Hr is de machinekamer van elke succesvolle onderneming. Hoe digitaal of geautomatiseerd de bedrijfsprocessen ook lopen, altijd vormen getalenteerde en gemotiveerde medewerkers de cruciale tandwielen. Waar moet je als hr-professional tijdig smeren om de grootste uitdagingen het hoofd te bieden?
1. Werk maken van de mobiliteit van je medewerkers
Niemand kan erom heen: de files worden langer en de verkeersellende slorpt steeds meer tijd en energie op. Uit onderzoek blijkt dat we de impact ervan op onder andere het engagement van je medewerkers vaak onderschatten. Nochtans hoef je niet machteloos toe te kijken: je kunt mobiliteit aanwenden als strategische hefboom in je hr-beleid.
Met een zogenaamd mobiliteitsbudget, een vorm van flexibele verloning, kan een werknemer zelf bepalen welk type vervoer of welke combinatie van mogelijkheden hij gebruikt voor zijn woon-werkverkeer. Voor jou als werkgever is dit volledig budgetneutraal.
2. Optimaal verlonen zonder impact op de loonkosten
Sterk presterende werknemers wil je graag goed belonen. Maar tegelijk zie je niet graag de loonkosten toenemen. Als je een duidelijk zicht hebt op je Reward-beleid, is het echter mogelijk om beide ambities te verzoenen. Bijvoorbeeld met aandelenopties of warranten of een loonbonus. Nog een optie: medewerkers zelf het gevoel van meerwaarde laten creëren door hen via een Flex Income PlanTM de mogelijkheid te bieden om specifieke extralegale voordelen om te zetten in vakantiedagen.
Loon op zich is nochtans geen duurzame factor van motivatie (zie verder onder uitdaging 4). Bovendien betekent ‘een goed loon’ niet voor iedereen hetzelfde. Afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en behoeftes hecht de ene medewerker meer aan een smartphone, terwijl een andere bijvoorbeeld liever een aanvullend pensioen krijgt. Ook leeftijd is bepalend voor de wensen op het vlak van verloning. Bedrijven stellen tegenwoordig tot wel vier generaties te werk, die je als werkgever allemaal tevreden en gemotiveerd moet zien te houden.
Tip: door bepaalde loonelementen te flexibiliseren kun je medewerkers een keuzebudget aanbieden, waarmee ze op eigen maat specifieke voordelen kunnen aankopen.
3. Werknemers langer en gezonder aan het werk houden
Het gaat niet de goede kant uit met het stress- en energieniveau van de Belgische werknemers. Het aantal Belgen dat op het werk stress van een onaanvaardbaar niveau ondervindt, is sinds 2009 gestegen van 26,5% naar 30,8%. Tegelijk is het aantal energievolle medewerkers de afgelopen zeven jaar met meer dan 5% gedaald.
De wet rond wendbaar en werkbaar werk maakt het mogelijk om meer rekening te houden met de individuele wensen en noden van medewerkers.