1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Tijdelijke tewerkstelling>
Flexibel tewerkstellen

Flexibel tewerkstellen in Corona-tijden

Het Corona-virus is begin dit jaar uit China overgewaaid naar Europa en heeft in een mum van tijd zowel ons privéleven als het bedrijfsleven overhoop gegooid.

  Deel je personeel met organisaties die dit nodig hebben

  De impact van Corona op de economie is duidelijk, allemaal in een tweede poging het virus in te dijken:

  • bepaalde sectoren werden verplicht door de overheid te sluiten, zo ook nu opnieuw de horeca;
  • sommige ziekenhuizen of woonzorgcentra hebben een tekort aan personeel en doen oproepen naar vrijwilligers om te komen helpen;
  • andere woonzorgcentra kampen dan weer met een overcapaciteit aan werknemers wegens minder ingevulde bedden;
  • bedrijven in de cultuur- en evenementensector hebben mogelijks geen werk meer en moeten hun werknemers tijdelijk werkloos zetten. Deze werknemers zouden bijvoorbeeld in de zorgsector ingezet kunnen worden, zoals Margot Cloet ook in de media toe opriep.

  Je hoort mij al komen, vraag en aanbod, tekort en overschot, … We kunnen een en ander met elkaar rijmen: bedrijven die hun werknemers tijdelijk werkloos moeten zetten, kunnen hun werknemers misschien inzetten in de sectoren die het nu het hardst nodig hebben.

   Tot slot nog deze kanttekening

   Op basis van de huidige wetgeving zijn er in België verschillende mogelijkheden die juridisch compliant zijn om het flexibel tewerkstellen van personeel te faciliteren. Aannemingsovereenkomsten of het afsluiten van een multiwerkgeversovereenkomst, is daar slechts een greep uit. Ook toegelaten terbeschikkingstelling zou een mogelijkheid kunnen zijn, doch hier zorgen enkele pragmatische issues op vlak van loonbeleid voor een moeilijkere implementatie.

    Herken jij jouw onderneming in één van deze situaties?

    En ben je benieuwd welke praktische oplossingen - inclusief voor- en nadelen - er voor jouw onderneming of instelling bestaan? Wil je meer weten over hoe we dit kunnen concretiseren? Laat het ons weten via dit formulier en we nemen zo spoedig mogelijk contact op met jou. Onze experten weten perfect waar je op moet letten en staan je met raad en daad bij om alles volgens de regels van de wet toe te passen.

     Tamara is Senior Legal Consultant en sinds 2011 aan de slag bij SD Worx. Ze deed ruime ervaring op bij het adviseren in het sociaal recht in een internationale context, nationaal arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht. Ze adviseert bedrijven over co-sourcing, terbeschikkingstelling, aanneming en schijnzelfstandigheid. Je kan Tamara bereiken via Tamara.Troucheau@sdworx.com of op 03 201 77 03.