1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Starten met personeel>
denkende man

Hoe kun je je totale loonkosten drukken?

In het kader van de taxshift besliste de regering om vanaf begin 2016 de patronale basisbijdragen op arbeid stapsgewijs van 32,40% naar 25% te verlagen in de privésector. De bedoeling van deze structurele lastenvermindering? De loonkloof ten opzichte van onze buurlanden dichten. Bovendien moet de maatregel de drempel verlagen voor bedrijfsleiders om personeel in dienst te nemen.

  Van een zetje voor je eerste aanwervingen …

  Voor startende werkgevers heeft de taxshift echter nog meer in petto. Wie zijn allereerste medewerker in dienst neemt, krijgt voor onbepaalde duur een volledige vrijstelling van de patronale basisbijdragen. En voor de vijf daaropvolgende aanwervingen geniet je nog altijd een fikse korting op de socialezekerheidsbijdragen. Het gaat om forfaitaire kortingsbedragen per kwartaal.

   … over een waaier aan extra steunmaatregelen …

   Om de kansen van sommige werkzoekenden op de arbeidsmarkt te vergroten, hebben de verschillende overheden allerlei steunmaatregelen in het leven geroepen. Elk gewest legt zijn eigen accenten: langdurig werkzoekenden, jongeren, ouderen, ...

   Wil je weten of de werknemer die je wilt aanwerven je recht geeft op een van deze maatregelen, neem dan contact op met de Startersservice van SD Worx.

    … tot een beroepsopleiding op de werkvloer

    Wil je iemand opleiden in je bedrijf? In dat geval is de Individuele Beroepsopleiding (IBO) van de VDAB een interessante piste. Dit is geen subsidie of loonlastenvermindering, maar een systeem waarbij je een cursist gedurende één tot zes maanden lang binnen je bedrijf de kneepjes van het vak leert. Tijdens de opleidingsperiode ontvangt je pupil een vervangingsinkomen. Je betaalt enkel het verschil tussen het normale loon en het gemiddelde werkloosheidsbedrag per dag. Na de leertijd ben je wel verplicht om uw cursist in dienst te nemen.

    Je merkt het, als startende werkgever heb je tal van opties om je loonkosten te verzachten. Let wel, aan de premies en kortingen zijn voorwaarden verbonden en soms zijn ze beperkt in de tijd. Ook maatregelen cumuleren is vaak niet toegestaan. Benieuwd wat voor jou het voordeligste is? Onze Startersservice zoekt het met plezier voor je uit.

    Je hebt vast nog vragen bij je eerste aanwerving. Wij bundelden de tien vragen die ertoe doen bij een ideale aanwerving in de handige gids ‘Start u als werkgever? 10 vragen vóór u uw eerste medewerker aanwerft’

     Start je als werkgever?

     10 vragen vóór je jouw eerste medewerker aanwerft

      Download hier het gratis e-book