1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Studenten>
groep jongeren

Hoe verzeker je een veilige werkomgeving voor jobstudenten?

Jobstudenten worden overal met open armen ontvangen: ze versterken je team van vaste werknemers wanneer collega’s op vakantie zijn, ze zijn flexibel, hebben een frisse kijk én zijn voordelig. Maar ze hebben nu eenmaal minder beroepservaring. Daarom vallen arbeidsongevallen vaker voor bij jobstudenten, met arbeidsongeschiktheid als gevolg. Met ons stappenplan garandeer je hun veiligheid.

    Naar een veilige werkomgeving in vijf stappen

    Hoe je voor jobstudenten een veilige werkomgeving kan creëren, leggen we je stap voor stap uit:

      Stap 1: bekijk de taken en bijhorende risico's

      Bepaal welke taken de jobstudent zal uitvoeren en ga na aan welke risico’s de jobstudent bloot zal staan. Houd er rekening mee dat ze minder ervaring hebben en dus risico’s minder goed kunnen inschatten. Van elke werkpost voor studenten maak je een risicoanalyse. Bij die analyse houd je rekening met:

      • uitrusting en inrichting van de werkpost
      • blootstelling aan gevaarlijke stoffen
      • ordening, keuze en gebruik van machines
      • werkmethoden
      • het opleidings- en voorlichtingsniveau van de jobstudenten
         

        Risico's: snijmachines, vallende voorwerpen, vallende jobstudenten

        De meest voorkomende arbeidsongevallen ontstaan door snijmachines, vallende voorwerpen of het vallen over/van iets. Het gevolg? Snijwonden, kneuzingen, ontwrichtingen en beknellingen. Deze blessures kunnen ervoor zorgen dat jobstudenten voor langere tijd out zijn.

          Stap 2: check of de jongeren het werk wel mogen doen

          Sommige taken mág een jobstudent niet uitvoeren omdat het risico op ongevallen te groot is. Ga na of de taken die je uitkoos wel wettelijk toegelaten zijn voor jobstudenten. Dit is bijvoorbeeld verboden (voor jongeren van 15-18 jaar):

          • taken die de jongeren lichamelijk of psychisch niet aankunnen
          • blootstelling aan giftige of kankerverwekkende stoffen
          • blootstelling aan ioniserende straling
          • blootstelling aan extreme koude of hitte, lawaai of trillingen

          Dit zijn maar enkele voorbeelden, de lijst is niet exhaustief en er zijn uitzonderingen. Studenten boven de 16 mogen in bepaalde gevallen wel ‘verboden’ werk doen, als ze de juiste opleiding hebben gehad. Gelukkig hoef je deze oefening niet alleen te maken: je preventieadviseur weet welke criteria verplicht zijn. Ga je graag zelf kijken? Je vindt ze in de Codex over het welzijn op het werk, Boek X, Titel 3.
           

            Geen motoriserende toestellen

            Dat jobstudenten niet zomaar met een heftruck mogen rijden, zal je niet verbazen – ook je vaste medewerkers moeten daarvoor eerst een opleiding volgen. Maar in principe zijn alle gemotoriseerde toestellen voor het verplaatsen van goederen verboden voor jobstudenten. Zelfs voor een niet-gemotoriseerde transpallet moet de bestuurder minstens 16 jaar zijn gelden er voorwaarden (de maximale snelheid mag 6 km/u zijn en de bestuurder moet meelopen, er moet een automatische rem zijn …)

              Stap 3: een complete werkpostfiche

              De werkpostfiche is wettelijk verplicht. Dit document is gebaseerd op de inhoud van de risicoanalyse en vermeldt taken, vereiste kwalificaties, beroepsvoorwaarden, risico’s en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Let er bij jobstudenten zeker op dat er geen verboden taken en arbeidsmiddelen zijn aangeduid en bezorg de werkpostfiche voor aanvang aan het uitzendbureau van de jobstudent. Raadpleeg hier meer info rond de werkpostfiche.

                Stap 4: check wanneer medisch toezicht nodig is

                Vraag je – opnieuw, samen met je preventieadviseur – af of er gezondheidsrisico’s zijn. Indien ja moet de jobstudent misschien een medisch onderzoek ondergaan. Dat is sowieso het geval voor jongeren die nog geen 18 jaar zijn en voor de eerste keer werken of nachtwerk doen.

                  Stap 5: kruip in het hoofd van de jongere

                  Bereid jezelf goed voor door aandachtspunten te bepalen en te bekijken welke zaken je preventief kan aanpakken. Vraag jezelf af of alles wel duidelijk zou zijn voor de jobstudent. Bespreek dit zeker ook met jouw preventieadviseur, alvorens de jobstudent start.

                   

                    Waar kun je over vallen?

                    Of je nu een café hebt of een productiehal: je hebt er al ontelbare keren in rondgewandeld. Ondertussen kun je wellicht blind navigeren. Daarom vallen kleine gevaren als een losliggende kabel of een hoekje loszittend tapijt je misschien niet langer op: je stapt er gedachteloos over. Studenten doen dat niet. Zeker in het begin zijn ze zoveel indrukken aan het verwerken dat een ongeluk gauw gebeurt. Zorg dus voor een opgeruimde werkplaats.

                      Een warm onthaal

                      Voor veel jobstudenten is het de eerste keer dat ze ergens komen werken. Daardoor hebben ze meer nood aan een warm onthaal en een goede begeleiding. Een juiste peter of meter uitkiezen is daarom essentieel. De persoon met de meeste ervaring is hiervoor niet altijd de meest geschikte kandidaat. Veel ervaring staat ook gelijk aan routine en dat kan juist ‘gevaarlijk’ zijn.

                      Tijdens die intro geef je het best voldoende informatie en een aangepaste opleiding over de risico’s, veiligheidsvoorschriften en procedures bij noodgevallen en gevaar. Stel hiervoor een onthaalbrochure of een checklist op, dat maakt alles veel overzichtelijker voor de student, maar ook voor jezelf.

                      Vergeet ook niet om bij het onthaal de jobstudent te voorzien van de nodige PBM’s zoals veiligheidsschoenen, een veiligheidsbril of helm.
                       

                        Stel vragen

                        Elke jobstudent moet de mogelijkheid hebben om onveilige situaties te melden of om vragen te stellen over de inhoud van de studentenjob. Voorzie hiervoor gebruiksvriendelijke communicatiekanalen en laat de peter/meter dagelijks inchecken bij de jobstudent. Daarnaast kan een regelmatige evaluatie pijnpunten blootleggen en de algemene werking van jouw bedrijf of het onthaal van nieuwe jobstudenten verbeteren. Dankzij de input van de jobstudent merk je meer zaken op.

                         

                          Takeaways

                          • Zorg samen met je preventieadviseur voor een correcte en volledige werkpostfiche aan de hand van de risicoanalyse en bezorg ze aan het uitzendbureau.
                          • Kijk zeker na of de taken wel binnen het wettelijke kader voor studenten vallen.
                          • Voorzie een warm onthaal waarbij de student voldoende info en opleiding krijgt en denk aan PBM’s.
                          • Zorg voor begeleiding door een peter/meter en plan regelmatig evaluaties in.
                             

                            Wie mag werken als jobstudent? Hoeveel uren? En ’s nachts? Je leest er alles over in ons blogartikel over de 7 veelgestelde vragen over jobstudenten. Heb je nog andere vragen of wil je graag met SD Worx samenwerken?
                             

                              Studenten als future talents voor jouw organisatie? Lees hier meer.