1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>

Starten met personeel

Je eerste werknemer aanwerven komt met heel wat verplichtingen. Hoe je je start met personeel logisch aanpakt, lees je in deze blogs, e-books en andere interessante info. Of stel ons meteen je vraag.

Starten met personeel
Content types
no-alt
Ebook

Start je als werkgever?

Werf je binnenkort je eerst werknemer aan? Dan komt er heel wat informatie en administratie op je af.

In dit e-book behandelen we de 10 meestgestelde vragen die aan onze startersadviseurs gesteld worden.

Bijvoorbeeld:

  • Wie neem je in dienst?
  • Welk arbeidsstatuut kies je?
  • Kies je voor een vol- of deeltijdse werknemer?
2/5/2024
kassa
Blog

Doelgroepvermindering eerste aanwerving: zo werkt het vanaf 1 januari 2022

Voor het eerst aanwerven is geen klein bier. Om deze prille stappen als werkgever vlotter én betaalbaarder te maken, biedt de federale overheid sinds 2016 een doelgroepvermindering aan. Concreet: wie voor het eerst iemand in dienst neemt, betaalt op het loon van die medewerker geen patronale basisbijdragen. Dat voordeel blijft in 2022 bestaan, al is het in gewijzigde vorm. We vatten de veranderingen samen in drie vuistregels.

9/12/2021
no-alt
Blog

De doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen: de voorwaarden helder uitgelegd

Gaan de zaken goed, dan denk je misschien aan versterking. Dankzij de doelgroepvermindering eerste aanwervingen geniet je als nieuwbakken werkgever een volledige vrijstelling van de patronale basisbijdragen voor je eerste medewerker, zonder beperking in de tijd. Voor je tweede tot en met je zesde werknemer krijg je nog steeds een interessante RSZ-korting.

12/1/2021
lachende medewerker
Blog

Vrijstelling bedrijfsvoorheffing voor starters: wie komt in aanmerking?

Als startende ondernemer kun je op heel wat steunmaatregelen rekenen om je zaak financieel een duwtje in de rug te geven. Ook wat de betaling van bedrijfsvoorheffing betreft. Sinds 2015 voorziet de regering in een vrijstelling van 10% voor kmo’s en van 20% voor micro-ondernemingen.

9/1/2020
no-alt
Blog

Een voltijds of deeltijds contract voor je eerste werknemer?

Voor je een arbeidscontract aanbiedt, check je best de specifieke regels van je paritair comité. Als de arbeidsduur van je werknemer in de praktijk langer of korter blijkt, is het belangrijk de arbeidswetgeving te volgen. Dit artikel lijst de basisprincipes op.

21/8/2019
buiten werken
Blog

Je eerste aanwerving: wie neem je in dienst?

Proficiat, je zaak draait! Omdat jezelf klonen vooralsnog moeilijk haalbaar is, schakel je extra mankracht in. De ideale piste hangt af van tal van factoren: raakt je eigen to-dolijst niet meer afgevinkt? Wil je een tijdelijk tekort snel opvangen? Heb je op structurele basis extra expertise of competenties nodig? En vooral: welk budget heb je voorhanden?

15/7/2019
ondertekenen
Blog

Werkgelegenheidssteun: interessante kortingen bij de aanwerving van personeel

Loonkosten optimaliseren, ook in 2019 staat het ongetwijfeld hoog op de agenda in heel wat bedrijven. Werkuitkeringen en de doelgroepenvermindering zijn twee maatregelen die je daarbij helpen. Voor beide wijzigde er een en ander bij de start van het nieuwe jaar. Tijd voor een overzicht.

By Geert Vermeir10/2/2019
coworkers
Blog

Wie berekent de lonen?

De tijdige uitbetaling van het loon is niet alleen cruciaal voor de goede verstandhouding tussen jou en je medewerker, je bent er ook wettelijk toe verplicht. Bovendien moet de berekening kloppen als een bus, elke maand opnieuw. Daarnaast heb je als werkgever een aantal verplichtingen ten aanzien van de overheid. Een sociaal secretariaat inschakelen is daarom geen overbodige luxe.

17/7/2017
denkende man
Blog

Hoe kun je je totale loonkosten drukken?

Je plant uw eerste aanwerving? Dan gaan de zaken goed! Maar personeel tewerkstellen brengt ook zware extra kosten met zich mee. Om verlichting te brengen riep de overheid een rits steunmaatregelen in het leven. We zetten de belangrijkste premies, kortingen en subsidies op een rijtje. Zo blijf je door het bos de bomen zien.

17/7/2017
no-alt
Blog

Welk arbeidsstatuut kies ik voor mijn nieuwe medewerker?

Het juiste statuut bepalen, is allesbehalve evident. Zeker als je niet vertrouwd bent met de arbeidswetgeving. Informeer je vóór je nieuwe medewerker een bepaald nettoloon belooft. Dit overzicht helpt je op weg.

13/7/2017
no-alt
Blog

Checklist: wat moet je regelen vóór de eerste werkdag?

Veel startende werkgevers zien als een berg op tegen de opstartformaliteiten van een eerste tewerkstelling. Begrijpelijk, want er komt wel een en ander bij kijken. Maar weet dat je er niet alleen voor staat: als erkend sociaal secretariaat begeleidt SD Worx je in de verschillende stappen. Deze zes stappen moet je zeker op voorhand nemen:

10/7/2017
vergadering
Blog

Hoeveel kost een medewerker?

Wie ondernemers aan het woord hoort, weet dat de hoge loonkosten in België een boosdoener zijn. Staat je net zelf op het punt om iemand aan te werven? Dan kan een exacte inschatting van hoeveel je medewerker je zal kosten, geruststelling bieden. Dat een werknemer netto minder overhoudt dan wat je hem bruto aanbiedt, wist je al. Maar lees vooral verder, want een gewaarschuwd werkgever is er twee waard.

5/7/2017
  • Previous
  • 1
  • Next