1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Verloning en loonkosten>

Vrijstelling bedrijfsvoorheffing bij overuren: zo komt overuren uitbetalen je fiscaal interessant uit

-Leestijd: 5 minuten
overuren

Overuren presteren, dat is een tweesnijdend zwaard. Enerzijds kan een groot aantal overuren betekenen dat je zaak goed draait en dat je geëngageerde medewerkers in dienst hebt. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de medewerkers die overwerkt, dat met plezier doet. Anderzijds is het uitbetalen van overuren tegen het gebruikelijke tarief van 150% een dure zaak en vermijd je beter(te) hoge werkdruk zo vaak mogelijk ...

Gelukkig bestaat er een oplossing die zowel jou als je werknemer goed uitkomt: tot 31 december 2020 geldt nog een fiscale korting op de eerste 180 overuren. Vanaf 1 januari 2021 daalt dit aantal tot 130. Voor werken in onroerende staat blijft de vrijstelling behouden op 180 overuren, op voorwaarde dat er een elektronisch aanwezigheidsregistratiesysteem wordt gebruikt op de tijdelijke of mobiele bouwplaats. Voor de horeca en uitzendsector, ligt het plafond zelfs op 360 uren

Win voor jou en je medewerker

De fiscale gunstmaatregel zorgt voor een dubbel voordeel: jij hoeft een deel van de verschuldigde bedrijfsheffing (BV) niet door te storten aan de fiscus en je werknemer geniet een belastingvermindering op de gepresteerde overuren.

Opgelet! De vrijstelling voor de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing geldt enkel voor gepresteerde overuren waarvoor een wettelijke overwerktoeslag van toepassing is.

Reken even mee

Tijd voor een voorbeeld. Maak kennis met Christine Janssen.

  Christine Janssen

  • Arbeider
  • Gehuwd (tweeverdieners)
  • Brutoloon: 1976 euro
  • Nettoloon: 1420 euro
  • Werkt 38 uren per week
  • Presteert 20 overuren per maand

   Stel: Christine presteert 20 overuren per maand en kiest er zelf voor om ze te laten uitbetalen. Zonder de fiscale korting levert haar dat op het einde van de maand in totaal 1523 euro netto op, of 103 euro meer dan haar nettoloon zonder overuren. Mét de fiscale korting op overuren krijgt zij echter 1661 euro op haar rekening. Zo klokken we op het einde van de maand af op 241 euro extra voor Christine. Een aangenaam fiscaal voordeel.

   Tegelijk liggen ook je kosten als werkgever een pak lager. Op Christines brutoloon met 20 overuren stort je 293,67 euro bedrijfsvoorheffing door. Maar dankzij de fiscale korting moet je slechts 194,67 euro ophoesten: goed voor 99 euro minder loonkosten.

    vidual

    Een vorm van loonkostenoptimalisatie

    Uitbetaling van overuren met fiscale korting is maar één manier om ervoor te zorgen dat medewerkers meer nettoloon overhouden zonder dat je loonkosten de pan uit swingen. En de win-win is aanzienlijk. Als werkgever kun je tot wel 35% aan loonkosten besparen terwijl je werknemer netto tot 50% meer kan krijgen.

    Wie komt in aanmerking?

    Enkel werkgevers uit de privésector die personeel tewerkstellen dat niet onder het paritair comité voor de beschutte en sociale werkplaatsen valt, genieten dit fiscaal gunstregime. Voorwaarde is wel dat je twee afzonderlijke BV-aangiften indient. De eerste aangifte bevat de door jou als werkgever betaalde of toegekende lonen aan alle werknemers. In de tweede neem je enkel de inkomsten en premies op van werknemers die aan de basis liggen van de berekening van de vrijstelling.

    Voor ondernemingen die werken in onroerende staat verrichten, was de grens voor de BV-vrijstelling al opgetrokken tot maximaal 180 overuren, als ze op de werf een elektronisch aanwezigheidsregistratiesysteem gebruiken. Deze grens blijft behouden.

     Flexibel werken wordt must in war for talent

     Welke rol speelt flexibel werken in de war for talent? Wij zochten uit hoe je in deze strijd het verschil kan maken door je medewerkers flexibiliteit aan te bieden in hoe ze hun werk invullen.

     Een tipje van de sluier: Flexibel werk gaat verder dan telewerk alleen!

      Download het e-book
      BE_Annelies-Rottiers_-Manager-KMO-Consultancy_-SD-Worx_300x300
      DoorAnnelies Rottiers-kmo-adviseur

      Annelies Rottiers is 10 jaar werkzaam bij SD Worx. Ze is manager van een team Legal- & HR-experts met een passie voor KMO. Samen met haar team inspireert én begeleidt ze bedrijven bij het uitbouwen van een 'werkend en wervend' personeelsbeleid. Want mensen maken nu eenmaal het verschil, zeker als ze met 'goesting en passie' in hun job staan!