1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Personeelsadministratie>
smiley

Hr-outsourcing: deze 4 taken zijn het populairst

Hr-outsourcing is geen alles-of-niets-keuze. Jij beslist welke taken je wel of niet toevertrouwt aan een externe specialist. Je kunt bovendien kiezen voor tijdelijke ondersteuning of een structurele outsourcingformule, bij jou op kantoor of vanop afstand. Hoe het ook zij: sommige hr-processen worden vaker uitbesteed dan andere. Benieuwd naar de 4 populairste? Dit zijn ze.

1. Payrollberekeningen

De tijdige uitbetaling van het loon is niet alleen cruciaal voor een goede verstandhouding met je medewerkers, je bent er ook wettelijk toe verplicht. Bovendien moet die berekening tot op de laatste decimaal kloppen. Elke maand opnieuw. Geen sinecure als je weet dat de sociale en fiscale regelgeving continu verandert. Internationale tewerkstelling, gewijzigde gezinssituaties, extralegale voordelen en cao’s zijn maar enkele van de factoren die de loonbrief beïnvloeden. Daarom met stip op 1 bij de meest uitbestede hr-taken: de payrollberekening.

2. Personeelsadministratie

Geen loonberekening zonder administratie. Arbeidsovereenkomsten opstellen, werkschema’s invoeren, overuren registreren … het klinkt je vast bekend in de oren. En zoals altijd: extra voorzichtig met deeltijdse contracten, Dimona-aangiftes en afwijkingsregisters. Onderzoek van SD Worx toont daarbij aan dat bedrijven het minst tevreden zijn over het beheer van prestaties en afwezigheden. Dit deelproces is vaak te tijdrovend, complex en foutgevoelig. Niet te verwonderen als je weet dat vele bedrijven de informatie over prestaties en afwezigheden nog steeds (gedeeltelijk) manueel invoeren.

  TIP: digitaliseren als extra troef

  Veel hr-afdelingen zijn ontevreden over het beheer van prestaties en afwezigheden. Toch beschikt amper iets meer dan de helft over een selfservicesysteem waarmee managers en werknemers zelf prestaties of afwezigheden beheren. Ook andere administratieve processen kan je perfect digitaliseren: van onkostennota’s tot elektronische loonbrieven.

   3. Verlofadministratie

   Verlof is een vlag die veel ladingen dekt, maar de ervaren hr-medewerker weet beter. Denk even mee: klein verlet, thematisch verlof, tijdskrediet, jeugdvakantie, educatief verlof, adoptieverlof en ouderschapsverlof. Je kunt vast de lijst nog aanvullen. Elk type verlof moet je aanvragen, goedkeuren en invoeren in het loonsysteem. Het gevolg? Er sluipen al snel fouten in het proces. Dat geldt evengoed voor de wettelijke vakantiedagen. Reden te meer om een beroep te doen op externe specialisten met de juiste juridische expertise.

   4. Sociaaljuridische vraagstukken

   Misschien de vreemde eend in de bijt, maar wel een hr-proces dat vaak deel uitmaakt van een outsourcingverhaal. Dat hoeft ook niet te verbazen: de personeelsdienst krijgt dagelijks talloze vragen van medewerkers én managers te verwerken. Sommige daarvan kunnen zelfs een juridisch of financieel staartje krijgen wanneer een gebrek aan kennis of aandacht fouten veroorzaakt. Zo zijn er heel wat wettelijke bepalingen over de verbreking van arbeidsovereenkomsten.

    TIP: je staat er niet alleen voor

    Complexe sociaaljuridische vraagstukken vertrouw je beter toe aan experten die met een heldere blik het probleem analyseren. Bovendien zijn ze op de hoogte van de recentste regelgevingen. Het grote voordeel: jij wint tijd en kunt op beide oren slapen.

     Payroll- en hr-administratie: to outsource or not to outsource?

     Deze 4 hr-processen kun je allemaal samen outsourcen, maar je kunt er evengoed een of twee uitkiezen. De gouden regel bij hr-outsourcing: jij beslist. Benieuwd naar de andere voordelen van hr-outsourcing? Download ons e-book en word in geen tijd specialist.

      Payroll en HR-administratie: to outsource or not to outsource? 

      Wat je als werkgever moet weten. 

       Download hier het gratis e-book
       Ria Vermeir

       Ria Vermeir

       Unit Manager Outsourcing Services

       Ria Vermeir werkt als Unit Manager Outsourcing Services bij SD Worx. Dankzij haar expertise in outsourcing en grondige marktkennis helpt ze bedrijven te bepalen welke processen SD Worx kan overnemen. Op die manier kan elk bedrijf zich focussen op zijn strategische hr-doelen.