1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Telewerken>

Hoe je thuiswerkers helpt om mentaal gezond te blijven

-Leestijd: 4 minuten
telework

Thuiswerk combineren met zorgen voor het gezin, het is niet makkelijk. Tel daarbij nog de afleiding door nieuwsupdates en dat een groot deel van de bevolking zich zorgen maakt over de toekomst ... Het zorgt er niet alleen voor dat we ons aan het eind van de dag moe voelen, maar ook niet altijd tevreden zijn. Dr. Kathleen Vangronsvelt van de Antwerp Management School geeft tips hoe je als leidinggevende je personeel van op afstand kunt steunen.

Velen van ons werken momenteel van thuis uit in een poging om het coronavirus af te remmen en de bedrijfscontinuïteit te garanderen. En dat weegt op ons mentaal welbevinden, zo blijkt uit de studie die de Universiteit Antwerpen op 24 maart afnam. Goed 32 procent van de respondenten zegt zich slechter te kunnen concentreren. 30 procent slaapt slechter dan gewoonlijk. Ook voelt 42 procent zich meer onder druk gezet dan gewoonlijk, en evenveel zijn er die aangeven dat ze zich neerslachtiger voelen dan gewoonlijk.

Motiveren is meer dan ooit belangrijk

Hoe uitzonderlijk onze situatie vandaag ook is, in essentie draait het om motivatie. Hoe hou je je medewerkers gemotiveerd in een context die vluchtig, onzeker, complex en dubbelzinnig is?

De wetenschap biedt het antwoord. Tientallen jaren van onderzoek in de psychologie tonen aan dat je drie fundamentele psychologische behoeften moet invullen om te komen tot autonome motivatie en psychologisch welzijn (Zelf-Determinatie Theorie; Deci & Ryan, 2000). Met andere woorden, je hebt drie elementen (de ‘ABC needs’) nodig om welzijn en productiviteit te creëren.

#1: Gestructureerde autonomie

Mensen hebben behoefte aan autonomie. Ze moeten in staat zijn om hun eigen acties te initiëren, hun gedrag te kiezen, zelf te bepalen waarin ze investeren.

 • Dat zou vandaag nauwelijks een probleem mogen zijn. Thuiswerkers kunnen kiezen wanneer, waaraan en in welk tempo ze werken. Maar autonomie zonder enige structuur kan contraproductief zijn. Zeker gezien de onzekerheid en dubbelzinnigheid van de situatie waarin we ons bevinden. Zorg dus voor die structuur. Geef duidelijk aan wat je van jouw teamleden verwacht, maak concrete afspraken, bespreek met je teamleden hoe je het werk zal organiseren.
 • Meer nog dan onder normale omstandigheden: leg uit wat de achterliggende reden van taken is, waarom ze moeten worden uitgevoerd. Verduidelijk hoe bepaalde opdrachten verbonden zijn met andere taken, met het eindresultaat, met het grotere geheel. Met andere woorden: maak duidelijk hoe belangrijk het is om tijd en energie te steken in de taken in kwestie.

#2: Verbondenheid

Mensen hebben verbondenheid (belongingness) nodig. Ze moeten zich geliefd weten door anderen, en warme, hechte relaties hebben.

 • Zie dit als een kans voor je werknemers om meer tijd met hun gezin door te brengen. Vraag hen niet om 's avonds elk uurtje in te halen dat ze spendeerden aan het spelen met de kinderen of het zorgdragen voor hun gezin.
 • Zorg dat je medewerkers virtueel in contact kunnen blijven. Organiseer virtuele teammeetings of koffiepauzes. Begin een gesprek over hoe zij zin vinden in hun werk en wat het team of de organisatie kan betekenen in deze uitdagende tijden. Stimuleer een-op-een Skypegesprekken met collega's van andere afdelingen. Creëer een WhatsApp-groep om de grappige momenten te delen die deze bijzondere situatie met zich meebrengt.

#3: Competentie

Medewerkers willen zich competent voelen. Ze moeten controle hebben over de output van hun gedrag, ze moeten taken kunnen uitvoeren, ze moeten kunnen slagen.

 • Stel duidelijke doelen voorop, met duidelijke deadlines. Splits grote projecten in korte, behapbare stukjes. Zo help je je medewerkers om zich te concentreren en afleiding te beperken. En uiteraard is enige duidelijkheid vandaag de dag sowieso bijzonder welkom.
 • Zorg ervoor dat alle (digitale) tools en de nodige informatie makkelijk toegankelijk zijn. Zorg ervoor dat medewerkers weten wanneer en hoe ze jou en andere collega's kunnen bereiken om werkgerelateerde onderwerpen te bespreken. Creëer duo's van collega's die elkaar helpen om virtueel vergaderen, online leren en communiceren via sociale media in de vingers te krijgen. Zie dit als een kans om te leren en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

  Dit artikel verscheen eerder op de blog van de Antwerp Management Schoolstructurele onderzoekspartner van SD Worx.

  Meer lezen?

  Van den Broeck, A. & Vangronsvelt, K. (2019). Self Determination Theory. In de Lange, W., De Prins, P. & Van der Heijden, B. (2019), Canon van HRM: 50 Theorieën over een vakgebied in ontwikkeling. Vakmedianet, Alphen aan den Rijn.

   Maak werk van engagement

   Geëngageerde medewerkers vallen meteen op: ze zijn gepassioneerd met hun job bezig, stralen energie uit en zijn oprecht trots op hun bedrijf. Maar hoe til je je medewerkers naar dat hogere niveau, zodat ze je organisatie vleugels geven?

    Download hier het gratis e-book
    perfect match flexibel werken
    Ebook

    Flexibel werken wordt must in war for talent

    Een professionele relatie is net als een puzzel. Om succesvol samen te werken moet het ‘klikken’, vanaf de eerste kennismaking maar liefst ook lang daarna. Wat is het geheim achter die klik?

    Wij vonden de 7 puzzelstukken die -indien juist gelegd- zorgen dat een werkgever aantrekkelijk kan zijn en een perfecte match kan creëren met zijn werknemers.
    Dit ebook behandelt het tweede puzzelstuk "flexibel werken".
    Wij zochten uit hoe je in de war for talent met flexibel werken het verschil kan maken.

    BE_blog_telewerk_1200x800
    Blog

    De 9 meest voorkomende vragen over telewerk

    De regels rond verplicht telewerk blijven voor verwarring zorgen. Vooral in bedrijven waar thuiswerk onmogelijk is, breken ze zich het hoofd erover. Hoe moeten zij het werk organiseren en wat als een werknemer weigert om te komen werken? Hierbij het antwoord op negen veelgestelde vragen. 

    Door Katleen Jacobs2021-09-10
    hybridewerk
    Blog

    Deels op kantoor, deels thuis: 6 tips om van hybride werken een succes te maken

    Na meer dan een half jaar verplicht thuiswerken voor mensen met een kantoorjob, breekt binnenkort een nieuwe fase aan. Vanaf 9 juni mogen we één dag per week terug naar kantoor, vanaf juli is telewerk – voorlopig – niet langer verplicht maar sterk aanbevolen. Vliegen we dan met zijn allen terug vijf dagen per week naar kantoor? "Het zou beter zijn als de slinger ergens in het midden belandt”, zegt Kim Van Houtven, Senior HR Consultant van SD Worx. Dit zijn haar tips om dat nieuwe hybride werken in goede banen te leiden.

    Door Kim van Houtven2021-06-02