Je kunt medewerkers de mogelijkheid geven aandelen van je eigen bedrijf te kopen. Wil je liever niet dat je medewerkers in je onderneming participeren, dan kun je bij de grootbanken aankloppen voor een aandelenoptieplan of bij je sociaal secretariaat voor warrants. De waarde daarvan is doorgaans gekoppeld aan de evolutie van een grote aandelenkorf.
Warrants: wat zijn het en waarom moet jij ze inzetten?
Warrants (aandelenopties): meer netto en kostenefficiënt bij uitbetaling van bonussen.
Een aandelenoptie is het recht om een bepaald aantal aandelen aan te kopen binnen een bepaalde termijn en tegen een vooraf vastgestelde prijs.
De wet onderscheidt daarbij 2 types met een verschillende fiscale behandeling:
- beursgenoteerde – en daar verhandelde – opties, waarvan de ‘warrants’ het meest bekend zijn
- niet-beursgenoteerde opties
Warrants helpen je medewerkers te motiveren én houden het betaalbaar
Nu het steeds moeilijker is om het juiste talent te vinden, wil je alles op alles zetten om goed presterende medewerkers aan je bedrijf te binden. Aan het einde van het jaarlijkse evaluatiegesprek ben je dan snel geneigd een brutoloonsverhoging voor te stellen. Het klassieke scenario, maar enkel op korte termijn houdbaar. Het volgende jaar zal je medewerker immers opnieuw een extra verwachten, en zo lopen de kosten al snel hoog op. Bovendien houdt je medewerker netto vaak minder dan de helft over van zijn opslag.
Reden te meer dus om een verloningsmiddel te overwegen dat op de lange termijn betaalbaar blijft én waar ook je medewerker meer aan overhoudt.
Aandelenopties of warrants zijn een aantrekkelijk alternatief voor opslag:
- Voor jou als werkgever: de opties zijn niet onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen of werkgeversbijdragen. Bovendien zijn ze fiscaal aftrekbaar.
- Voor je medewerkers:
- De opties (warrants) zijn vrij van sociale zekerheidsbijdragen of werknemersbijdragen.
- Warrants kan je medewerker zo goed als meteen verzilveren en zo de blootstelling aan waardeschommelingen tot een minimum beperken.
- Indien gelinkt aan aandelen van het eigen bedrijf, zal je medewerker ook kunnen genieten van een stijgende (beurs)waarde.
- De opties (warrants) zijn vrij van sociale zekerheidsbijdragen of werknemersbijdragen.
Opgelet: de werknemer moet tijdig (vooraf) kiezen voor warrants
Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van RSZ, moet de werknemer tijdig kiezen om de bonus te ontvangen in aandelenopties of warrants. Die keuze gebeurt ruim voordat de bonus uitgekeerd wordt. Kiest hij op dat moment voor cash, dan zal hij gewoon RSZ moeten betalen over het bedrag van de bonus. En jij als werkgever ook. Duidelijke communicatie over de modaliteiten en de timing van een warrantsplan is dus zeer belangrijk.
Geef je medewerkers meer, zonder zelf dieper in de portefeuille te tasten
Aandelenopties en warrants zijn populair. Overweeg je ook om dit alternatief voor een brutoloonsverhoging in te voeren? Bij de experts van SD Worx kun je terecht om de ideale verloningsmix voor je bedrijf samen te stellen en verantwoord uit te rollen.
Je werknemers aantrekkelijk verlonen?
Verlonen via warrants is een interessante manier om je werknemers te belonen. Met warrants bied je je werknemers niet alleen extra netto-inkomsten, maar vergroot je ook hun betrokkenheid. Voor jou als werkgever is dit een kostenefficiënte aanpak, een echte win-win!
Annick De Cock
Manager Flex Income Plan, Mobility & Warrants
Annick De Cock is fiscaal jurist en sinds 2010 werkzaam bij SD Worx. Zij is gespecialiseerd in optimaal verlonen en de ontwikkeling van nieuwe verloningsinstrumenten, met aandacht voor loonkostbeheersing.