1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Personeelsadministratie>
smiley

3 taken waarbij uitbesteden loont

Je herkent het ongetwijfeld: vaak gaat slechts een fractie van je tijd naar strategisch personeelsbeleid. En dat terwijl de waslijst aan administratieve taken alleen maar langer lijkt te worden. Door (een deel van) die taken te outsourcen, boek je opnieuw ademruimte in je agenda in, win je aan efficiëntie én heb je expertise binnen handbereik.

Outsourcing wint de laatste jaren aan populariteit. Toch merken we dat niet alle bedrijfsleiders er warm voor lopen om hun payroll- of personeelszaken volledig of gedeeltelijk aan een externe partner toe te vertrouwen. Dankzij het schaalvoordeel en de expertise van toegewijde medewerkers garandeert je hr-partner een kostenefficiënte aanpak. Ook je eigen dienst werkt stukken efficiënter, want je medewerkers kunnen zich richten op hun kerntaken.

Niet alles wat je zelf doet, doe je beter

Overweeg je om bepaalde processen te outsourcen of digitaliseren? Deze drie zaken kan je het best aan je hr-partner uitbesteden:

1. Administratieve personeelstaken

Overuren registreren, contracten opmaken, eindejaarspremies berekenen … Het zijn stuk voor stuk opdrachten waar veel werk in kruipt en die je probleemloos kunt uitbesteden aan specialisten. Zo heb je al gauw een pak meer tijd voor evaluatiegesprekken, aanwervingen of andere strategische pijlers van je hr-beleid.

Sommige bedrijven gaan nog een stap verder en schakelen een externe personeelsdienst in. Zij beantwoorden bijvoorbeeld vragen van werknemers en management over onder andere ouderschapsverlof en loonberekeningen.

2. Hr-analytics

De impact van hr-initiatieven meetbaar maken, wint aan belang. Door je als hr-verantwoordelijke te focussen op je business vergroot je jouw impact en draagvlak binnen de organisatie. Aan welke initiatieven moet je prioriteit geven om de bedrijfsdoelstellingen mee te realiseren? En weet je hoe je jouw beschikbare data, zoals verzuimstatistieken of performance-scores, slim kunt inzetten? Een externe data-analist wrijft zich al in de handen: dankzij zijn actuele kennis en moderne tools legt hij waardevolle inzichten bloot en zet hij je aan het stuur.

3. Performance management

Met elk van je medewerkers persoonlijk individuele doelen bepalen, ze opvolgen en evalueren … in bedrijven zorgt de evaluatiecyclus vaak voor stress. Niet alleen aan werknemerskant: ook voor veel hr-professionals schrikken het papierwerk en de vaak complexe formulieren af. Een hr-partner kan je ondersteunen met kennis, systemen en software, integratie in de payroll en opleiding voor jouw leidinggevenden. Het proces zelf hoef je niet uit handen te geven, maar doe gerust een beroep op je partner om het te versterken waar nodig.

  Uitbesteed is welbesteed

  Kortom: in plaats van alles zelf te blijven doen, kan je vele facetten van personeelsbeleid uitbesteden aan een gespecialiseerde externe partij. Dat werkt niet alleen sneller en efficiënter, een partner kan jouw personeelszaken bovendien naar een hoger niveau tillen. Vaak hebben ze specialisten in huis die je kunnen helpen bij elk aspect van hr én hebben ze ook flink wat tools en software om jouw werk lichter te maken.

   Download de whitepaper HR Benchmarks 2017
   Ria Vermeir

   Ria Vermeir

   Unit Manager Outsourcing Services

   Ria Vermeir werkt als Unit Manager Outsourcing Services bij SD Worx. Dankzij haar expertise in outsourcing en grondige marktkennis helpt ze bedrijven te bepalen welke processen SD Worx kan overnemen. Op die manier kan elk bedrijf zich focussen op zijn strategische hr-doelen.