1. Home>
  2. SD Worx>
  3. Pers>

Sterke inhaalbeweging maakt het jaar nog niet goed

Steunmaatregel startende werkgever met ‘eerste werknemer’ broodnodig voor herstel economie
Flexible furlough - Changes to the Coronavirus Job Retention Scheme

Ter gelegenheid van de ‘Dag van de Ondernemer’ van Unizo, analyseert SD Worx de cijfers van startende werkgevers, die met de steunmaatregel hun eerste werknemer aanwerven in 2020, een jaar dat gedomineerd is door de uitbraak van Covid-19. Het tweede kwartaal (april t.e.m. juni) betekende een zware klap, maar voor het derde kwartaal (juli t.e.m. september) stelt SD Worx een opmerkelijke inhaalbeweging vast. Het is een vraagteken hoe de tweede corona-golf nu gaat inhakken op de groeiplannen van ondernemers. De regering verlengt de maatregel alvast tot eind 2021 - al is het nog wachten op formele bevestiging via publicatie in het Staatsblad.

Dankzij de federale ‘doelgroepvermindering eerste aanwerving’ in het kader van de ‘taxshift’ geniet een nieuwe werkgever een bijna volledige vrijstelling van de patronale basisbijdragen voor de eerste medewerker, zonder beperking in tijd.

Het aantal nieuwe werkgevers, of ondernemers die een eerste werknemer aanwierven met steun, blijft verder groeien, al is dit vooral te wijten aan de sterke start begin van het jaar en de inhaalbeweging in juli t.e.m. september. Het is de vraag of de tweede Covid-19 golf de groei in het vierde kwartaal gaat stilleggen, zoals dit gebeurde in het tweede kwartaal.

Inhaalbeweging in het derde kwartaal 2020 

Uit cijfers van HR-dienstenverlener SD Worx, die een derde van alle lonen in de Belgische privésector verwerkt, blijkt dat 2020 veelbelovend is gestart voor de ‘doelgroepmaatregel eerste werknemer’: er startten bij SD Worx in het eerste kwartaal 2020 dubbel zoveel werkgevers met personeel t.o.v. het kwartaal ervoor, vergeleken met 2019.

“We stellen vast dat startende ondernemers tijdens de eerste golf op de rem gingen staan in hun groeiplannen: in het tweede kwartaal stelt SD Worx een flinke dip in het gebruik van de steunmaatregel vast. In het derde kwartaal startte een sterke inhaalbeweging, wat bewijst dat deze steunmaatregel ook in deze extreem moeilijke tijden een extra houvast geeft. De verlenging in 2021 is goed nieuws voor ondernemers die nu door Covid-19 -soms verplicht- op de rem moeten gaan staan, zodat ze snel hun groeiplan terug kunnen oppikken in 2021. Tenslotte is het aanwerven van de eerste werknemer een belangrijk stap in het ondernemerschap,” besluit Jo Demeulemeester van SD Worx.

Evolutie van werknemers waarvoor de maatregel ‘eerste werknemer’ wordt aangevraagd (cumuatief)

    Sterke inhaalbeweging maakt het jaar nog niet goed_2

    Extravoordelig uw eerste werknemer aanwerven voor eind 2021

    Pieter-Jan Lint is een jonge ondernemer die blij is dat de maatregel ook volgend jaar nog van kracht is. De veganchef getuigt: “Vijf jaar geleden startte ik mijn zaak om ‘plantaardige gastromonie’ op de kaart te zetten via catering, pop-ups en workshops. Dit jaar wilden we in oktober de sprong wagen naar een gastronomisch restaurant met twee voltijdse extra medewerkers, een extra kok en zaalmedewerker. Maar nu is het niet het moment. Samen met mijn vriendin heb ik 2 jaar een pand in Merelbeke verbouwd, tot een kleinschalig concept van 24 couverts. Het wordt een warm verhaal met persoonlijk onthaal, dicht bij de mensen: in de lente van 2021, hopen we. Het is alvast een geruststelling dat steunmaatregel van eerste werknemer er zal zijn.” 

    Hoe werkt het: een 'nieuwe werkgever' die vandaag een eerste werknemer aanwerft, geniet een volledige vrijstelling van basiswerkgeversbijdragen. Het voordeel loopt onbeperkt in de tijd.

    Bovendien mag de werkgever zijn voordeel elk kwartaal gebruiken voor een werknemer naar keuze. Werkgevers met meerdere werknemers, kunnen de vrijstelling dan ook best besteden aan de duurste werknemer. De werkgever moet een 'nieuwe werkgever' zijn, die nog nooit werknemers met RSZ heeft tewerkgesteld of de laatste vier kwartalen voor de aanwerving geen RSZ-onderworpen personeel tewerkgesteld. De werknemer mag geen vervanging zijn binnen dezelfde technische bedrijfseenheid. De aanwerving moet een extra tewerkstelling uitmaken. Opgelet: men voorziet wel een evaluatie van de regeling in de loop van 2021. Het is mogelijk dat daaruit een aanpassing volgt voor de toekomst.
    Trend vorige jaren

    Ook Xerius ziet dat 2020 voor startende zelfstandigen een op en neer beweging kende: “Ook in de markt van startende ondernemingen zien we een sterk eerste kwartaal met nieuwe ondernemers; dit kan in hoofd-als bijberoep zijn, maar een terugval in april en mei ten opzichte van 2019. De heropleving startte al in juni, met een sterk derde kwartaal qua nieuwe ondernemers. In oktober zagen we enkel in Vlaanderen nog een stijging; afwachten wat november brengt voor het ondernemersvertrouwen,“ stelt Franky Haesevoets afgevaardigd bestuurder van Xerius.