Werk aan de winkel, dus.
Je weet nu waarom je aan de slag moet met talentmanagement, maar hoe implementeer je het in jouw organisatie? Wij geven alvast waardevolle input voor goed talentmanagement.
De “war for talent”, de media kunnen er niet over zwijgen. Maar, het echte verhaal achter deze oorlog, blijft vaak onderbelicht. Want terwijl steeds meer werknemers het vertrouwen hebben om hun carrière zelf in handen te nemen, blijven 4 op de 10 werkgevers worstelen met het aantrekken van de juiste talenten voor hun bedrijf. Wij onderzochten deze mismatch op de arbeidsmarkt en onthullen waarom je moet investeren in talentmanagement.
Wij bevroegen werkgevers en werknemers in een uitgebreide enquête over talentmanagement. Wat blijkt: beide partijen hebben vaak sterk uiteenlopende verwachtingen als het over de talentstrategie gaat. Dit verschil in perspectief beperkt zich niet tot het aanwervingsproces, maar strekt zich uit over het gehele traject van de werknemer.
Een van pijnpunten? Veel werkgevers zijn niet snel genoeg meegegroeid met de veranderende behoeften van (hun) werknemers. En dat zorgt voor onvoorziene talentuitdagingen in organisaties.
Werkgevers geven aan dat ze niet voldoende personeel hebben met de juiste vaardigheden om de job geklaard te krijgen. Een vacature dan maar? Tja, die krijgen ze maar met mondjesmaat ingevuld. Een duurzame oplossing om dit tekort aan talent op te lossen is een totaalbenadering van je talent. Wablieft?
Een totaalbenadering van talent wil zeggen dat je niet alleen focust op aanwerving, maar ook op het continue management en de ontwikkeling van je talentpool. Het is essentieel om een holistische benadering te hanteren, waarbij je talentmanagementstrategie is afgestemd op de noden van je bedrijf en op de verwachtingen van je werknemers.
De manier van werken is de afgelopen jaren sterk veranderd door flexibel werken en nieuwe technologie. Verandering is de enige constante. Werknemers moeten zich dus constant bijscholen om inzetbaar te blijven. Inzetten op interne mobiliteit en vooral ook op learning zal mee het verschil maken. Maar er is nog werk voor de boeg: amper 33% van de bedrijven kan zijn medewerkers snel omscholen en elders inzetten. Bovendien heeft maar 52% van de medewerkers makkelijk toegang tot trainingen of ontwikkelingskansen in de organisatie.
Je weet nu waarom je aan de slag moet met talentmanagement, maar hoe implementeer je het in jouw organisatie? Wij geven alvast waardevolle input voor goed talentmanagement.
Jan Laurijssen
Researcher and Consultant