1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Personeelsadministratie>
HRVandaag

Hr vandaag: hoeveel hoelahoepen kunt u in de lucht houden?

In een online survey die werd uitgevoerd in juni 2020, onderzocht de Europese aanbieder van payroll- en hr-diensten SD Worx hoe goed Belgische ondernemingen omgaan met zes cruciale hr-uitdagingen. Elk van die uitdagingen vergt een subtiele evenwichtsoefening. Laat u tijdens het hoelahoepen een of meer hoepels vallen, dan loopt u het risico ver achter te blijven op uw concurrenten. Draait u ze allemaal elegant rond, dan kunt u vrijwel zeker zijn van succes. 

  Hoelahoep 1: Payroll

  Uitdaging:

  Vlotte bedrijfsprocessen, inclusief payroll, op dagelijkse basis combineren met meer strategische hr-projecten op lange termijn. 

   Belgische ondernemingen hechten meer belang aan operationele taken. Uit een lijst van 19 mogelijke hr-taken komt de correcte en tijdige betaling van medewerkers op de eerste plaats. Het beantwoorden en verwerken van vragen van werknemers over hr kwam op de tweede plaats. De meeste beleidsgerelateerde onderwerpen met impact op lange termijn worden door ondernemers en hr-professionals echter als minder dringend/belangrijk beschouwd. Zo komen hr-beleid (15), hr-procesautomatisering (16), diversiteit en inclusie (17), loonbeleid (18) en het opbouwen van een flexibeler personeelsbestand (19) onderaan de lijst met hr-prioriteiten terecht.

    Hoelahoep 2: Outsourcing

    Uitdaging:

    Langetermijnexpertise in huis halen en tegelijkertijd profiteren van geleende expertise om slimmer te worden.

     Een outsourcingpartner kan u op verschillende manieren bijstaan, van de implementatie van technologie tot advies op maat. In vergelijking met andere Europese landen zijn ondernemingen in België geneigd meer cruciale hr-taken volledig uit te besteden, zoals payroll en optimalisatie van de loonkost. Bovendien zijn Belgische ondernemers en hr-professionals niet geneigd om minder uit te besteden als gevolg van COVID-19, in tegenstelling tot Franse, Nederlandse en Britse ondernemingen. Ze zien outsourcing nog steeds als een effectieve manier om de druk op hun hr-teams te verlichten. 

      Hoelahoep 3: Loonbeleid

      Uitdaging:

      Een kostenefficiënt globaal loonbeleid afstemmen op een verloningssysteem dat de levensfasen en voorkeuren van werknemers weerspiegelt.

       Sommige vooruitdenkende werkgevers passen hun verloningsaanbod al aan en stappen af van universele 'one-size-fits-all' verloningspakketten, maar de realiteit is dat de meeste ondernemingen hun personeel nog steeds op dezelfde manier compenseren als twintig jaar geleden. Meer dan 6 van de 10 onderzochte Nederlandse ondernemingen (62,1%) bieden hun werknemers alleen vaste salarissen aan, het hoogste percentage in Europa! Anderzijds geeft 48,3% van hen toe dat een flexibeler beloningssysteem in de toekomst een belangrijk thema is, dus er kunnen veranderingen op komst zijn.

        Hoelahoep 4: Digitale hr

        Uitdaging:

        Stabiele, naadloos werkende tools en digitale oplossingen op maat implementeren om de eigen manier van werken te verfijnen.

         Slechts 40% van de bevraagde Belgische ondernemingen is tevreden met het automatiseringsniveau van hun hr- en payrollprocessen en -systemen, hun hr-rapportering en -analytics, en hun digitale hr-tools. Vooral kleine ondernemingen met minder dan 100 werknemers kunnen op dat gebied nog grote stappen voorwaarts maken. Slechts 1 op 3 van hen geeft aan dat het automatiseringsniveau van hr in hun onderneming hoog of zeer hoog is. Maar misschien is er verandering op komst: wat betreft digitaliserings- en automatiseringsprojecten die in de komende 12 maanden gepland zijn of al in uitvoering zijn, heeft 45% van de Belgische ondernemingen iets in petto – dat is iets minder dan het Europese gemiddelde (51%).

          Hoelahoep 5: Werknemersbeleving

          Uitdaging:

          Het juiste evenwicht vinden tussen gemoedsrust voor iedereen in tijden van onzekerheid en de behoefte aan geïndividualiseerde ervaringen.

           De wereldwijde pandemie heeft directe gevolgen voor werknemers en hun werkomgeving. Heel wat Belgische ondernemingen beseffen dat, en 44% van hen (Europees gemiddelde: 57%) probeert actief de werknemersbeleving te verbeteren, hetzij met lopende projecten, hetzij met projecten die in de komende 12 maanden worden uitgevoerd. Nog eens 20,4% heeft plannen op middellange of lange termijn om deze kwestie aan te pakken. Hoe goed deze projecten tegemoetkomen aan de algemene en specifieke behoeften van een steeds diverser wordend personeelsbestand, valt nog te bezien. Want één ding is zeker: onderwerpen zoals welzijn, motivatie en work-lifebalans staan hoog op de agenda.

            Hoelahoep 6: Personeelsplanning

            Uitdaging:

            Wettelijk in orde blijven, maar toch voldoende flexibele krachten beschikbaar hebben om het vaste personeelsbestand te versterken.

             Freelancers, uitzendkrachten, gedetacheerden en andere flexwerkers kunnen allemaal waarde toevoegen aan uw onderneming. Kortom, ze bieden de mogelijkheid om op het juiste moment (tegen de juiste prijs) het juiste talent aan te trekken. De vooruitgang op dit gebied gaat heel langzaam. Hoewel een behoorlijk aantal Belgische ondernemingen al flexwerkers tewerkstelt (25,5%) of overweegt in dienst te nemen (15,5%), blijft de flexibiliteit in personeelsbeheer beperkt in België. Sterker nog, van de 19 hr-taken wordt 'het opbouwen van tijdelijk personeel' tegenwoordig het minst belangrijk geacht. De voordelen van flexwerkers moeten nog door veel ondernemers en hr-professionals naar waarde worden geschat.

              Conclusie: Het is moeilijk om het evenwicht te behouden!

              U probeert zelf waarschijnlijk ook één of meer hoelahoepen in de lucht te houden. Hebt u hulp nodig?

              Laat het ons weten

              Zin om eerst dieper in te gaan op onze bevindingen over hr vandaag en de toekomstige uitdagingen ervan?

               E-book 'HR, Fluid as Hula-Hoop Shaking' downloaden