1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Sociaal overleg>
Large blog image calendar

Sociale verkiezingen 2024: stel nu je kieskalender samen

In mei 2024 zijn er weer sociale verkiezingen. In veel ondernemingen gaan werknemers dan stemmen om personeelsafgevaardigden in de ondernemingsraad en/of het comité voor preventie en bescherming op het werk aan te duiden.

De timing van alle kiesverrichtingen (zoals kiezerslijsten maken, de kandidatenlijsten afficheren, een stembureau samenstellen, de oproeping organiseren…) is wettelijk strikt vastgelegd. Het is niet altijd makkelijk om binnen dit wettelijk kader een concrete kalender in elkaar te puzzelen op maat van jouw onderneming. Je moet namelijk niet alleen rekening houden met juridische termijnen, maar ook met aan- en afwezigheden, de werkplanning, vakanties… Wist je bijvoorbeeld dat enkele schoolvakanties in de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige Gemeenschap niet meer samenvallen?

Vakbonden en werkgevers zijn overeengekomen dat de sociale verkiezingen moeten plaatsvinden tussen 13 en 26 mei 2024. Dit wil zeggen dat de verkiezingsdatum van een onderneming, ook wel “dag Y” genoemd, in die periode moet vallen. De verkiezingen zelf kunnen over meerdere data gespreid worden.

Eenmaal de verkiezingsdatum (dag Y) vastligt, ken je de timing van alle andere kiesverrichtingen.

Valt een procedurestap op een inactiviteitsdag? Dan verschuift deze naar de voorgaande werkdag.

Via deze online simulatietool kan je bekijken welke verkiezingsdatum organisatorisch gezien het meest geschikt is voor jouw onderneming. 

  Altijd up-to-date over de komende sociale verkiezingen?

  Ontdek hier alle info over de sociale verkiezingen in 2024. Heb je nog vragen of zoek je een expert om je verkiezingsprocedure in goede banen te leiden? We helpen je op weg.

  Neem contact op
  Social Election 2024 - CTA
  janneman

  Jan Vanthournout

  manager Tax & Legal

  Jan Vanthournout is legal manager bij SD Worx en als academisch consulent verbonden aan de vakgroep sociaal recht van de Universiteit Gent.