1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Verloning en loonkosten>
Wanneer welk bonussysteem voor medewerkers?

Wanneer welk bonussysteem voor medewerkers?

Een klassieke bonus wordt zwaar belast in België. Maar gelukkig bestaan er ook andere, meer voordelige opties voor werknemers. Denk aan de loonbonus cao 90, de winstpremie en warranten. Wat de belangrijkste verschillen zijn en hoe je werkgevers slim adviseert in hun keuze? Dat lees je hieronder.

    De klassieke bonus

    Veel bedrijven kennen hun medewerkers een extra beloning toe bij het behalen van collectieve of individuele doelstellingen. Vaak gebeurt dat nog in de vorm van een individuele cashbonus. Het grote voordeel is dat er geen spelregels zijn. Een werkgever kan gerust salesmanager Youssef een bonus uitbetalen en salesmanager Lisa niet, zonder zich daarvoor te moeten verantwoorden. Mooi meegenomen is ook dat een bedrijf de klassieke cashbonus op elk moment mag uitkeren.

    Deze vorm van vrijheid komt evenwel met een stevig prijskaartje. Neem dat gerust letterlijk. Hét nadeel van de klassieke bonus is dat de medewerker na alle heffingen slechts 30-45% overhoudt van wat de bonus bruto heeft gekost. Dat is niet alleen jammer voor de medewerker, maar ook voor de inspanningen die de werkgever levert. Het enige lichtpuntje is dat de klassieke bonus onder de aftrekbare beroepskosten valt, waardoor je als bedrijf geen vennootschapsbelasting betaalt.

      Loonbonus cao 90

      De loonbonus heet officieel een niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel. De essentie zit in de naam vervat:

      √ niet-recurrent 

      Als je in 2024 een bonus toekent, is het niet verplicht om dat in 2025 opnieuw te doen. De bonus is geen verworven recht.

      √ resultaatsgebonden

      De toekenning van de bonus hangt samen met het behalen van vooraf gedefinieerde collectieve doelstellingen. Die kunnen een financiële (omzetstijging, kostenbeheersing enz.) of niet-financiële (snelle leveringstermijnen, minder klantenklachten enz.) insteek hebben.

      √ voordeel

      Deze bonus is een extra en mag dus geen bestaande vergoedingsvormen vervangen.

       

      Daarnaast gaat het om een collectieve bonus. Let wel: dat betekent niet dat je de bonus moet toekennen aan álle medewerkers. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk om enkel het team in buitendienst, het middenmanagement of arbeiders extra te belonen. De enige vereiste is dat je bedrijf met objectieve criteria de bonusgroep (meer dan 2 personen) bepaalt.

      En wat met het financiële plaatje? Je werknemer betaalt een solidariteitsbijdrage van 13,07% en als werkgever betaal je een bijzondere werkgeversbijdrage van 33%, maar de bonus is wel vrij van bedrijfsvoorheffing. Dat maakt dat er netto ruim het dubbele overblijft voor je medewerker in vergelijking met een klassieke loonbonus.

        3 tips over de loonbonus cao 90

        #1 Hou rekening met grensbedragen: de vrijstelling van gewone socialezekerheidsbijdragen geldt tot een grensbedrag van 4.020 euro per werknemer in 2024.

        #2 Wees er op tijd bij: de periode om de doelstellingen te behalen, moet minstens 3 maanden beslaan én het bonusplan moet je indienen vóór 1/3 van die periode verstreken is. Werk je bijvoorbeeld voor je plan op basis van het kalenderjaar 2024, dan was 30 april de deadline voor indiening.

        #3 Volg de procedure: je bent verplicht om de cao of toetredingsakte neer te leggen bij de griffie van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg (FOD WASO). Doe dat bij voorkeur elektronisch om lange wachttijden te vermijden.

          Winstpremie

          Sinds 1 januari 2018 kunnen werkgevers hun medewerkers extra belonen via de winstpremie. Voldoende winst is de enige voorwaarde. Wordt daaraan voldaan, dan mogen werkgevers op eigen initiatief de premie achteraf toekennen.

          Goed om te weten is dat deze premie wordt toegekend aan alle medewerkers. Zij krijgen een vast bedrag of een percentage van het brutoloon – de werkgever kiest dit zelf. En ook differentiatie is mogelijk. Per categorie medewerkers (op basis van objectieve criteria) kan de premie er anders uitzien, zolang de hoogste categorie niet meer dan 10 keer de winstpremie krijgt van de laagste categorie.

            Hoe worden winstpremies belast?

            RSZ

            √ geen werkgeversbijdrage

            √ medewerkers betalen 13,07%

            Fiscaal

            √ niet aftrekbaar van vennootschapsbelasting, want gaat om winstverdeling

            √ 7% belastingen voor de medewerker

              Een groot verschil met de loonbonus cao 90 is dat het bedrag dat een bedrijf kan bestemmen als winstpremie een stuk hoger ligt: 30% van de totale butoloonmassa. Daarnaast gaat de winstpremie over het verleden en kijkt de loonbonus cao 90 naar de toekomst met specifieke doelstellingen.

                Tip: combineer de loonbonus cao 90 en winstpremie

                Je kent misschien de basis van elk bonussysteem, maar wist je dat ze soms combineerbaar zijn? Zo kan je tot het grensbedrag kiezen voor de loonbonus cao 90 en met de winstpremie nog een stap verder gaan voor je medewerkers.

                  Warranten

                  In tegenstelling tot de loonbonus cao 90 (of het niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel) en de winstpremie kunnen bedrijven medewerkers individueel belonen met warranten. Om het nog aantrekkelijker te maken, zijn warranten als voordeel van alle aard ook vrijgesteld van socialezekersheidsbijdragen én fiscaal aftrekbaar.

                  Een bedrijf kan een medewerker jaarlijks warranten toekennen tot maximum 20% van het jaarinkomen van de medewerker (vast loon, inclusief vakantiegeld, dertiende maand en variabel loon).

                    Zo werken warranten concreet in 5 stappen

                    #1 

                    Via een financiële instelling bied je je medewerker het recht om aandelen aan te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs en tijdens een bepaalde periode. 

                    #2 

                    Je medewerker heeft dan 7 kalenderdagen de tijd om het aanbod al dan niet te aanvaarden. 

                    #3 

                    Is je medewerker akkoord, dan mag die de warranten al na 24 uur verkopen om zo cash geld over te houden – wat in de praktijk ook vaak gebeurt. 

                    #4 

                    Je medewerker kan evenwel ook beslissen om een effectenrekening te openen en zo de warranten te beheren.

                    #5 

                    Na 60 dagen zal het voordeel van de toegekende warrants in de lonen berekend worden. Op dat ogenblik wordt er ook bedrijfsvoorheffing toegepast. De eventuele meerwaarde bij verkoop is vrij van belastingen.

                      De slotsom: welke bonus is het aantrekkelijkst?

                      Het antwoord hangt samen met de doelstellingen van je bedrijf. Kijken we enkel naar het financiële voordeel voor je medewerkers, dan lijken een loonbonus cao 90 en winstpremies op het eerste gezicht de logische keuzes.

                      Een praktisch voorbeeld

                      Hint: we tonen dit praktische voorbeeld in volgorde van minder goed naar beter voor de medewerker.

                          Wil je zelf de rekensom maken? Dan kan eenvoudig!
                          Simuleer welk bonussysteem het voordeligst is.


                          Het nettobedrag voor medewerkers is slechts een van de factoren die doorwegen in een beslissing voor een bepaald bonussysteem.

                          √ wil je individueel of collectief uitkeren?

                          √ wil je er doelstellingen aan koppelen?

                          √ wil je de voordeligste optie voor jou of voor je medewerkers?

                          √ wanneer wil je uitkeren?

                          √ welke formaliteiten zijn nodig?

                          Pas met de antwoorden op al deze vragen kun je een doordachte keuze maken.

                            Wens je meer informatie over bonussystemen?

                            Neem dan meteen contact op en we helpen je zo spoedig mogelijk verder.

                              Neem contact op