Wie meer dan 20 werknemers in dienst heeft, moet sinds 1 april een werkgelegenheidsplan voor 45-plussers hebben.
Werknemers langer laten werken: dit zijn de voordelen
De overheid beloont werknemers die langer werken. Maar ze stimuleert evengoed werkgevers die oudere werknemers in dienst nemen of houden. Daar profiteer je als werkgever dubbel van, want zij beschikken over vele vaardigheden die jongeren nog moeten aanleren. En wie zegt neen tegen een grotere talentenpool?
Continuïteit garanderen
Duur, niet meer mee, ongemotiveerd: de vooroordelen over oudere medewerkers tieren welig. Maar kloppen die wel? Het wetenschappelijk onderzoek is duidelijk: er is géén link tussen leeftijd en motivatie. Ook de bereidheid om nieuwe dingen te leren hangt niet af van leeftijd, wel van verschillen in persoonlijkheid.
Eén vooroordeel klopt: zestigers zijn duurder dan twintigers. We waarderen ervaring en kennis nu eenmaal financieel binnen ons anciënniteitsmodel. En terecht: oudere werknemers beheersen nu eenmaal soft skills – communicatie, omgaan met mensen – die jongeren nog moeten aanleren. Dat maakt hen erg geschikt als mentor.
Daarnaast zijn oudere werknemers loyaler: ze veranderen minder vaak van job. Een evenwichtige leeftijdspiramide heeft dus alleen maar voordelen voor je bedrijf, want ze garandeert de stabiliteit en continuïteit van je onderneming.
Extra interessant dankzij doelgroepverminderingen
De overheid komt je tegemoet met doelgroepverminderingen: kortingen op de patronale socialezekerheidsbijdragen voor oudere werknemers. Die zijn voor elke regio anders.
- In Vlaanderen bedraagt de vermindering voor de tewerkstelling van een oudere werknemer 600 euro (60- en 61-jarigen) of 1500 euro (vanaf 62 jaar of ouder) per kwartaal voor een tewerkstelling vanaf 80 procent. Ook voor het nieuw aanwerven van een oudere werknemer (ingeschreven als niet-werkende werkzoekende) vanaf 58 jaar bestaat een heel interessante doelgroepvermindering: een volledige vrijstelling van de patronale RSZ-bijdragen, en dat voor acht kwartalen. Na afloop daarvan geldt dan de vermindering voor de tewerkstelling van een oudere (zolang de werknemer in dienst is). De Vlaamse doelgroepvermindering verdwijnt op termijn, maar op dit moment zijn daarover nog geen details bekend.
- Wallonië kent een doelgroepvermindering toe bij aanwerving van een werkzoekende vanaf 55 jaar. Vanaf 60 jaar komt elke tewerkgestelde in aanmerking. De maximale verminderingsbedragen per kwartaal: 400 euro t.e.m. 57 jaar, 1000 euro t.e.m. 64 jaar, 1500 euro vanaf 65 jaar.
- Brussel kent een vermindering toe van 1000 euro per kwartaal voor de tewerkstelling van een oudere vanaf 57 jaar (tot max. de leeftijd van 64 jaar).
- De Duitstalige Gemeenschap werkt met vier niveaus: 300 euro (55 jaar), 400 euro (56-58 jaar), 1000 euro (59-61 jaar) en 1500 euro (62-65 jaar) per kwartaal.
Blijven ontwikkelen
Een goed plan om oudere medewerkers aan het werk te houden, rust op twee pijlers: ontwikkelen en ontzien. Veel werkgevers zetten vooral in op ontzien: afbouwen, een minder uitdagende functie aanbieden. Voor sommige functies (denk maar aan arbeiders op werven of zorgkundigen met fysiek zware zorgtaken) en mensen kan dat nodig zijn. Anderen hebben juist meer baat bij ontwikkeling. Hieronder vind je enkele ontwikkelingstips.
Rekruteer volgens ervaring
Leeftijdsdiscriminatie is verboden, maar denk bij nieuwe vacatures na over hoeveel ervaring je eigenlijk zoekt. Heb je voor de functie iemand nodig die van wanten weet, of heb je al zo iemand in huis die een jongere kan coachen? Zo raakt je leeftijdspiramide beter in evenwicht.
Opleidingen: ook voor ouderen
Het is niet omdat ouderen veel ervaring hebben, dat ze alles al weten of niets meer willen leren. Seniors krijgen vaak te weinig kansen om bij te leren of geïnspireerd te raken. Vraag hen proactief wat ze willen doen of leren.
Functie aanpassen
Een andere manier om oudere werknemers gemotiveerd te houden is hen een andere functie aanbieden. Doe dat steeds in overleg: misschien hebben ze zin in een nieuwe uitdaging, of misschien doen ze gewoon graag wat ze nu doen. Allemaal goed, zolang ze zich maar gehoord voelen.
Onze gouden tip? Leg niets op, maar bied mogelijkheden aan. Oudere werknemers zijn niet afgeschreven en willen zich ook niet zo voelen. Maak de maatregelen ook toegankelijk voor jongere werknemers. Zo kan iedereen zich optimaal ontplooien.
Anneleen Verstraeten
Juridisch Adviseur
Anneleen Verstraeten studeerde in 2002 af als Master in de Rechten. Ze startte in 2003 bij SD Worx als juridisch adviseur. In die rol ondersteunde zij zowel kmo’s als grote ondernemingen in Vlaanderen binnen verschillende sociaaljuridische onderwerpen. Sinds enkele jaren liggen haar focus en hart bij de kmo-afdeling. Daar is ze als juridisch adviseur, legal kmo consultant én interne en externe opleider op verschillende fronten actief.