Sociaal overleg
Instaleer je voor de eerste keer sociale-overlegorganen of heb je al wat ervaring op de vlak? Hoe dan ook, je bent maar beter goed voorbereid. Hoe je dat doet, lees je in deze blogs, e-books en andere interessante info. Of stel ons meteen je vraag.


De rol van SD Worx in het sociaal overleg: van adviseur tot partner
Het sociaal overleg is in ons land diepgeworteld. Maar voor buitenlandse bedrijven die hier net opstarten, betekent onze Belgische overlegtraditie een labyrint van wetten en regels. Al laten ook ervaren lokale ondernemingen, met goed werkende sociale overlegorganen, zich hierin nog vaak begeleiden.

“Zorg dat het totaalplaatje klopt”: thuis in de techniciteit van sociaal overleg
Het sociaal overleg beslaat niet enkel de kunst van het onderhandelen, ook juridisch en begrotingstechnisch komt er heel wat bij kijken. Volgens Jan Vanthournout, Senior Legal Manager bij SD Worx, ligt de meerwaarde van een externe partner net in de afhandeling van die techniciteit. “Je kiest maar beter voor iemand die de volledige gereedschapskist aan instrumenten kan opentrekken.

Het huishoudelijk reglement: zo maak je er werk van
Het preventiecomité en de ondernemingsraad hebben een aanzienlijk bevoegdhedenpakket. Maar over de manier waarop de organen precies moeten functioneren, blijft de wetgever redelijk vaag. De sociale partners zijn aan zet om de spelregels te bepalen. Met het huishoudelijk reglement als onmisbaar instrument.

Opstart sociaal overleg: welke financiële info krijgen de afgevaardigden?
Een ondernemingsraad en/of comité (CPBW) betekent extra ogen op je bedrijfsvoering. Als werkgever ben je dan ook bij wet verplicht om je afgevaardigden op vastgelegde tijdstippen cijfers te bezorgen over de economische en financiële toestand van de organisatie. Maar wat moet er in zo’n financieel-economisch infopakket (EFI)?

Het bijna-IPA 2019-2020: wat betekent het voor jou als werkgever?
Een loonnorm van 1,1%, een soepelere instapregeling voor SWT en meer vrijwillige overuren: er mag dan wel geen sprake zijn van een formeel interprofessioneel akkoord, toch zullen bijna alle onderdelen van het ontwerpakkoord van februari worden uitgevoerd. Wat betekenen die maatregelen precies voor jouw organisatie? Een overzicht.

Interprofessioneel akkoord: onderhandelingen in het slop?
Al sinds de jaren 60 sluiten de sociale partners uit de privésector tweejaarlijks een interprofessioneel akkoord af. Dat IPA vormt het startpunt voor heel wat regelgevend werk. Hoever staan de onderhandelingen voor de periode 2019-20? En mag de regering in de bres springen als er geen witte rook komt?

De ondernemingsraad
De ondernemingsraad wordt betrokken bij het sociale, economische en financiële beleid van je onderneming. Over de samenstelling en de bevoegdheden ervan is de wetgever duidelijk. Maar voor heel wat praktische modaliteiten is dat niet het geval. Dus heldere afspraken zijn de beste garantie op een duurzaam sociaal overleg tijdens de volledige legislatuur. In dit ebook ontdek je 4 veelgestelde vragen over de samenstelling en werking.

Het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW)
Het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) is bevoegd voor het veiligheids- en welzijnsbeleid in je organisatie. Het vertoont veel gelijkenissen met de ondernemingsraad, maar is toch een totaal ander overlegorgaan met een eigen vergaderkalender, secretaris,… In dit ebook ontdek je 5 veelgestelde vragen over de samenstelling en werking