1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Payroll>
Computer Screen with Data

Jouw gids voor outsourcing van internationale payroll

Inmiddels is outsourcing een veelvoorkomend begrip in de hele bedrijfswereld. Hoewel de meeste mensen grofweg weten wat outsourcing inhoudt, zijn er nog veel onzekerheden over wat payrolloutsourcing precies omvat en hoe dat op internationaal niveau werkt.

In de loop der jaren is outsourcing uitgegroeid tot een verzamelnaam voor een breed scala aan mogelijke supportoplossingen van derden. Het belangrijkste om te onthouden, is dat wanneer jouw bedrijf aan outsourcing doet, jij nog steeds de touwtjes in handen hebt. Je kiest zelf welke acties je al dan niet uitbesteedt en hoe je dit wilt doen. Zo kan outsourcing tijdelijk of structureel zijn, op kantoor of off-site.

Hier vind je een handige gids voor de belangrijkste soorten payrolloutsourcing:

  Keuze 1: Managed Payroll Services

  Managed payroll betekent dat een externe specialist de payrollfuncties in je bedrijf beheert. De provider stemt er contractueel mee in om een of meer hr- of payrolldiensten te verlenen in overeenstemming met vastgestelde serviceniveaus en werkvolumes. Ze dragen ook de risico's en verantwoordingsplicht, waaronder verwerking, naleving, schaalbaarheid en al het ingewikkelde en tijdrovende werk dat ermee gepaard gaat. Dit gebeurt meestal off-site en voor een langere periode, waardoor het een strategische keuze is voor de ondersteuning van groei op lange termijn, ook internationaal.

   Voorbeeldscenario:

   Je bedrijf is uitgegroeid over meerdere locaties en gebieden heen, en daardoor is het niet langer haalbaar om een in-huis payrollteam te behouden, zelfs niet met een werkende SaaS-payrolloplossing. De combinatie van verschillende soorten contracten in verschillende tijdzones betekent dat de payrollprocessen te ingewikkeld worden voor het payrollteam en dat er een groter risico is op problemen met beveiliging en naleving. Tijd om je payroll uit te besteden aan een externe specialist.

    Keuze 2: Comprehensive Payroll Service (CPS)

    Met Comprehensive Payroll Services ga je nog een stap verder: je vertrouwt je payroll volledig toe aan je outsourcingpartner. Dit houdt in dat je outsourcingpartner ook rechtstreeks de vragen van je werknemers gaat beantwoorden.

     Voorbeeldscenario:

     Wil je de komende jaren tijd maken om je aanwervings- en loonbeleid uit te werken? Dan is een volledige outsourcing van je payroll de beste aanpak.  Je hr-partner neemt de payroll over, automatiseert en optimaliseert waar mogelijk, helpt je om een allesomvattende payrollstrategie in kaart te brengen en brengt regelmatig verslag uit.

     Je bent misschien bezorgd dat dit soort off-site outsourcing ertoe kan leiden dat je werknemers zich buitengesloten voelen.  Een goede voorbereiding doet wonderen! Communiceer duidelijk binnen je bedrijf over wat wordt uitbesteed en waarom. Zorg er ook voor dat je aan je werknemers communiceert met wie ze vanaf nu contact kunnen opnemen wanneer ze problemen hebben. Transparantie is van cruciaal belang. Tijdens de implementatieperiode kan je hr-partner al infosessies en workshops organiseren binnen je bedrijf om eventuele twijfels proactief weg te nemen en relaties binnen het bedrijf op te bouwen.

      Keuze 3: On-site support

      Als het je voornaamste doel is om tijdens bepaalde periodes je eigen team meer support te bieden, kun je beroep doen op de diensten van de payrollspecialisten en het administratief personeel van je hr-partner, die goed thuis zijn in alle gebieden van hr. Als verlengstuk van je team leveren ze niet alleen de mankracht die je nodig hebt, maar kunnen ze ook extra expertise bieden om je mensen meer mogelijkheden te geven. Ze kunnen je helpen tijdens voorspelbare of onvoorziene werklastpieken, zodat jij je doelen en planning niet hoeft bij te sturen.

       Voorbeeldscenario:

       De werknemer die verantwoordelijk is voor payroll is met zwangerschapsverlof en je andere hr-collega is plots ziek geworden. Wat nu gedaan? Je kunt gewoon twee dagen per week een payrollspecialist aan je team toevoegen. Als je team terug volledig is, kun je die extra support stopzetten. Als mooie extra bonus: de volgende keer dat je een urgente behoefte hebt, kun je dezelfde mensen vragen die nu vertrouwd zijn met je team en je bedrijf.

       Hoewel veel bedrijven dit soort outsourcing alleen zien als noodoplossing, is het ook een waardevolle optie voor meer structurele samenwerking. Als je bijvoorbeeld te maken krijgt met terugkerende pieken in de werkdruk – bijvoorbeeld aan het einde van het jaar of in de zomervakantie – kun je bepaalde taken altijd laten uitvoeren door externe werknemers.

        Keuze 4: Payroll- en procesoptimalisatie

        Payroll is gebonden aan strikte regels en vaste berekeningen, en moet daarom een van de meest gestandaardiseerde hr-processen zijn. Dit betekent dat het eenvoudiger is om payroll te automatiseren dan bijvoorbeeld het aanwervingsproces. Toch blijkt dat veel hr-diensten zich nog (deels) houden aan handmatige processen en daardoor kostbare tijd verliezen. Je hr-partner kan je een oplossing bieden, door je payroll en processen grondig na te kijken en verbeterpunten voor te stellen.

         Voorbeeldscenario:

         Je weet dat je payroll en bijbehorende processen een stuk efficiënter kunnen verlopen, maar je kunt maar moeilijk de vinger liggen op wat er precies moet veranderen. Daarom vraag je een hr-partner om een payroll-review, om je mensen, kennis, systemen en processen grondig te beoordelen. De review brengt enkele verbeterpunten aan het licht en wordt daarom opgevolgd met een grondigere payroll-audit. In overleg met je hr-partner neem je de beslissing om meerdere processen te optimaliseren en te beginnen met een schone lei.

         Een grondige analyse van je payrollprocessen is altijd een zeer verhelderende en waardevolle oefening. Het geeft je een duidelijk overzicht van wat er schuilgaat achter die ingewikkelde maandelijkse procedure. Dankzij de inventarisatie en documentatie van deze processen kunnen andere mensen het snel overnemen als jouw payrollpersoneel onverwacht afwezig is.

         Het eindresultaat? Gegarandeerde continuïteit van een bedrijfskritisch proces.

          

          Op zoek naar jouw ideale outsourcingpartner voor internationale payroll?

          Start je zoektocht met onze gratis RFP template voor wereldwijde payroll.

           Download