Hoe kunnen wij jou helpen?
Ontdek onze bestaande oplossing voor cyberverzekeringen
Een cyberaanval is een aanval op een computer of computernetwerk die gericht is op hetveroorzaken van schade, het stelen van gegevens of het verkrijgen van toegang tot beveiligde systemen. Er zijn verschillende soorten cyberaanvallen, waaronder malware-aanvallen, phishing-aanvallen, DDoS-aanvallen en ransomware-aanvallen.
Cyberaanvallen kunnen leiden tot verlies van gegevens, financiële schade en reputatieschade voor bedrijven en organisaties. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen die uw computer en netwerk beschermen tegen cyberaanvallen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van een sterk wachtwoordbeleid, het installeren van beveiligingssoftware en op de hoogte blijven van de laatste beveiligingsupdates.
Meer dan 84.000 bedrijven in Vlaanderen waren in 2021 slachtoffer van een cyberaanval. Dat is 1 op 8 bedrijven! Dit blijkt uit een eerste nulmeting die de Vlaamse Regering liet uitvoeren om de maturiteit van cybersecurity bij Vlaamse bedrijven in kaart te brengen.
Vooral kleine bedrijven zijn kwetsbaar voor cyberaanvallen. In 2021 waren 40% van de slachtoffers kleine KMO’s. De gevolgen waren in het algemeen onbruikbare ICT-systemen.
Om deze bedrijven beter te beschermen zullen de “cybersecurity verbetertrajecten” beter toegankelijk worden voor dit segment en zal de KMO-portefeuille aantrekkelijker worden gemaakt.
94,2% van de Vlaamse bedrijven neemt maatregelen om zich te beschermen tegen cyberrisico's, maar deze zijn vaak beperkt tot enkele basismaatregelen die onvoldoende zijn gezien het toegenomen aantal cyberrisico's. Grote bedrijven worden het vaakst aangevallen, maar het zijn vooral kleine en microbedrijven die de grootste gevolgen ondervinden van een cyberaanval, met financiële verliezen en reputatieschade als gevolg.
Cyberaanvallen op bedrijven of andere organisaties zoals recentelijk in Antwerpen, Diest en Zwijndrecht, tonen aan hoe belangrijk cybersecurity is. Dit geldt voor zowel grote als kleine ondernemingen, die vaak kwetsbaar zijn vanwege gebrek aan expertise of begeleiding. Uit internationale studies blijkt dat de meeste incidenten verband houden met sociale of menselijke fouten, zoals phishing, blackmail en malware waarbij ongewenste software wordt geïnstalleerd, en hacking waarbij externe partijen ongewild de systemen overnemen.
Steve Sartor
CEO of Concordia