1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. Studenten>
groep jongeren

De zomer komt er weer aan: waar moet je op letten bij het inzetten van jobstudenten?

Kostenbesparing

Een jobstudent tewerkstellen is ongeveer 30% goedkoper dan het in dienst nemen van een vaste medewerker. Ten eerste zijn de RSZ-bijdragen aanzienlijk lager bij een student. Een vaste werknemer is 13.07% verschuldigd aan de RSZ, terwijl een student een kleine solidariteitsbijdrage moet leveren van maar 2.71%. Bedrijfsvoorheffing is niet van toepassing bij een student, op voorwaarde dat die niet over de drempel van 600 uur gaat natuurlijk. Tip: Studenten kunnen hun uren raadplegen op Student@Work. In totaal betaal je slechts 8.13% solidariteitsbijdrage voor een student. Bovendien ligt het loon van een jobstudent een stuk lager dan dat van een vaste werknemer.

    Flexibiliteit

    Jobstudenten zijn over het algemeen erg flexibele werknemers. Ze zijn vaak beschikbaar in weekenden, avonden, vakanties en feestdagen. Sinds 2023 mag een student nu jaarlijks 600 uren werken. Dankzij deze regel kunnen onze jongvolwassenen zich een stuk flexibeler opstellen. Bovendien zijn de meeste studenten nog kinderloos, wat wil zeggen dat zij sneller kunnen anticiperen op vragen. Ze moeten minder rekening houden met hun leefwereld dan een volwassene.

      Frisse blik

      Noem ze een ‘frisse wind’ in je bedrijf. Door de minieme ervaring weten studenten vaak niet hoe alles in werkelijkheid verloopt. Dit kan je zeker zien als een pluspunt, aangezien ze nog geen eigen mening hebben ontwikkeld in jouw vakgebied. De student kan een nuchtere en heldere blik werpen op de werkzaamheden, wat resulteert in het krijgen van een zo eerlijk en objectief mogelijk antwoord.

      Helaas is het tewerkstellen van jobstudenten niet enkel rozengeur en maneschijn. Er zijn een aantal punten waar je extra op moet letten bij de tewerkstelling van een student.

        Er gelden strengere regels voor jongeren

        Daar waar het vroeger vaak voorkwam dat kinderen op jonge leeftijd al werkten, zijn daar nu (gelukkig) eisen aan verbonden. Vanaf de leeftijd van 16 jaar mogen jongeren aan de slag gaan als jobstudent.

        Rond arbeidsduur gelden er wel speciale regels voor minderjarigen. In een notendop: studenten jonger dan 18 mogen maximaal 5 dagen per week werken en slechts zeer beperkt op zondag. Voor studenten vanaf 18 jaar stijgt dat naar 6 dagen per week. Daarnaast vervalt vanaf 18 jaar het verbod op zondagswerk.

        Ook hebben studenten meer recht op pauzes. Een reguliere werknemer moet een verplichte pauze nemen na 6 uur van actieve arbeid. Bij een jobstudent is dit verlaagd naar 4,5 uur. Verder mag een student niet langer werken dan 8 uur per dag en 40 uur per week (er gelden natuurlijk enkele uitzonderingen).

        Hier lees je meer over de overige regels en leeftijdsbeperkingen voor jobstudenten.

          Administratieve verplichtingen

          Net zoals bij een reguliere werknemer zal je een arbeidsovereenkomst moeten opmaken als je een student in dienst neemt. Er moet altijd een DIMONA worden aangemaakt om het aantal uren te registreren. Als de tewerkstelling van de student bijvoorbeeld verspreid wordt over meerdere kwartalen, zal er voor elk kwartaal een aparte DIMONA-aangifte moeten plaatsvinden. Meer aandachtspunten bij het aannemen van een jobstudent lees je hier.

          Er komt een hoop kijken bij het inzetten van jobstudenten. Echter zijn er ook talrijke voordelen zoals de flexibiliteit en de lagere kosten. Of jobstudenten op oplossing zijn voor jouw organisatie hangt van een aantal factoren af. Ga bij jezelf na of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

          Ben jij overtuigd en ben je dus op zoek naar jobstudenten voor de vakantieperiodes? Wij helpen je graag met je zoektocht! Neem contact op met ons op en we gaan zo snel mogelijk voor jou aan de slag!