Vlaams-Brabant en Brussel samen met West-Vlaanderen minste ziektedagen op het werk
Ziekteverzuim stijgt naar nieuw record in 2022 – grootste stijging in Vlaams-Brabant en Brussel
21 januari 2023
Werkgevers in Vlaams-Brabant en Brussel scoren samen met West-Vlaanderen het best op het vlak van kortverzuim (< 1 maand) en middellang verzuim (1 maand -1 jaar). Toch stijgt het ziekteverzuim overal in België in 2022. In Vlaams-Brabant en Brussel is de stijging het grootst. Dat blijkt uit de Employment Tracker van SD Worx, die maandelijks de salarisgegevens van 70.000 werkgevers en meer dan een miljoen werknemers in de privésector in België analyseert. Er zijn vooral meer werknemers kortdurend ziek geweest. Ongeveer 65% van de werknemers in Brussel en Vlaams-Brabant was minstens 1 dag afwezig wegens ziekte (< 1 maand). In Vlaams-Brabant en Brussel was 35% geen enkele dag kortdurend ziek. In West-Vlaanderen ging het om bijna 70% van de werknemers.
Vlaams-Brabant en Brussel tellen minste ziektedagen op het werk
In 2022 gingen er in Vlaams-Brabant minder dan 6 procent (5,74%) van de dagen verloren door ziekte van minder dan een jaar. Dat is het beste cijfer voor Vlaanderen. De stijging (+14,37%) t.o.v. van vorig jaar was er wel het grootst in vergelijking met alle andere Vlaamse provincies. Het korverzuim steeg van 2,60% naar 3,16%. Het middellang verzuim steeg lichtjes van 2,42% naar 2,58%. Vlaams-Brabant heeft daarmee ook het laagste middellang verzuim in Vlaanderen. Het aandeel werknemers dat langer dan een maand afwezig was (maar minder dan een jaar) steeg wel licht: van 10,64% naar 10,84%. Niettemin scoort Vlaams-Brabant met één op tien werknemers opnieuw het best van alle Belgische provincies.
Ook in Brussel zijn de cijfers laag: slechts 65% van de werknemers bij Brusselse werkgevers was kortdurend afwezig op het werk (< 1 maand). Ongeveer één op tien (11,21%) was middellang afwezig (tussen 1 maand en 1 jaar). In aantal dagen scoort Brussel ook bij de beste regio’s, met minste verlies aan werkdagen door kort en middellang verzuim: 6,17%. Het korverzuim steeg in Brussel van 2,68% naar 3,26%. Daarmee scoort Brussel net iets lager dan West-Vlaanderen, dat ook bij de top drie behoort. Het middellang verzuim steeg in Brussel van 2,75% naar 2,91%.
Ziekteverzuim stijgt naar nieuw record in 2022. In Vlaanderen zijn de koplopers qua kortverzuim (< 1 maand) en middellang verzuim (1 maand-1 jaar) opnieuw Limburg en Oost-Vlaanderen. Ook vorig jaar was dit het geval, maar het verzuim in de twee provincies is het minst gestegen. In 2022 gingen er in Limburg 7,95% van de dagen verloren door ziekte van minder dan een jaar. Dat is het hoogste cijfer voor Vlaanderen.
Olivier Guédon, directeur van SD Worx Vlaams-Brabant: “In 2022 werden gevoelig meer werknemers getroffen door (kortdurende) ziekte: in Vlaams-Brabant was 65% van de werknemers minstens 1 dag kortdurend afwezig (dit is wel een relatieve stijging van 17% in vergelijking met 56,4% in 2021). In het begin van 2022 kregen we te maken met de omikron piek van de coronacrisis. Vanaf de maand april werd er een daling ingezet. In september zagen we het kortverzuim opnieuw stijgen. De herfst zorgt traditioneel voor een verkoudheids- en griepgolf. Toch was vooral de piek in december opvallend, ten opzichte van 2021 en 2019.”
De specialist in HR vervolgt: “De grootste stijging t.o.v. vorig jaar situeert zich in de provincies met het laagste absenteïsme: provincies met minste absenteïsme zoals Waals-Brabant (+19,16%), Vlaams-Brabant (+14,37%) en Brussel (+13,47%) kenmerken zich door meer organisaties met bedienden, of kantoorwerk. Door het terug-naar-kantoor-beleid deden zij in 2022 mogelijk minder aan telewerk dan het geval was in 2021.”