Hoe kijken werknemers naar het loonbeleid en hoe belangrijk is het? Een leuke werksfeer, een aantrekkelijk salaris, kansen om door te groeien of werkzekerheid: wat maakt een bedrijf nu écht aantrekkelijk? Voor de helft van de Belgische werknemers blijft het salaris de belangrijkste factor: 51% plaatst het in zijn of haar top drie. Afstand en bereikbaarheid staan op plaats twee (47%), op de voet gevolgd door werkzekerheid en financiële stabiliteit (43%) en een fijne werksfeer en collega’s (38%).[3]
Meer dan vier op de tien medewerkers (42%) zijn tevreden over de transparantie van het loonbeleid, en exact 42% is tevreden met het loon- en waarderingbeleid van het bedrijf. Toch is er nog werk aan de winkel. Meer dan een op de vijf (22%) Belgen is niet tevreden over de transparantie van het loonbeleid.
“Het is cruciaal dat bedrijven goed nadenken over hun loonbeleid. Vandaag heeft slechts de helft van de ondervraagde organisaties daadwerkelijk een strategisch loonplan”, zegt Virginie Verschooris, Reward Content Manager bij SD Worx. “Loon blijft een belangrijke factor in de keuze voor een werkgever. Daarom is het belangrijk om duidelijk te communiceren over het totale loonpakket. Als medewerkers niet weten wat hun loonpakket inhoudt, kunnen ze het namelijk niet correct beoordelen. Slechts een op drie werkgevers biedt een ‘total reward statement’ aan, waardoor een op de vijf medewerkers geen goed zicht heeft op hun totale loonpakket.“
Tegen 2026 moet België de Europese Loontransparantierichtlijn uitvoeren. De Richtlijn zorgt voor eerlijke, genderneutrale beloning voor gelijk werk. Bedrijven zullen verplicht worden om werknemers en sollicitanten meer inzicht te geven in hun loonbeleid, meer specifiek de loonschaal waarin hun functie zich zal bevinden, de compa ratio en het gemiddelde loon van dezelfde functie.
“Slechts een op drie werkgevers biedt een ‘total reward statement’ aan, waardoor een op de vijf Belgische medewerkers geen goed zicht heeft op hun totale loonpakket”, besluit Virginie Verschooris SD Worx.