1. Home>
 2. Nieuws & inspiratie>
 3. HR-software & digitalisering>
blog_4etech_1200x800

4e industriële revolutie in hr: van mens naar technologie en terug

Technologie staat centraal in de 4e industriële revolutie, maar hoe gaan we hiermee om binnen een domein waar de mens altijd al centraal staat? Een contradictio in terminis of een match made in heaven?

Waarom?

De eerste vraag die we ons moeten stellen: is een verdere digitalisering wel nodig binnen hr? Het eenvoudige antwoord is ‘Ja’. Uiteraard is het geen doelstelling op zich, maar het is noodzakelijk omdat jouw business dit simpelweg verwacht. Hr dient zijn rol als strategische businesspartner op te nemen en daarin is technologie een bondgenoot. Concreet voorbeeld: wil je als organisatie vandaag en morgen succesvol zijn, dan zul je moeten beschikken over een personeelsbestand met de juiste skill-samenstelling. Deze bepaal je door skills in kaart te brengen en de skill-gap inzichtelijk te maken. Dan werk je opties uit hoe je de skill-gap met training of het aantrekken van nieuw talent kan dichten. Als hr-verantwoordelijke red je dat niet alleen. Zie technologie daarom als je bondgenoot, je digitale assistent.

Ook in de communicatie met toekomstige en huidige medewerkers maar ook met klanten is technologie noodzakelijk. We leven met z’n allen in een digitale wereld, die onze digitale datapunten – zoals voorkeuren en interesses – verzamelt, begrijpt en gebruikt om onze noden te voorspellen. In die stroom van informatie kunnen velen op die manier hun beperkte tijd zo efficiënt mogelijk invullen. Dat verwachtingspatroon verdwijnt niet als we onze professionele wereld instappen. Laat ook hier technologie de bondgenoot zijn van hr als digitale assistent om die proactieve aandacht en signalen van medewerkers op te vangen én te verwerken in acties.

Waar starten?

Waar te starten is dikwijls het grootste obstakel om de digitale bal aan het rollen te krijgen. De bal lijkt soms zo groot en zwaar, alsof die niet aan het rollen kan worden gebracht. Of de moed ervoor ontbreekt. Ervaring leert dat de kleine en duidelijk afgebakende projecten met voorsprong het meest succesvol zijn. Tracht dus niet om de hele bal in één keer aan het rollen te krijgen, maar knip het

De brandstof is data

Elke motor heeft brandstof nodig. Ook die van de 4e industriële revolutie en daarvoor is de brandstof data, massaal veel data. Verlies dit nooit uit het oog. Focus daarom altijd op goede data, zowel kwalitatief als kwantitatief, binnen projecten. Dit zal op termijn de bepalende factor zijn voor het aantal pk’s dat deze motor de organisatie kan leveren. Nieuwe technologie is er in overvloed en zal blijven evolueren. Deze technologie zal ook steeds laagdrempeliger en betaalbaarder worden. Overstappen naar een andere technologie wordt dus alsmaar eenvoudiger. Dat geldt echter niet voor data, jouw hr-data.

Digitale hr is hr, geen ICT

Zeker in kmo’s zie je vaak de natuurlijke reflex om digitale initiatieven binnen hr onder te brengen bij de ICT-afdeling. Hoewel hr dat soms zelf heeft geïnitieerd, is dat een groot misverstand én strategische fout! Digitale hr is hr, en geen ICT. Ontwikkel zelf de nodige skills binnen de hr-afdeling, neem zelf plaats aan het stuur. In de onderneming van de toekomst is digitale hr een belangrijke strategische partner. Dat ben jij, niet de ICT-afdeling!

Laat je begeleiden in deze transitie

Kleine operationele digitaliseringstappen combineren met een groter strategisch kader, een digitale-hr-businesscase opstellen, buzzwords onderscheiden van echte toegevoegde waarde, een succesvolle implementatie realiseren én embedden in de organisatie … De hr-afdeling staat voor tal van uitdagingen waarvoor ze nog niet altijd de noodzakelijke skills in huis heeft. Een gouden raad: laat je begeleiden door experts. Binnen hr hebben we een lange traditie om externe begeleiding te zoeken voor taken zoals rekrutering en assessments. Doe dat evengoed voor deze 4e industriële revolutie binnen hr. Het zal je toelaten om digitaal te versnellen, succesvol te zijn, talent succesvol te maken en de organisatie te doen scoren.

  Wil je iets dieper ingaan op digital hr of ben je benieuwd naar onze visie en bevindingen rond andere hr thema’s van vandaag en morgen?

   Download ons e-book: 'HR, Fluid as Hulahoop Shaking - How do you prepare for unexpected challenges and uncertain times?
   wimvanmeerbeeck

   Wim Van Meerbeeck

   Managing Director, HR LinkIT