1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Horeca>
kassa

De witte kassa: zo haal je er voordeel uit

De invoering van de witte kassa bracht heel wat teweeg in de sector; kostenefficiënt werken wordt belangrijker dan ooit. “En daarvoor bevat de witte kassa een schat aan gegevens”, benadrukt Filip Nicasi. “Van welke gerechten het minst besteld worden tot wanneer er te veel personeel aanwezig is. Die data zijn dé sleutel om je rendement te boosten.”

  Tip 1: neem je menukaart onder de loep

  Een te uitgebreide menukaart haalt je winstgevendheid naar beneden. “De witte kassa geeft je een mooi overzicht: welke gerechten zijn populair én op welk moment? Welke worden amper besteld? Door je aanbod aan te passen, kun je je service misschien bolwerken met minder mankracht in de keuken. Of kan de service aan tafel vlotter verlopen doordat de keuze voor de klant beperkter is.”

   Tip 2: beperk eventueel je openingsuren

   Filip Nicasi: “Sinds de invoering van de witte kassa hebben heel wat horecazaken beperktere openingsuren. Terwijl ze vroeger tijdens kalme momenten gewoon openbleven, voerden ze een service coupé in of ze hebben een extra sluitingsnamiddag of -dag.”

   Hoewel het altijd een risico is om te knippen in de openingstijden, is het toch aangewezen om de afweging te maken. De ervaring leert immers dat het vaste cliënteel zo’n aanpassing van de openingsuren vaak makkelijker verteert dan de ondernemer. Ze komen meer dan waarschijnlijk op andere momenten terug. Let wel: de openingsuren eenvoudig houden is de boodschap. Klanten moeten ze makkelijk kunnen onthouden.

   Filip Nicasi: “Het belangrijkste voordeel is dat je personeelskosten er aanzienlijk door dalen. Maak daarom zeker de balans op van een extra sluitingsmoment of -dag: zou je rendabele omzet dalen of net stijgen? In het laatste geval loont het om te snoeien in je openingstijden.”

    Tip voor de beginnende horecazaakvoerder:

    Je opent bij de start van je zaak beter een dag te weinig dan een dag te veel. Later kun je de openingsuren nog altijd bijsturen, zonder je klanten teleur te stellen.

     Tip 3: voorzie in een duidelijke taakverdeling

     Tot slot raadt Filip Nicasi aan om je personeelskosten te analyseren: “Personeelskosten wegen in elk bedrijf zwaar door. De taakverdeling van uw personeel analyseren is dan ook een aanrader. Zo zie je immers meteen hoeveel werknemers je waar nodig hebt op welk moment. Overweeg ook of je een beroep kunt doen op flexi-jobbers, jobstudenten of andere flexibele statuten om druktepieken op te vangen.”

     “De witte kassa biedt een kans om je zaak grondig tegen het licht te houden”, besluit Filip Nicasi. “Je ziet meteen welke gerechten goed scoren, op welke momenten er amper volk over de vloer komt en wanneer er bijgevolg te veel personeel in je zaak staat. Kortom, het geregistreerd kassasysteem is een zinvol instrument om je zaak toekomstgericht te managen en je rendement op lange termijn op te drijven.”

      Naar een hoger rendement voor je horecazaak?

      Op basis van onze jarenlange ervaring in hr, payroll en sociaaljuridische wetgeving maakt SD Worx je het leven een pak eenvoudiger. Maar om je zaak verder te laten groeien en professionaliseren, werken we ook samen met een aantal gespecialiseerde partners. Zo is Horeca Partners gespecialiseerd in menu-analyse, adviesverlening en haalbaarheidsstudies, de werving en selectie van hogere horecaprofielen en overnamebegeleiding.

       Op de hoogte blijven van wat er leeft in de HR-wereld?

        Schrijf je in op onze nieuwsbrief
        Sylvie Schauwbroeck

        Sylvie Schauwbroeck

        Payrollconsulent en horeca-expert

        Sylvie is al 15 jaar aan de slag binnen de kmo-divisie van SD Worx. Ze is payrollconsulent en horeca-expert.