1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Talent>
blog_challenge_1200x800

4 uitdagingen voor elke HR Manager

Hr is de machinekamer van elke succesvolle onderneming. Hoe digitaal of geautomatiseerd de bedrijfsprocessen ook lopen, altijd vormen getalenteerde en gemotiveerde medewerkers de cruciale tandwielen. Waar moet je als hr-professional tijdig smeren om de grootste uitdagingen het hoofd te bieden?

1. Werk maken van de mobiliteit van je medewerkers

Niemand kan erom heen: de files worden langer en de verkeersellende slorpt steeds meer tijd en energie op. Uit onderzoek blijkt dat we de impact ervan op onder andere het engagement van je medewerkers vaak onderschatten. Nochtans hoef je niet machteloos toe te kijken: je kunt mobiliteit aanwenden als strategische hefboom in je hr-beleid.

Met een zogenaamd mobiliteitsbudget, een vorm van flexibele verloning, kan een werknemer zelf bepalen welk type vervoer of welke combinatie van mogelijkheden hij gebruikt voor zijn woon-werkverkeer. Voor jou als werkgever is dit volledig budgetneutraal. 

2. Optimaal verlonen zonder impact op de loonkosten

Sterk presterende werknemers wil je graag goed belonen. Maar tegelijk zie je niet graag de loonkosten toenemen. Als je een duidelijk zicht hebt op je Reward-beleid, is het echter mogelijk om beide ambities te verzoenen. Bijvoorbeeld met aandelenopties of warranten of een loonbonus. Nog een optie: medewerkers zelf het gevoel van meerwaarde laten creëren door hen via een Flex Income PlanTM de mogelijkheid te bieden om specifieke extralegale voordelen om te zetten in vakantiedagen.

Loon op zich is nochtans geen duurzame factor van motivatie (zie verder onder uitdaging 4). Bovendien betekent ‘een goed loon’ niet voor iedereen hetzelfde. Afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en behoeftes hecht de ene medewerker meer aan een smartphone, terwijl een andere bijvoorbeeld liever een aanvullend pensioen krijgt. Ook leeftijd is bepalend voor de wensen op het vlak van verloning. Bedrijven stellen tegenwoordig tot wel vier generaties te werk, die je als werkgever allemaal tevreden en gemotiveerd moet zien te houden.

Tip: door bepaalde loonelementen te flexibiliseren kun je medewerkers een keuzebudget aanbieden, waarmee ze op eigen maat specifieke voordelen kunnen aankopen.

 

3. Werknemers langer en gezonder aan het werk houden

Het gaat niet de goede kant uit met het stress- en energieniveau van de Belgische werknemers. Het aantal Belgen dat op het werk stress van een onaanvaardbaar niveau ondervindt, is sinds 2009 gestegen van 26,5% naar 30,8%. Tegelijk is het aantal energievolle medewerkers de afgelopen zeven jaar met meer dan 5% gedaald.

De wet rond wendbaar en werkbaar werk maakt het mogelijk om meer rekening te houden met de individuele wensen en noden van medewerkers.

  Loopbaansparen

  Via loopbaansparen krijgen werknemers de mogelijkheid om – in overleg met de werkgever – de intensiteit van hun loopbaan zelf vorm te geven. Door geld of tijd ‘opzij te zetten’ leggen ze een spaarpot om een toekomstig loopbaaninterval te financieren. Dat kan onder de vorm van vakantiedagen en overuren (tijd), of de waarde van extralegale vakantiedagen of een eindejaarspremie (geld).

  “In het verhaal rond langer werken, ligt de focus altijd op de leeftijd en te weinig op de levensfase van de werknemer. Misschien moeten we in bepaalde fases van onze loopbaan een pauze kunnen inlassen, zodat we het langer volhouden? Moeten we altijd hoger op de ladder? Moeten we altijd aan zo’n tempo werken? Ouders met drie kleine kinderen en een huis in de steigers hebben het misschien lastiger om op hun job te focussen dan de dynamische vijftiger van wie de kroost het huis uit is? Het wetgevend kader en de interne regels zijn daar momenteel nog te star voor.”

  Veronique Vogeleer, Director HR & Corporate Communication bij Brussels Airport Company

  Momenteel zijn de sectoren aan zet om spelregels te bepalen hoe dit wettelijk geregeld kan worden. Daarnaast laat de FOD WASO een haalbaarheidsstudie uitvoeren, waarbij sociale partners, de kabinetten en experten uit het veld – waaronder SD Worx – nauw betrokken zijn.

   Tip: bekijk hoe Colruyt wendbaar en werkbaar werk mogelijk maakt 

    4. Engagement vergroten

    Geëngageerde medewerkers zijn van goudwaarde voor je bedrijf. Onderzoek van SD Worx toonde aan dat een sterk geëngageerde werknemer er drie waard is. Engagement zorgt er immers voor dat zij het beste van zichzelf geven, waardoor je organisatie productiever en positiever wordt.

    Heb je een duidelijk beeld van de factoren die een invloed hebben op het engagement van je medewerkers? Inhoudelijk uitdagende jobs, groeimogelijkheden, een inspirerende missie en visie … zijn maar een greep uit de drijfveren voor engagement. 

    Het lijkt een logische conclusie om ook verloning als een drijfveer te beschouwen, maar de realiteit is genuanceerder. Een goed loon is fijn, maar motiveert medewerkers niet intrinsiek. Of in elk geval niet duurzaam. Daarentegen is een loon dat als niet correct wordt ervaren wel een demotiverende factor.

    Tip: hedendaagse werkgevers weten dat motivatie en tevredenheid veel te maken hebben met autonomie en vrijheid om zelf beslissingen te nemen. Daarom kunnen grotere ondernemingen veel leren van start-ups en hoe zij engagement weten te stimuleren.

    Overweeg je al om flexibel verlonen in te voeren?

    Daarmee vertaal je alle extralegale loonvoordelen van je werknemer naar één totaalbudget dat hij kan spenderen aan mobiliteit, maar ook aan tools om mobiel te werken (smartphone, tablet, internetverbinding thuis …), extralegale vakantiedagen, aanvullende verzekeringen enzovoort.

    Op je loonkosten heeft het principe geen enkele impact: het is een budgetneutrale oplossing. Toch is ze juridisch volledig waterdicht en straalt het principe van de vrije beslissingsbevoegdheid positief af op de tevredenheid van je werknemers. Zij kunnen immers een voordelenpakket op maat samenstellen dat naadloos aansluit bij hun persoonlijke behoeften.

     Een gepersonaliseerd loonpakket als innovatief HR-instrument

     Over het hoe en waarom van flexibel verlonen

      Download het e-book
      Lieve

      Lieve Michiels

      Legal Manager

      Lieve is bijna 20 jaren actief in consultancy bij SD Worx. Sinds 2013 begeleidt ze als legal consultant en project manager bedrijven om flexibele verloning en mobiliteitsoplossingen in te voeren.  Lieve is momenteel Manager van het Flex Income Plan bij SD Worx en kijkt vanuit die rol met een brede blik naar uw uitdagingen op het vlak van optimaal en flexibel verlonen, en mobiliteit.