1. Home>
  2. Nieuws & inspiratie>
  3. HR-software & digitalisering>
hr tech

Hr-tech ontmoet FinTech: 5 spannende vooruitzichten

De uitdagingen waar hr-teams voor staan, zijn al uitvoerig beschreven: aantrekkelijke verloning, de war for talent en hoog personeelsverloop om er slechts een paar te noemen. “Er is geen tovermiddel om die uitdagingen het hoofd te bieden”, vertelt Nils De Bremaeker, CFO bij WorxInvest. “Maar er komt hulp uit onverwachte hoek: fintech kan de toegevoegde waarde van hr-tech een boost geven.” 

    #1 Payroll on demand

    “Nu de inflatie in heel wat landen de pan uitswingt, leven steeds meer werknemers van loon tot loon. En voor de meeste mensen wordt een loon slechts één keer per maand uitbetaald. Wat als er een oplossing bestond waarmee je werknemers on demand kan betalen, zodat ze aan hun welverdiende centjes kunnen wanneer ze die nodig hebben? Wel, die oplossing bestaat al.” 

    “In plaats van werknemers zelf hun gewerkte uren te laten registreren, kan tech voor tijdregistratie een brede waaier aan financiële diensten voor personeel eenvoudiger maken. Een dienst zoals onmiddellijke uitbetaling van lonen brengt natuurlijk fiscale uitdagingen mee, aangezien werknemers met het loon van een volledige maand in een hogere belastingschijf terechtkomen dan met een loon van bijvoorbeeld drie dagen. Voor dat soort zaken heb je een degelijke payrolldienstenleverancier nodig. Die bepaalt nauwkeurig hoeveel belastingen er moeten worden ingehouden op het loon, berekent het loon en stort het geld naar een prepaidkaart – die al dan niet aan een bank is gekoppeld. Dat zou het financiële welzijn van heel wat werknemers enorm ten goede komen. Zeker voor mensen die op projectbasis werken of kortstondig uitzendwerk verrichten.” 

      #2 Flexibele verloning van een hoger niveau

      “Het idee achter een flexibel verloningssysteem is dat het je werknemers de mogelijkheid geeft om een vast deel van hun loon in te ruilen voor voordelen die ze zelf kiezen, zoals extra vakantiedagen, verzekeringen, mobiliteitsopties, elektronica en welzijnsprogramma’s. Een uitstekende manier om de waarde van het loon op te krikken zonder dat daar extra kosten aan zijn verbonden. Win-win dus. Maar je kan er nog veel verder in gaan.”  

      “Een flexibel verloningssysteem dat wordt gecombineerd met fintech, kan een ongekend hoog niveau bereiken. Je zou bijvoorbeeld een deel van het loon kunnen aanbieden in verschillende digitale munten, die niet of nauwelijks belast worden. Met die munten kunnen werknemers dan lokale producten, gezonde voeding en andere goederen met een bepaald doel aanschaffen. Opgepast: dit concept is nog niet uitgerold, maar als overheden mee op de kar springen, biedt het heel wat mogelijkheden.” 

        #3 De toegangspoort tot privé en werk

        “Er is bijna letterlijk een app voor alles. Tegenwoordig is het wel zo dat steeds meer organisaties de functionaliteiten van verschillende apps proberen te bundelen in één platform. Banken zijn daar het schoolvoorbeeld van. Vele hebben apps waarmee je veel meer kan doen dan eenvoudige financiële transacties uitvoeren. Je kan ze ook gebruiken om naar voetbal te kijken of een stadsfiets te huren. Daar kan hr nog wat van opsteken.” 

        “SD Worx neemt het voortouw met mysdworx, een platform waarop niet alleen hr-diensten worden aangeboden, maar ook diensten van derden voor de wereld buiten het werk. Je privéleven en je werk zijn vandaag de dag dan ook sterk met elkaar verweven. Deze toegangspoort – waaraan nog volop wordt gewerkt – zal werknemers de mogelijkheid bieden om verzekeringen af te sluiten, hun pensioenspaarplan te beheren, zich aan te melden voor gezondheidsprogramma's, treintickets te kopen en nog veel meer. Op die manier kunnen fintech-oplossingen een deel worden van hr.” 

          #4 Renteloze of voordelige leningen voor werknemers

          “Het kan voor je werknemers een groot verschil maken als je hen helpt om lastige financiële situaties te overwinnen, door hen geld te lenen tegen gunstigere voorwaarden dan ze bij de bank zouden krijgen en de terugbetalingsdatums af te stemmen op de dag waarop hun loon wordt uitbetaald. Het komt er in feite op neer dat je dan wat stress bij hen wegneemt. Bovendien zijn werknemers met een financieel engagement minder geneigd om andere oorden op te zoeken. En fintech kan de belastingkwesties voor jou oplossen.” 

          “Voordelige en zelfs renteloze leningen aan werknemers zijn onderhevig aan belastingen. Alle berekeningen die betrekking hebben op dit belastbare voordeel, kunnen door fintech-oplossingen worden uitgevoerd. Je kunt dan bijvoorbeeld ook nagaan hoeveel openstaande leningen er zijn en of aan de terugbetalingsvoorwaarden wordt voldaan. Je kunt dus zonder gedoe je door loon gedekte leningen aan werknemers beheren en opvolgen.” 

            #5 Aandelenplannen

            “Een aandelenplan voor personeel is een programma waarmee een bedrijf zijn werknemers de mogelijkheid geeft om aandelen in het bedrijf te kopen tegen een voordelige prijs. Dit is een van de weinige voordelen die je makkelijk beschikbaar kan maken voor al je werknemers, ongeacht hun afdeling of het land waar ze zich bevinden. Ook hier helpt fintech met de administratieve kant van de zaak.” 

            “Hoewel aandelenplannen voor personeel veel voordelen bieden, waaronder een verbeterde werknemersbetrokkenheid en een sterkere employer branding, loop je al snel het risico om slachtoffer te worden van je eigen succes. Wat doe je als honderden werknemers zich aanmelden voor een uiteenlopend aantal aandelen? Dan heb je twee mogelijkheden: ofwel verzuip je in de administratieve rompslomp, ofwel reken je op een digitale tool. SD Worx is zo'n tool op basis van fintech aan het ontwikkelen om organisaties gemoedsrust te geven.”  

              Haalden onze lijst met spannende vooruitzichten niet:

              cryptobetalingen en gedecentraliseerde financiën

              “Slimme contracten zijn als concept veelbelovend, maar het hele idee achter lonen in cryptomunten en gedecentraliseerde financiën klinkt vandaag nog niet echt realistisch. Ten eerste komen er veel wettelijke beperkingen bij kijken, aangezien cryptomunten (nog) geen officiële valuta zijn en de regelgeving errond heel beperkt of zelfs compleet onbestaand is. Ten tweede is recent gebleken dat de munten – zelfs de zogenaamde stabiele munten – veel te grillige koersen laten optekenen. Ten derde: de blockchain is wel heel veilig, maar het blijft een complexe technologie die niet altijd de meest kosteneffectieve en flexibele oplossing is. En tot slot zijn er bijzonder weinig plekken waar je met cryptomunten kan betalen. Het ziet er dus niet naar uit dat dit snel een realiteit zal worden.” 

                Op zoek naar hr-tech met een hoge toegevoegde waarde?

                  Neem contact op met ons
                  Nils

                  Nils De Bremaeker

                  CFO