Neen. In eerste instantie wordt enkel het brutoloon geïndexeerd. Uiteraard heeft dat gevolgen voor de berekening van het vakantiegeld of de eindejaarspremie, loon voor overuren, groepsverzekering … die gekoppeld zijn aan de hoogte van het brutoloon. In bepaalde sectoren volgen ook bepaalde toeslagen voor ploeg- of nachtwerk het indexmechanisme.
Maar verloning is veel ruimer dan het brutoloon. Heel wat extralegale voordelen vallen buiten de index. Denk aan variabel loon – op voorwaarde dat het niet gekoppeld is aan het brutoloon – de loonbonus cao 90, maaltijd- en ecocheques, onkostenvergoedingen, auteursrechten, mobiliteitsoplossingen zoals bedrijfswagens en -fietsen. Hoewel deze alternatieve verloningsvormen graag gezien zijn bij medewerkers, zijn ze nog niet overal gangbaar.
Hoog tijd dus om je loonbeleid onder de loep te nemen om de impact van de loonindexering te verzachten. Er zijn zeker kansen om je loonkosten op een consistente wijze beheersbaar te houden zonder in te boeten op een marktconforme beloning. Want in tijden van krapte op de arbeidsmarkt draagt een duurzaam, dynamisch loonbeleid bij aan je employer branding en het engagement van je medewerkers. Ga hierover in gesprek met onze consultants. Zij adviseren je graag of werken een concrete oplossing uit op maat van je organisatie.