1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Mobiliteit>
Energy

Creatief verlonen tijdens deze energiecrisis aan de hand van het mobiliteitsbudget in 6 stappen (2022)

De energiecrisis woedt in volle hevigheid door. Iedereen ziet de factuur stijgen en werkgevers gaan op zoek naar manieren om hun werknemers te ondersteunen. Voor velen een zoektocht waarbij merkbaar angst aanwezig is voor het financiële plaatje. Waar flexibele mobiliteit een ‘hot topic’ is in het kader van de vergroening van het mobiliteitslandschap, kan het mobiliteitsbudget nu ook soelaas bieden in deze energiecrisis. 

  Creatief verlonen aan de hand van het mobiliteitsbudget?

  Het mobiliteitsbudget is een wettelijk Belgisch kader om werknemers flexibele mobiliteit te bieden zonder extra kosten voor de werkgever. Praktisch gezien kunnen werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor een mobiliteitsbudget dat ze kunnen besteden aan tal van opties (die niet louter worden beperkt tot mobiliteit alleen). Deze opties zijn heel breed en worden onderverdeeld in verschillende ‘pijlers’. Kort samengevat gaat het van een aanschaf van een groene wagen, tot de aankoop van (elektrische) fietsen en steps, tot de betaling van huishuur of hypothecaire leningen.

   Maar hoe begin je er nu aan, aan dat mobiliteitsbudget?

   In 6 stappen nemen wij je graag mee: 

   Stap 1: Informeer je of laat je informeren
   Laat je goed informeren over flexibele mobiliteit en het mobiliteitsbudget. Onder welk wettelijk kader valt dit budget? Wanneer heb je er wel of geen recht op? Wat zijn de regels van de kunst? Wat zijn de voordelen?

   Stap 2: Breng in kaart waar jouw werknemers nood aan hebben
   Belangrijk voor je hieraan begint is dat je weet wat er leeft in jouw organisatie. Je kan dit doen door bijvoorbeeld een enquête te organiseren. Gezien de uitgebreide uiteenzetting aan mogelijkheden binnen het mobiliteitsbudget lijst je ook best even de opties op voor de werknemers.

    3 pillars

     Stap 3: Schrijf of update je mobiliteitspolicy

     Indien je reeds over een mobiliteitspolicy beschikt volstaat het deze aan te passen in lijn met het mobiliteitsbudget. Indien dat niet het geval is dien je er zelf één op te stellen. Dit kan je volledig zelf doen of je kan SD Worx’ begeleiding inschakelen hiervoor (stap 6). 

     Stap 4: Breng je werknemers op de hoogte en bereken hun TCO

     Wettelijk is het verplicht om je werknemers op de hoogte te brengen van de gewijzigde mobiliteitspolicy. Het volstaat dit te doen via mail. Tegelijkertijd kan je hen de TCO (Total Cost of Ownership) meedelen om hen te motiveren en klaar te stomen voor de talloze voordelen waarvan zij kunnen genieten.

     Stap 5: Stel een addendum op per werknemer

     Voor de werknemers die beslissen om voor het mobiliteitsbudget te gaan, ben je als werkgever verplicht een contract addendum toe te voegen per werknemer. 

     Stap 6: Beheer dit budget makkelijk dankzij Mbrella by SD Worx 

     Dankzij Mbrella kan je moeiteloos honderden providers van mobiliteitsdiensten combineren en kan iedere medewerker zijn mobiliteitsbudget eenvoudig berekenen en beheren.   Word je toch afgeschrikt door de vele mogelijkheden of de implicaties voor je bedrijf? Mbrella en SD Worx helpen jou graag om de perfecte oplossing te creëren.

      Ontdek onze bestaande oplossing voor het beheer van jouw mobiliteitsbudget.

       Ik wil meer weten