1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Verloning en loonkosten>
Elegant businesswoman looking at smartwatch and working on laptop outdoors

Vrijstelling bedrijfsvoorheffing bij overuren: zo komt overuren uitbetalen je fiscaal interessant uit

Overuren presteren, dat is een tweesnijdend zwaard. Enerzijds kan een groot aantal overuren erop wijzen dat je zaak goed draait en dat je geëngageerde medewerkers in dienst hebt. Uit onderzoek  blijkt dat een kwart van de medewerkers dat overwerkt, dat met plezier doet. Anderzijds is overuren uitbetalen tegen het gebruikelijke tarief van 150% een dure zaak en je vermijdt (te) hoge werkdruk beter zo vaak mogelijk ...

Gelukkig bestaat er een oplossing die zowel jou als je werknemer goed uitkomt: tot 30 juni 2025 geldt er een fiscale korting op de eerste 180 overuren per jaar en per werknemer.

Voor werken in onroerende staat blijft de vrijstelling behouden op 180 overuren, op voorwaarde dat er een elektronisch aanwezigheidsregistratiesysteem wordt gebruikt op de tijdelijke of mobiele bouwplaats. Voor de horeca en uitzendsector, ligt het plafond zelfs op 360 uren.

Win-win voor jou en je medewerker

De fiscale gunstmaatregel zorgt voor een dubbel voordeel: jij hoeft een deel van de verschuldigde bedrijfsheffing (BV) niet door te storten aan de fiscus en je werknemer geniet een belastingvermindering op de gepresteerde overuren.

Opgelet! De vrijstelling voor de doorstorting van bedrijfsvoorheffing geldt enkel voor gepresteerde overuren waarvoor een wettelijke overwerktoeslag van toepassing is.

Reken even mee

Tijd voor een voorbeeld. Maak kennis met Christine Janssen.

    Christine Janssen

    • Arbeider
    • Gehuwd (tweeverdieners)
    • Brutoloon: 3.250 euro
    • Nettoloon: 2.160 euro
    • Werkt 38 uren per week
    • Presteert 20 overuren per maand

      Stel: Christine presteert 20 overuren per maand en kiest ervoor om deze te laten uitbetalen. Ze krijgt hiervoor een toeslag van 50%. Zonder de fiscale korting levert haar dat op het einde van de maand in totaal 2.430 euro netto op, of 270 euro meer dan haar nettoloon zonder overuren. Mét de fiscale korting op overuren krijgt zij echter 2.660 euro op haar rekening, een extra van 230 euro. Een aangenaam fiscaal voordeel.

      Tegelijk liggen ook je kosten als werkgever een pak lager. Op Christines brutoloon met 20 overuren stort je 833,51 euro bedrijfsvoorheffing door. Maar dankzij de fiscale korting moet je slechts 670,68 euro ophoesten: goed voor 163 euro minder loonkosten.

        Een vorm van loonkostenoptimalisatie

        Overuren uitbetalen met fiscale korting is maar één manier om ervoor te zorgen dat medewerkers meer nettoloon overhouden zonder dat je loonkosten de pan uit swingen. En de win-win is aanzienlijk. Jij kunt tot wel 1/3 aan loonkosten besparen terwijl je werknemer netto tot dubbel zoveel overhoudt.

        Wie komt in aanmerking?

        Enkel werkgevers uit de privésector die personeel tewerkstellen dat niet onder het paritair comité voor de beschutte en sociale werkplaatsen valt, genieten dit fiscale gunstregime. Voorwaarde is wel dat je twee afzonderlijke BV-aangiften indient. De eerste aangifte bevat de door jou als werkgever betaalde of toegekende lonen aan alle werknemers. In de tweede neem je enkel de inkomsten en premies op van werknemers voor wie je de vrijstelling wil bekomen.

          Flexibel werken wordt must in war for talent

          Welke rol speelt flexibel werken in de war for talent? Wij zochten uit hoe je in deze strijd het verschil maakt door je medewerkers flexibiliteit aan te bieden in hoe ze hun werk invullen.

          Een tipje van de sluier: flexibel werk gaat verder dan telewerk alleen!

            Download het e-book
            Bart Hollebekkers

            Bart Hollebekkers

            Consultant Tax & Legal

            Bart begon in mei 2014 bij SD Worx als Advanced Tax Consultant. Inmiddels groeide hij binnen het team uit tot Practice Leader Tax. Zijn focus ligt daarbij enerzijds op de fiscale consequenties van internationale tewerkstellingen en anderzijds op de uitwerking van diverse fiscale maatregelen (vrijstellingen bedrijfsvoorheffing, rulingaanvragen, vergoeding voor auteursrechten, enz.). Hij volgt de fiscale wetgeving op de voet en staat regelmatig in contact met diverse overheidsdiensten. Als expert op dit vlak deelt hij zijn kennis onder andere als trainer van onze opleiding ‘internationale tewerkstelling’ en onze jaarlijkse Dag van de Payroll Professional.