#1 Proactieve communicatie
De gemiddelde kmo-ondernemer heeft nog veel te leren op het vlak van ESG. Dat is geen verwijt, het is logisch dat kleinere organisaties hun aandacht elders op vestigen. Maar het opent wel deuren voor jou om je meerwaarde in de verf te zetten. ESG brengt immers niet alleen verplichtingen maar ook kansen met zich mee, van een betere werkgeversreputatie tot snellere toegang tot kapitaal. Aan jou om met je kmo-klanten te delen hoe financiële en niet-financiële prestaties met elkaar verbonden zijn, en wat jouw rol daarin is.
#2 Ambitiebepaling en strategie
De accountant kan al advies verlenen in de eerste fases van een ESG-traject. Zo kun je bedrijven helpen door sleutelgebieden op het vlak van duurzaamheid te detecteren, het beleid en processen te evalueren, en aanbevelingen te doen om de ESG-prestaties te verbeteren. Met de juiste expertise en knowhow groei je uit tot dé duurzaamheidsadviseur. Handig: heel wat universiteiten en hogescholen bieden al ESG-gerelateerde opleidingen aan, dus een pas afgestudeerde in je team opnemen, kan goud waard zijn.
#3 Beoordeling van impact, risico’s en opportuniteiten
Onder de CSRD is een van de leidende principes dubbele materialiteit. Dat wil zeggen dat er wordt gekeken naar de impact van externe factoren op bedrijven (financiële materialiteit) en de impact van bedrijven op de externe omgeving (impactmaterialiteit). Voor kmo’s zijn de richtlijnen minder strikt, maar ook ver hen kan het bijzonder nuttig zijn om een goede inschatting te maken van de financiële risico’s en opportuniteiten die samenhangen met ESG-thema’s. Jij kunt die oefening (deels) samen met hen maken en zo de weg wijzen naar groei.
#4 Beheer van CO2-boekhouding
Een CO2-boekhouding ziet er hetzelfde uit als een financiële boekhouding: het is een nauwkeurig verslag van elke transactie, waarbij winst en verlies worden gelabeld in een standaardformaat. Deze winst-en-verliesrekening (berekend in emissies i.p.v. in geld) wijst uit hoe duurzaam een kmo echt is. Wie stelt dit allemaal op? Carbon accountants, aan de hand van gespecialiseerde software. Kortom, voor vele kmo’s is een carbon accountant in jouw team een absolute troef.
#5 Verzameling en/of validatie van selectieve ESG-informatie
Voor de Europese Commissie is de duurzaamheid van een grote onderneming afhankelijk van de duurzaamheid van haar gehele waardeketen, met inbegrip van haar aanbod, zakenrelaties en toeleveringsketen. Zit een kmo in de waardeketen van een grote onderneming, dan zal die laatste vragen om gevalideerde ESG-informatie, zoals data over CO2-uitstoot, naleving van mensenrechten, en risicobeheer. Zonder ESG-rapport zullen kmo’s voor de verzameling en/of validatie van die specifieke informatie bij hun accountant, en dus jou, aankloppen.