1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. Payroll>
blog herstructurering

Herstructurering? Ga voor begeleiding met expertise

Een herstructurering is altijd slecht nieuws, voor werkgevers en werknemers. Bij grote spelers treedt dan de wet Renault in werking. Een complexe procedure in een delicate context. Dan is een doorgewinterde partner zoals SD Worx meer dan welkom. Onze consultants hebben niet alleen de juridische expertise en vaardigheden maar ook een goed zicht op alle loondata en kunnen dus meteen de impact van voorstellen en beslissingen inschatten. Ook alle nazorg nemen ze op zich. Het gevolg? Een vlotte, duidelijke en serene procedure voor iedereen. Dat illustreert een recent voorbeeld.

  Moeilijke jaren voor industrie

  Onze chemie heeft het moeilijk. Hoge energieprijzen, hoge loonkosten, internationale concurrentie … Voor een Antwerpse speler was een herstructurering vorig jaar onvermijdelijk. Bijna 300 arbeiders en bedienden waren getroffen.

   De uitdagingen

   • complexe data uit een veelheid aan bestanden
   • complexe berekeningen
   • zéér complexe payroll
   • sfeer van wantrouwen en oplaaiende emoties
   • strakke deadlines

   Het resultaat

   • sociaal plan volgens wet Renault voor meer dan 300 werknemers was rond op minder dan 3 maanden
   • alle medewerkers kregen persoonlijke informatie over de exacte impact op hun situatie en konden altijd terecht bij SD Worx
   • nazorg om werkgevers en werknemers maximaal te ondersteunen

    Uitzonderlijke aanpak in uitzonderlijke omstandigheden

    Als payrollprovider kunnen we snel technische personeelszaken toelichten en berekenen. Dat maakt ons een nuttige gesprekspartner aan de onderhandelingstafel. 

    Caroline Cabus, Legal-HR Consultant bij SD Worx: “De payroll was in dit geval bijzonder complex, met een zee van verschillende loonelementen en historische verloningsafspraken. Bovendien zaten de personeelsdata in een veelheid aan bestanden, wat de berekeningen voor het sociaal passief technisch nog uitdagender maakte. Toch konden we snel de impact van voorstellen en tegenvoorstellen berekenen.”

     De payroll was erg complex, met een zee van verschillende loonelementen en historische verloningsafspraken. Omdat we de materie kennen, konden we snel de impact van voorstellen en tegenvoorstellen berekenen.
     Caroline Cabus, Legal-HR Consultant, SD Worx

     Dankzij onze ervaring met sociaal overleg weten we wat sociale partners belangrijk vinden. Dat heeft het proces voor onze klant enorm versneld: het sociaal plan was klaar op minder dan drie maanden tijd. Die korte ‘strijd’ is goed voor werkgever én werknemers, want er is snel duidelijkheid voor iedereen.

      Het beste voor iedereen

      Aan de onderhandelingstafel ging het er soms heftig aan toe. Een herstructurering zorgt nu eenmaal voor oplaaiende emoties. Toch kreeg iedereen snel respect voor onze expertise. Caroline: “Als de beslissing tot sluiting is genomen, denken we mee na over de beste oplossingen voor bedrijf én werknemers. Alle partijen apprecieerden dat hier. De nadruk ligt vaak op het juridische, maar de expertise om te zoeken naar optimale oplossingen heb je evengoed nodig.”

      SD Worx was altijd beschikbaar. Met twee teamleden werkten we zo goed als voltijds op het dossier. De klant kon op elk moment bij ons terecht om voorstellen af te toetsen of tegenvoorstellen te doen. We bereidden ook de administratieve communicatie met overheden voor.

       Totaalaanpak, inclusief nazorg

       Ons werk ging breder dan een plan maken en dat uitvoeren. We hebben ook de technologie om de oplossingen praktisch te regelen en we verwerken alles juridisch correct in de payroll – iets waar advocaten sowieso bij ons moeten aankloppen.

       Na de herstructurering lieten we de klant – en vooral de medewerkers – niet los. In een uitgebreid nazorgtraject namen we de communicatie met de medewerkers in handen. Via individuele infofiches vertaalden we wat het sociaal plan tot op de komma zou betekenen voor elke werknemer. We bespraken de fiches ook persoonlijk, tijdens een-op-een- en groepssessies. Met vragen kon iedereen rechtstreeks bij ons terecht. Dat bracht heel wat rust in de woeligheid.

       “Herstructureren is nooit goed nieuws”, sluit Caroline af. “We kunnen er alleen maar voor zorgen dat de procedure vlot, snel en menselijk verloopt.”

        Herstructureren is een complexe oefening met veel valkuilen. Werk de beste oplossing uit voor alle betrokkenen met de hulp van SD Worx.