Bij een bezoek van de sociale inspectie moet je een rits correcte, up-to-date en juridisch waterdichte documenten kunnen voorleggen. De kans is ook reëel dat je personeel bevraagd wordt. Zeker zijn dat je volledig in orde bent met de sociale wetgeving? Dan is een goede voorbereiding een must.
Vroeg of laat krijgt elk bedrijf een inspecteur over de vloer. De sociale inspectie, die nagaat of bedrijven de sociale wetgeving nauwgezet toepassen, is slechts één controleorgaan. Daarnaast is er ook nog een technische inspectie (arbeidsveiligheid), RSZ-inspectie (correcte RSZ-aangiftes) en RVA-controle (alles in verband met werkloosheid).
4 documenten die de sociaal inspecteur zeker checkt
Enkele zaken staan standaard op de checklist van elke controleur:
- alle arbeidsovereenkomsten
- je arbeidsreglement
- de uurroosters van al je medewerkers
- de individuele jaarrekeningen van elk personeelslid
Uiteraard moeten deze documenten juridisch correct zijn én in overeenstemming met de realiteit. Bewaar ze ook ergens op een toegankelijke plaats. De controleur moet er immers altijd makkelijk kunnen inkijken, ook als je zelf toevallig niet aanwezig bent.
Hoe waterdicht zijn jouw sociale afspraken?
Klopt je arbeidsreglement tot in de details? Heb je er ook zaken zoals opzegtermijnen, alcohol op de werkvloer, glijdende uren of ziektemeldingen in opgenomen? Doe zelf de test en kom in 2 minuten te weten hoe je risico’s bij een sociale inspectie vermijdt.
Aangekondigde visite of blitzbezoek?
Beslist de sociale inspectie om bij je langs te komen, dan krijg je meestal op voorhand een seintje. In dat geval is het uiteraard makkelijker om de standaarddocumenten hierboven nog even te checken.
Sommige bezoeken zijn echter onaangekondigd. Na een klacht van een personeelslid gebeurt dit regelmatig, maar ook zonder duidelijk aanwijsbare reden kan je onverwacht bezoek over de vloer krijgen. Zeker in sectoren waar veel deeltijdse arbeidskrachten aan de slag zijn, komt dit meer en meer voor. Voorbeelden zijn horeca, retail, bouw of kappers.