellen dat naadloos aansluit bij hun persoonlijke behoeften.

   Download het e-book
   BE_Annelies-Rottiers_-Manager-KMO-Consultancy_-SD-Worx_300x300
   ByAnnelies Rottiers- Manager KMO Consultancy - SD Worx

   Annelies Rottiers is 10 jaar werkzaam bij SD Worx. Ze is manager van een team Legal- & HR-experts met een passie voor KMO. Samen met haar team inspireert én begeleidt ze bedrijven bij het uitbouwen van een 'werkend en wervend' personeelsbeleid. Want mensen maken nu eenmaal het verschil, zeker als ze met 'goesting en passie' in hun job staan!

   Gerelateerde artikelen

   webinarFlexIncomePlan
   Event

   Het Flex Income Plan van de toekomst

   De tijd staat niet stil en de ontwikkelingen binnen ons Flex Income Plan™ ook niet. Recent is er dan ook een voordeel bijgekomen: Gezondheid, beweging en welzijn. Zo kan je als werkgever individuele coachingsessies of -pakketten aanbieden voor: Mentaal welzijn, beweging, rookstop, voeding. Ontdek er alles over in deze webinar.

   2021-12-07
   onkost
   Event

   Onkostenbeheer fiscaal-juridisch nader bekeken

   De huidige hybride manier van werken heeft ook zijn impact op onkostenbeheer. Niet alleen zullen er nieuwe onkosten - die voor de pandemie niet eens bestonden - moeten verwerkt worden, het zal er ook op aankomen de juiste tool te kiezen die dit proces voor jouw organisatie ondersteunt. Alvorens je de beste tool kan kiezen, moet je er eerst voor zorgen dat de basis van je onkostenbeleid goed zit. Tijdens deze webinar gaan we dieper in op het fiscaal-juridisch kader, de verplichte spelregels en de mogelijkheden voor jouw organisatie .

   2021-06-01
   consumptie
   Blog

   Solidair in coronatijd: steun je werknemers én de lokale handelaars met consumptiecheques

   Terwijl sommige bedrijven noodgedwongen de deuren moesten sluiten als gevolg van de coronamaatregelen, was het bij andere net alle hens aan dek. Veel werknemers gingen tot het uiterste om de crisis te bekampen. Werkgevers waren vragende partij om die inzet op een voordelige manier te kunnen vergoeden. Het antwoord kwam er in de vorm van consumptiecheques, waarmee je je medewerkers tot 300 euro extra koopkracht schenkt.

   By Geert Vermeir2020-09-03