1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Payroll>
BE_Blog_Herstructering_1200x800

Een herstructurering? 10 tips die het verschil kunnen maken.

 

Het is duidelijk, dat er momenteel veel herstructureringen zijn aangekondigd in dit land. Vooral de industrie lijkt in de klappen te delen. Het ziet ernaar uit, dat in 2024 een record-aantal werknemers betrokken is in de aankondiging van een zgn. collectief ontslag.

20 à 25 % van de herstructureringen, vallen terug op de expertise van de consultants van SD Worx. Zij kunnen bogen op een ongeëvenaarde ervaringsdeskundigheid om oplossingen te zoeken. Hun unieke aanpak daarvoor, werd bekroond met de HR-excellence Award.

Het lijkt wel een beetje een spoeddienst bij ons op kantoor. En we zien ook wel wat patiënten op de brancard binnenrijden, die al een beetje door hun juridische dokter mismeesterd zijn. Volgt u even, deze kleine bloemlezing met 10 tips? 

  1. Het cijferwerk is belangrijk. Een high-level budget maken, is uiteraard belangrijk. Maar die berekeningen zijn op een bepaald moment voor de prullenmand. Bovendien moet je natuurlijk niet overdrijven met die natte vinger: voor je het weet, beperk je kunstmatig je eigen onderhandelingsbudget. Nu ik erover nadenk, meteen een nauwkeurige berekening is misschien toch beter. Als je bij een sociaal passief rechtsboven aan een vijs draait, komt er linksvanonder een wiel los. Het is heus toch iets anders dan wat opzegvergoedingen samentellen. Je moet de cijfers (en de data)) écht in de vingers hebben.
  2. Men berekent al wat wettelijk is, beter vanuit een aantal gezonde en eerlijke premisses. Ik gruwel er eigenlijk een beetje van als ik zo van die dingen hoor als "dat nemen we niet mee in de berekening, ze moeten er maar naar vragen". Zich laten betalen om conflicten nog extra op te stoken, het zou toch geen businessmodel mogen zijn. Om nog maar te zwijgen over hoe cringe het wel niet is, als men dan (terecht) de zogezegde misrekening aanklaagt! Foei!
  3. Vergelijk geen appelen met citroenen: het sociaal plan van bedrijf 1, is daarom voor bedrijf 2 niet de goeie oplossing - zelfs niet als het binnen de budgettaire mogelijkheden ligt.
  4. ... en, zoek die beste oplossing. Ik geef toe, onder de motorkap is daar soms ingewikkeld reken- en juridisch werk nodig, maar het loont de moeite om te puzzelen aan een architectuur die de bestede middelen goed doet terechtkomen. Sociale plannen gooien soms met geld in de vorm van een afscheidspremie. Waar dan 's lands Schatkist blij van wordt. Ik ken gevallen waarin werknemers bepaalde uitkeringen verloren -> zodat de werkgever eigenlijk betaalt wat eigenlijk iemand anders zou betalen. Verloren geld, verloren energie, verloren momentum om goed te doen. 
  5. It's the communication, stupid! Een herstructurering is niet alléén een opeenvolging van juridische stappen. Denk ook na over je stakeholders, hoe en wat doe je naar medewerkers toe, enz.
  6. Hou juridische teksten helder. Ik kreeg gisteren een cao onder ogen van 30 bladzijden, waar eigenlijk maar de helft ertoe deed. De rest was... bladvulling. Men had 3 bladzijden nodig om te zeggen dat men de wettelijke opzegtermijn ging hanteren. Bovendien bleek die dure pak papier ook een paar zaken te bevatten die, hoe zou ik het nu zeggen, uitgingen van gewenste i.p.v. onderbouwde standpunten. 
  7. Hou de kalender in de gaten. Sommige zaken moeten aan commissies worden voorgelegd, die maar om de zoveel tijd vergaderen. Dan is het soms jammer dat je net de deadline voor een vergadering mist. 
  8. Budget en cashflow, is niet helemaal hetzelfde. Becijfer wanneer er echt geld op de rekening moet staan om bepaalde verplichtingen te komen. Arbeidsrecht, fiscaliteit, RSZ, wat je overeenkomt... hebben zo elk hun eigen vervaldagboek. Met soms onverwachte nakomertjes, lang nadat men denkt dat men alles wel gehad heeft.
  9. Denk tijdig aan de implementatie. Op het einde van de rit, moet het juist zitten, tot op de loonbrief. Met de cijfers voor de budget-oefening, redt men het niet. Vaak is het dan nog onder hoogspanning krabben met data en cijfers om alles tijdig, zoals payroll professionals dat dan noemen, "geboekt te krijgen". 
  10. Schakel op tijd multidisciplinaire ondersteuning in: number crunching, legal brains, communicatie, payroll, finance, administratie, sociaal overleg,...

    Herstructureren? Laat niets aan het toeval over!

    Een herstructurering brengt uitdagingen met zich mee, maar je hoeft het niet alleen te doen. Onze experts bij SD Worx begeleiden je stap voor stap naar de beste oplossing voor alle betrokkenen.

      Neem contact op en we helpen je zo snel mogelijk verder!
      SDWorx-Jan-Vanthournout

      Jan Vanthournout

      Legal Expert