Minderjarige tewerkstellen: neem deze regels in acht
Horeca is voor studenten een populaire sector om een centje bij te verdienen. Vanaf zijn of haar 15e verjaardag mag een jongere aan de slag in je zaak. Maar let op: voor minderjarigen voorziet de arbeidswetgeving extra beschermingsmaatregelen.
1. Slechts één zondag op twee werken
Zondagswerk is streng gereglementeerd: minderjarigen mogen slechts één zondag op twee werken. En dat moet je zeer letterlijk nemen, want bijvoorbeeld twee zondagen wel en vervolgens twee zondagen niet werken is al verboden. Ook moet je de sociale inspectie minstens vijf dagen op voorhand schriftelijk op de hoogte brengen wanneer je je jonge werknemer op zondag aan de slag zet.
2. Ten laatste tot 23 uur aan de slag
16- tot 18-jarigen mogen in een horecazaak – en dat is een uitzondering op de algemene regel – tot 11 uur ’s avonds werken, op voorwaarde dat ze nog met het openbaar vervoer naar huis kunnen. Is dat niet het geval, dan moet je zelf vervoer voorzien of de kosten ervoor terugbetalen. Ook van dit ‘nachtwerk’ moet je de sociale inspectie minstens vijf dagen op voorhand inlichten.
3. Overwerk alleen in uitzonderlijke omstandigheden
Minderjarigen mogen gemiddeld maximaal 8 uur per dag en 40 uur per week presteren. Overuren mogen alleen bij onvoorziene omstandigheden of wanneer de normale werking van je zaak in het gedrang zou kunnen komen.
4. Extra pauzes en rustdagen inlassen
Een minderjarige werknemer moet per week altijd 2 rustdagen na elkaar krijgen. Met andere woorden, hij of zij mag nooit 6 dagen aan een stuk werken. Ook ben je verplicht om hem of haar na 4,5 uur werken 30 minuten pauze te geven. Werkt hij of zij 6 uur of langer, dan is dat 60 minuten. Dat uur neemt hij of zij in 1 of 2 keer op.
Je merkt het, om een minderjarige tewerk te stellen moet je je aan een aantal extra regels houden op het vlak van arbeidsduur en overwerk. Maar in ruil daarvoor kun je een poule van flexibele jonge krachten uitbouwen waarmee je druktepieken in je zaak voordelig kunt opvangen.
Vicky Demiddel
Horeca-expert
Vicky is horeca-expert en werkt in totaal al 8 jaar als payrollconsulent binnen de kmo-divisie van SD Worx.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe wet sociale verkiezingen: grote veranderingen voor interims
De stemming van de socialeverkiezingswet is doorgaans een verplicht nummer waarbij er nauwelijks iets wordt toegevoegd aan het voorstel van de sociale partners. Maar niet deze keer: zet je courant interims in, dan betekent het pas goedgekeurde wetsvoorstel een aardverschuiving voor het verloop van de sociale verkiezingen. Maar ook de mogelijkheden voor e-voting werden gevoelig uitgebreid. In deze blog lees je meer over de concrete gevolgen van het pas gestemde wetsvoorstel. Dat moet binnenkort wel nog definitief worden goedgekeurd in de plenaire vergadering van het parlement.
1 op de 10 medewerkers is freelancer: tijd voor een aangepast hr-beleid
Tot 97% van de Belgische bedrijven schakelt regelmatig freelancers in. Dat blijkt uit een recente enquête van SD Worx in samenwerking met de Antwerp Management School. Toch laat het hr-beleid voor deze medewerkers in de meeste organisaties te wensen over: slechts 1 op de 3 stemt zijn strategie af op hun tewerkstelling.