1. Home>
  2. SD Worx>
  3. Pers>

Twee derde van de kmo's is klaar met verplicht opleidingsplan tegen deadline

Een op tien werknemers toont geen interesse in extra opleiding

BE_PR_SME-Trainings_1200x800

 

De meerderheid van de kmo’s (tot 250 werknemers) die verplicht zijn een opleidingsplan op te maken, is daarmee klaar tegen de deadline van 31 maart. Dit blijkt uit de meest recente kmo-bevraging van SD Worx in maart 2025, bij 661 kmo-werkgevers. Een kleine minderheid (7%) maakt – ondanks de verplichting – geen opleidingsplan.  Kmo’s vinden jonge werknemers het meest open voor opleidingen. De uitdaging bestaat erin om ook voor 50-plussers met een rijke ervaring een aantrekkelijk aanbod van levenslang leren uit te werken. Een op drie Belgische werknemers ervaart alvast dat de werkgever meer dan vroeger investeert in persoonlijke opleiding en ontwikkeling. Ongeveer een op de tien toont geen interesse in opleidingsopportuniteiten, leert de SD Worx werknemersbevraging van 2025 bij 1000 werkende Belgen.

 

Opstellen van een opleidingsplan verplicht voor kmo’s vanaf 20 werknemers

Sinds enkele jaren dienen kmo-werkgevers met minstens 20 werknemers (meer-)jaarlijks een opleidingsplan op te stellen. De deadline hiervoor valt telkens op 31 maart. Het opleidingsplan bevat naast de visie van de organisatie op (levenslang) leren ook een concrete opleidingscatalogus. Er moet ook aandacht geschonken worden aan bijzondere noden van doelgroepen, zoals oudere werknemers, andersvalide werknemers en knelpuntenberoepen. De werkgever legt het opleidingsplan neer bij de FOD WASO.

 

    Meeste kmo’s zijn administratief in orde

    Voor 1 april moeten bedrijven met meer dan 20 werknemers een opleidingsplan klaar hebben. De meeste kmo’s (69%) hebben dit op orde: een op drie (33%) geeft aan midden maart al klaar te zijn; 36% zal tegen de deadline klaar zijn. Ongeveer een kwart (24%) zal niet op tijd klaar zijn, maar werkt er wel aan. Een kleine minderheid kmo’s (7%) maakt geen opleidingsplan, hoewel ze dit wel verplicht zijn.

     

      De uitdaging bestaat erin om een aantrekkelijk opleidingsaanbod te voorzien voor alle werknemers, jong en wat ouder, met weinig en veel beroepservaring. Sommige werkgevers hebben een beperkt aanbod, bij anderen is de keuze groot. Werkgevers die hun oor te luisteren leggen op de werkvloer, komen altijd met een opleidingsaanbod dat afgestemd is op huidige (en toekomstige) noden én interesses. Een deel van de werknemers merkt de verhoogde inspanningen van de werkgever alvast op.
      Anneleen Verstraeten

      Anneleen Verstraeten

      Juridisch Adviseur

       

      Een op drie werknemers merkt verhoogde aandacht voor opleiding 

      Gemiddeld een op drie Belgen (35%) is overtuigd dat hun werkgever méér investeert in zijn of haar opleiding en ontwikkeling. Die overtuiging wordt ook gedeeld door werknemers in kmo-organisaties (33%). Deze overtuiging is het hoogst bij de 25-35-jarigen: daar is zo goed als de helft overtuigd. Bij de 50-plussers is ongeveer een kwart overtuigd van stijgende inspanningen van de werkgever.

       

         

        Een op tien werknemers in kmo wil geen extra opleiding

          De wil of de behoefte om (bij) te leren is iets heel persoonlijks. Het initiatief moet niet alleen bij de werkgever liggen: er is altijd sprake van een wisselwerking tussen wat de organisatie nodig heeft en de bijdrage van de werknemer. Bij kmo’s zegt gemiddeld 9% van de werknemers geen opleiding nodig te hebben. Dit cijfer ligt iets hoger bij de -25-jarigen en 50- plussers, maar er zijn natuurlijk verschillende manieren om bij te leren: de meerderheid geeft ook aan te leren ‘on the job’.
          Anneleen Verstraeten

          Anneleen Verstraeten

          Juridisch Adviseur

          Als je het aan duizend Belgische werknemers vraagt, dan erkent de meerderheid het ‘leren on the job, of al doende leren’ als meest populaire leervorm, gevolgd door klassiek klaslokaal leren, e-learnings & webinars.

           

             

            Algemeen gemiddelde is 7%: bij de min 25-jarigen gaat het om 13% van de werknemers die geen opleiding willen. Bij de 50-plussers is dit 11%, of één op de tien die aangeeft geen opleiding nodig te hebben.

             

               

              Over de driemaandelijkse kmo-studie

              In de driemaandelijkse tewerkstellingsprognose van SD Worx zijn voor de 60e keer een voor België representatief aantal kmo's bevraagd naar hun verwachtingen over tewerkstelling. Hieraan namen 661 bedrijven van 1 - 250 werknemers deel tussen 11-24 maart 2025. Het betreft een online bevraging van de kmo’s in België aan de hand van een representatieve steekproef waarbij het onderzoeksbureau DataD.be de respondenten via e-mail aanspreekt. De studie wordt ieder kwartaal herhaald. Er wordt gewogen volgens regio en organisatiegrootte in functie van de populatie van kmo’s. De resultaten zijn representatief voor alle kmo’s in België. De wegingen voor Vlaanderen en Brussel zijn nooit groter dan 2,5. Voor de volledige steekproef van 661 kmo’s bedraagt de foutenmarge 3,8% (betrouwbaarheidsinterval van 95%).

               

                Over het werknemersonderzoek

                SD Worx, de toonaangevende Europese HR-dienstverlener, ondersteunt kleinere en grote organisaties bij hun HR- en payroll-uitdagingen. Om een vinger aan de pols te blijven houden bij werkgevers en werknemers, voert SD Worx regelmatig diepgaande enquêtes uit. De analyse van de meest recente ‘HR & Payroll Pulse’ biedt organisaties waardevolle inzichten om hun HR- en payrollstrategie scherp te stellen en toekomstbestendig te maken.

                De enquête werd in februari 2025 uitgevoerd in 16 Europese landen: België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Servië, Slovenië, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In totaal werden 5625 werkgevers en 16.000 werknemers bevraagd. De resultaten geven een representatief beeld van de arbeidsmarkt in elk land.

                  Over SD Worx

                  SD Worx gelooft dat succes begint bij mensen. Gedreven medewerkers bouwen niet alleen een bloeiende organisatie uit, ze dragen ook maatschappelijk bij. Samen met zijn klanten stimuleert SD Worx een succesvol personeelsbeleid met voordelen voor werk, privéleven en maatschappij. 

                  Als vertrouwde toonaangevende Europese leverancier voor HR- en payrolloplossingen voor alle organisaties en medewerkers levert SD Worx software, diensten en expertise op het vlak van payroll & reward, human capital management en workforce management. SD Worx is stevig verankerd in heel Europa en neemt al acht decennia het voortouw om samen met zijn klanten – grote en kleinere werkgevers – het engagement van werknemers te stimuleren en zo succes te verzekeren in de kern van hun organisaties. 

                  Zo’n 95.000 kleinere en grote organisaties in heel Europa vertrouwen op SD Worx. Zowat 10.000 medewerkers zijn actief in 27 landen. SD Worx berekent de lonen van ongeveer 6 miljoen medewerkers en behoort wereldwijd tot de top vijf. In 2024 realiseerde het een omzet van 1,180 miljard euro.  

                   

                  Meer info op www.sdworx.com / Volg ons via LinkedIn

                  Perscontact

                  Eva de Schryver
                  Eva De SchryverPR Manager+32 (0)496 02 67 08