1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Talent>
Rethinking talent strategy

4 redenen om je talentstrategie opnieuw uit te denken

Kan je talentstrategie wel een boost gebruiken? Bepaalde processen voor talentmanagement zijn voor alle ondernemingen gelijk. Maar dat betekent niet dat ze overal even efficiënt verlopen. Om er nog maar van te zwijgen dat zelfs de meest doordachte talentstrategie al snel achterhaald kan zijn als je kijkt naar hoe snel de technologie evolueert en de maatschappij verandert. In deze blog lees je er alles over.

HR-managers moeten weten welke veranderingen hen te wachten staan zodat ze hun talentstrategie daarop kunnen afstemmen. Onze experts vertellen je waarom het nu hoog tijd is om je strategie voor talentmanagement opnieuw uit te denken en hoe je daarmee aan de slag moet gaan.
 

1. De dynamiek op de werkplek blijft veranderen

Nu we de pandemie achter ons laten liggen, vergeten we soms dat de gevolgen ervan niet zomaar zullen verdwijnen. We zitten volop in het hybride tijdperk. De initiële opwinding of angst voor het thuiswerken heeft intussen plaatsgemaakt voor een meer evenwichtige cultuur op de meeste werkplekken. Flexibel werken is niet langer een optioneel voordeel, maar eerder een essentiële voorwaarde voor organisaties die de beste talenten willen aantrekken.

Als werkgever moet je daar een antwoord op hebben. Kun je in jouw organisatie duobanen invoeren? Of kun je werknemers aan projecten laten werken buiten hun normale takenpakket? Die flexibiliteit moet op een gestructureerde manier worden benaderd om de vaardigheden - en niet de verantwoordelijkheden - in kaart te brengen voor al je teams. 
 

2. AI transformeert de werkplek

Een tijdje geleden hadden de meesten van ons nog nooit gehoord van ChatGPT. Intussen is het uitgegroeid tot een overkoepelend begrip voor het hele AI-concept, die mysterieuze kracht die zowel voor- als tegenstanders heeft. HR-teams kunnen AI bijvoorbeeld inzetten om hun processen te stroomlijnen en hun workflows te optimaliseren. Repetitieve administratieve HR-taken worden op die manier niet alleen sneller, eenvoudiger en foutloos uitgevoerd, maar je kunt ook betere strategische beslissingen nemen en werknemers een persoonlijkere ervaring bieden. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

De vooruitgang van AI bedreigt voor heel wat mensen hun broodwinning, zoals duidelijk wordt uit de meest recente Vooruitzichten voor de werkgelegenheid van de OESO. Werkgevers moeten nu actie nemen: als ze hun talenten willen behouden, moeten ze hen door de overgang loodsen zonder hen af te schrikken door de nieuwe technologie. En vergeet niet dat AI het beste tot haar recht komt als mensen samenwerken met de technologie. Het is dus belangrijk dat je mensen aan boord springen.

 

3. Er is een onevenwicht tussen verwachtingen en realiteit

Uit het nieuwe onderzoek van SD Worx blijkt dat 86% van de werkgevers vindt dat directe managers genoeg doen om het talent binnen hun organisatie te ontwikkelen. Toch vindt amper 40% van de werknemers dat ze genoeg hulp krijgen om hun vaardigheden verder te ontplooien. Het is een patroon dat we doorheen het hele onderzoek zien terugkomen: werkgevers en werknemers hebben andere ideeën over training, jobcrafting en interne mobiliteit. En dat betekent dus dat de verwachtingen van werknemers niet worden ingelost.

Het is de hoogste tijd om meer aandacht te besteden aan talentmanagement. Werkgevers en HR-teams moeten zich de volgende vragen stellen: zijn de trainingen wel toegankelijk genoeg in mijn organisatie? Hoe kunnen we trainingen en talentontwikkeling leuker of daadkrachtiger maken? Hebben werknemers een duidelijk beeld van hoe ze hun loopbaan binnen onze organisatie kunnen uitbouwen? Worden vacatures intern voldoende gepromoot? Zorgen we voor duidelijke loopbaantrajecten en een goede loopbaanbegeleiding voor de persoonlijke ontwikkeling?

4. De ‘war for talent’ is voorbij. Wat nu?

Om het met de woorden van de voorzitter van PWC U.S., Tim Ryan, te zeggen: “The war for talent is over. Talent won.” De werknemersbeleving blijft de grootste prioriteit voor ondernemingen. Dat kunnen we niet ontkennen. Los van de schommelingen op de arbeidsmarkt, zien we dat er een verschuiving aan de gang is. Werknemers hebben tegenwoordig te kiezen uit de talloze voordelen die voor het grijpen liggen.

Toch is de ondertekening van een contract nog maar het begin. Vandaag draait de werknemersbeleving minder om secundaire arbeidsvoorwaarden en meer om een gevoel van welzijn, veiligheid en inspiratie voor werknemers op gewone dagelijkse momenten, zowel op kantoor als daarbuiten. De technologie speelt daar een grote rol in, aangezien die zorgt voor meer plezier, gemak en persoonlijke ervaringen bij zowat alle routinetaken. Is je technologie klaar voor de uitdaging of is het tijd om te investeren in nieuwe oplossingen die niet alleen de vaardigheden van je werknemers een boost geven, maar hen ook helpen om gelukkig te zijn?
 

Transformeer je talentstrategie

De behoeften en prioriteiten van mensen veranderen voortdurend. En dus moet ook de talentstrategie mee evolueren. Als je strategie al een tijdje niet is bijgesteld, dan is het nu tijd voor een transformatie. Verwacht niet dat dit van de ene op de andere dag gebeurt. De transformatie van je talentstrategie vraagt wat tijd, en daarom moet je nu de volgende stap zetten.

    Ben je op zoek naar deskundig advies over je talentmanagement?

      Lees ons nieuwe rapport