1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Sociaal overleg>
Social Elections 2024 - blog image ontslagbescherming

Factcheck: Ontslagbescherming sociale verkiezingen loopt af in november 2022

Als algemene regel geldt: medewerkers die deelnemen aan de sociale verkiezingen zijn beschermd tegen ontslag ontslagen worden. Die bescherming geldt voor alle kandidaten, of die nu verkozen zijn of niet, en loopt tot de volgende sociale verkiezingen: 4 jaar dus. Op die regel bestaat wel een belangrijke uitzondering waarbij de ontslagbescherming al na 2 jaar afloopt. 

  De regel: 4 jaar beschermd tegen ontslag

  Medewerkers die zich kandidaat stelden voor de sociale verkiezingen zijn 4 jaar lang beschermd tegen ontslag. Ze kunnen enkel ontslagen worden met een specifieke ontslagmotivatie, de zogenaamde ‘dringende reden' of 'economische of technische redenen’. In beide gevallen geldt een strikte procedure waarbij je vooraf een ontslagvergunning vraagt via de rechter of het paritaire comité. Doe je dat niet, dan riskeer je een zware ontslagvergoeding te moeten ophoesten – die kan al snel oplopen tot de som van meerdere jaarlonen.

   De uitzondering: ‘maar’ 2 jaar beschermd indien 2 keer op rij niet verkozen

   Op de algemene regel bestaat een uitzondering, die echter niet algemeen bekend is. Kandidaten die bij een vorige verkiezing niet verkozen raakten, en nu weer niet, zijn maar 2 jaar beschermd. Die 2 jaar is te rekenen vanaf de bekendmaking van de uitslag. Concreet: aangezien de vorige sociale verkiezingen georganiseerd zijn in de loop van november 2020, loopt voor deze kandidaten de bescherming af in november 2022.

    Wat wordt bedoeld met ‘vorige verkiezingen’?

    Opgelet! Om te beoordelen hoelang de ontslagbescherming loopt, tellen alleen die verkiezingen mee waarvoor je medewerker zich ook daadwerkelijk kandidaat stelde. Hij of zij moet dus twee opeenvolgende deelnames niet verkozen zijn.

     Ter illustratie:

     *tweede (of meerdere) keer op rij deelnemen en niet verkozen, halveert het aantal jaren ontslagbescherming, ongeacht de tijd en aantal verkiezingen tussen 2 deelnames

      Het belang van goede documentatie

      Niet elke medewerker die deelneemt aan de sociale verkiezingen is dus automatisch 4 jaar beschermd tegen ontslag. Je zult dus in je archieven moeten duiken naar de resultaten van vroegere verkiezingsrondes. Houd daarom alle documenten uit het verre verkiezingsverleden van je onderneming goed bij. Die kun je later nodig hebben om te beoordelen of iemand nog beschermd is of niet.

       Altijd up-to-date over de komende sociale verkiezingen?

       Ontdek hier alle info over de sociale verkiezingen in 2024. Heb je nog vragen of zoek je een expert om je verkiezingsprocedure in goede banen te leiden? We helpen je op weg.

       Neem contact op
       Social Election 2024 - CTA
       janneman

       Jan Vanthournout

       manager Tax & Legal

       Jan Vanthournout is legal manager bij SD Worx en als academisch consulent verbonden aan de vakgroep sociaal recht van de Universiteit Gent.