1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Verloning en loonkosten>
In 3 stappen naar marktconforme verloning

In 3 stappen naar marktconforme verloning

Als werkgever weet je maar beter wat je concurrenten op tafel leggen als salarispakket. Anders riskeer je dat ze je talent afsnoepen door aantrekkelijker te verlonen. Of omgekeerd: dat je aan concurrentiekracht verliest doordat je loonkosten de pan uit swingen.

Je hebt dus maar best zicht op wat werknemers bij de concurrentie verdienen. Want in elk duurzaam loonbeleid is een marktconforme verloning een belangrijke bouwsteen. Met dit stappenplan werk je vlot een loonbeleid uit:

  Stap 1: verzamel betrouwbare salarisgegevens

  Om een medewerker een aantrekkelijk loonpakket aan te bieden, moet je weten wat een gelijkaardig profiel verdient bij een vergelijkbaar bedrijf. Die informatie vind je in loonbenchmarkdossiers. Let er wel op dat de gegevens betrouwbaar zijn. Wanneer je echt zeker wilt zijn van 100% objectieve gegevens om uw belangrijke beslissingen op te bepalen, baseer je je het best op de loongegevens die een sociaal secretariaat ter beschikking vrijgeeft. Een erkend sociaal secretariaat heeft toegang tot precieze loongegevens via de payrollverwerking, terwijl veel andere aanbieders werken met antwoorden uit salarisbevragingen.

   Verfijn de benchmarkgegevens

   Gebruik enkel de gegevens die voor jou relevant zijn. Er zijn namelijk verschillende parameters die impact hebben op de totale verloning van een bepaalde functie: de regio van tewerkstelling, de organisatieomvang, de sector ... Al deze factoren bepalen met welke gegevens je rekening moet houden voor een nauwkeurige analyse.

    Stap 2: meet je aan je concurrenten én jezelf

    Kijk verder dan louter het vaste brutoloon, maar neem de totale verloning in rekening. Een salarispakket bevat naast loon in cash immers vaak een aantal voordelen: maaltijdcheques, een forfaitaire onkostenvergoeding, een groepsverzekering, een bedrijfswagen enzovoort.

     Niet alleen buiten de bedrijfsmuren moet een verloningspakket uitgebalanceerd zijn, ook interne conformiteit is een must. Wanneer twee collega’s vergelijkbare verantwoordelijkheden en taken hebben, dan is het logisch dat hetzelfde geldt voor hun verloning. Enkel zo wordt een loon intern als fair ervaren.

      Stap 3: interpreteer de salarisgegevens en bepaal je koers

      Op basis van de benchmarkgegevens krijg je zicht op wat de markt betaalt. je bepaalt zelf hoe competitief je wilt verlonen en waar je het verschil wilt maken. Wanneer je bijvoorbeeld vaststelt dat 91% van je concurrenten een groepsverzekering aanbiedt, dan weet je dat dit een handicap kan vormen als je niet volgt. Wanneer je daarentegen merkt dat minder dan de helft van de werknemers in je sector een mobiliteitsvergoeding krijgen, dan kun je hiermee juist het verschil maken.

       Benchmarkgegevens Total Reward:
       hoe marktconform is uw verloning?

       Ontdek wat er gangbaar is in uw sector, regio of bij bedrijven van gelijkaardige grootte