1. Home>
  2. SD Worx>
  3. onze klanten>

Sociale verkiezingen: zo pakt Emmaüs het aan

Vzw Emmaüs doet er alles aan om het sociaal overleg zo nauw mogelijk te laten aansluiten bij de dagelijkse realiteit in de zorgvoorzieningen. In 2016 kozen de werknemers van de Antwerpse zorg- groep vertegenwoordigers voor in totaal 16 sociale overlegorganen: 6 ondernemingsraden en 10 preventiecomités.
Emmaüs

Emmaüs is actief in nagenoeg alle branches van de gezondheids- en welzijnszorg: algemene ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderen- en jeugdzorg, ondersteuning van personen met een beperking, kinderzorg en gezins- ondersteuning. De vzw – één juridische entiteit – telt 24 voorzieningen in de provincie Antwerpen. Samen zijn die goed voor bijna 7000 werknemers.

Bedrijfsjurist-coördinator Luc Baetens: “De comités voor preventie en bescherming op het werk waren al langer lokaal georganiseerd, maar tot de eeuwwisseling had de vzw Emmaüs maar één ondernemingsraad. Met als gevolg dat het sociaal overleg onvoldoende de realiteit van de werkvloer weerspiegelde. Daar moest verandering in komen.”

    Luc Baetens
    Meestal werd met potlood en papier gestemd, maar sommige grote vestigingen switchten naar e-voting. Ook zijn er heel wat briefstemmen uitgebracht. Elke TBE stond zelf in voor de organisatie, met praktische en juridische support van SD Worx.
    Luc Baetens
    Luc Baetens, BEDRIJFSJURIST-COÖRDINATOR, VZW EMMAÜS

    Een nieuwe TBE-structuur

    Management en vakbonden gingen rond de tafel zitten om de verschillende zorgvoorzieningen op een logische manier te clusteren tot verschillende technische bedrijfseenheden (TBE). Luc Baetens: “De TBE’s werden afgebakend op basis van regio en activiteit. Zo vormen het AZ en PZ van Malle-Zoersel samen een technische bedrijfseenheid. Het AZ Sint-Maarten in Mechelen bleek dan weer een TBE op zich, want dat is al een fusieziekenhuis met verschillende campussen.”

    Het resultaat: in 2016 kozen de medewerkers van de Antwerpse zorggroep werknemersafgevaardigden voor 6 ondernemingsraden en 10 preventiecomités. Luc Baetens: “Meestal werd met potlood en papier gestemd, maar sommige grote vestigingen switchten naar e-voting. Ook zijn er heel wat briefstemmen uitgebracht. Elke TBE stond zelf in voor de organisatie, met praktische en juridische support van SD Worx.”

      Eenheid in de verscheidenheid

      Bij Emmaüs zijn ze tevreden met de huidige TBE-structuur. Toch koos de organisatie ervoor om met het Centraal Sociaal Overleg (CSO) een extra overlegorgaan in het leven te roepen. Luc Baetens: “Het sociaal overleg binnen de ondernemingsraden en comités verloopt efficiënt en effectief. Het CSO dient om eenheid te bewaren in de verscheidenheid. Op die agenda komen alleen overkoepelende topics, zoals het arbeidsreglement van de groep of de algemene jaarrekening.”

      Of er in de aanloop naar 2020 opnieuw gesleuteld wordt aan de TBE-structuur van Emmaüs? Luc Baetens: “Verschuivingen zijn zeker bespreekbaar, als ze het sociaal overleg voor de volgende termijn ten goede zouden komen.”