Bij de analyse van de ‘interne billijkheid’ is de eerste stap altijd de bepaling van de interne verhouding van alle functies binnen de organisatie op het vlak van verantwoordelijkheid en vereiste vaardigheden. Dit gebeurt door middel van functiewaarding of -classificatie of aan de hand van een rollenmatrix. Idealiter wordt deze verhouding op een billijke manier weerspiegeld in de verloning.
Eén op vijf Belgen (22%) is echter (nog) niet overtuigd van de interne billijkheid binnen het bedrijf. Virginie Verschooris, Reward specialist: “Het is positief dat bijna de helft van de Belgische medewerkers overtuigd is. Bedrijven die extra inspanningen doen, zullen nog meer medewerkers kunnen overtuigen. Wie verder werk maakt van een transparant en flexibel loonbeleid met loonschalen en evolutiemogelijkheden, is klaar tegen 2026 voor de nieuwe verplichtingen qua loontransparantie. Het bieden van een perspectief aan medewerkers werkt motiverend en heeft een positief effect op het aanwervings- en retentiebeleid.”
Een Europese richtlijn verplicht deze transparantie aan alle bedrijven om de loonkloof tussen mannen en vrouwen weg te werken: ook België moet deze richtlijn tegen 2026 omzetten in nationale wetgeving. Zowel voor huidige werknemers als voor sollicitanten moet het duidelijk zijn welke verloning aan welke functie is gekoppeld. Basisidee daarbij: zelfde werk = zelfde loon.