1. Home>
 2. SD Worx>
 3. Pers>

Meeste werknemers met maaltijdcheques in Vlaams-Brabant

Populairste voordeel scoort het hoogst in Vlaams-Brabant, Limburg en West-Vlaanderen (top drie)
PR24424_1200x800_0

Met meer dan zes op tien werknemers met maaltijdcheques scoren de werkgevers in Vlaams-Brabant, Limburg en West-Vlaanderen het hoogst. In welke sector je werkt speelt een grote rol, alsook de grootte van het bedrijf. De gemiddelde waarde per maaltijdcheque is €6,50, daarvan betaalt de werknemer €1,63 per stuk. De sector van de internationale handel, vervoer en logistiek (PC 226) is de absolute kampioen met 84% van de werknemers die maaltijdcheques genieten. Ook uit de internationale werknemersbevraging springen maaltijdcheques – en vergoedingen eruit als het meest favoriete loonelement van Belgische werknemers.

  Meest in Vlaams-Brabant, Limburg en West-Vlaanderen

  Veerle Michiels, juridisch adviseur van SD Worx: “Maaltijdcheques zijn het meest verspreide voordeel in België. Met meer dan zes op tien werknemers met maaltijdcheques scoren de werkgevers in Vlaams-Brabant, Limburg en West-Vlaanderen het hoogst. Met een gemiddelde waarde van €1.190 netto per jaar in 2023, gaat het al gauw om toch één winkelkar van € 100 per maand, via de werkgever. Als werknemer betaal je er wel een deel van mee. De gemiddelde waarde is €6,50 per cheque; de werknemer betaalt er gemiddeld €1,63 per cheque op. Al zijn er wel verschillen naargelang de grootte van het bedrijf en de sector. De verschillen per regio zijn daardoor te verklaren. Kijk je naar organisaties met minder dan 20 werknemers, dan krijgt een op drie werknemers maaltijdcheques (32%).”

    Sectoren erg bepalend

    De sector van de internationale handel, vervoer en logistiek (PC 226) is de absolute kampioen: 84% van de werknemers genieten maaltijdcheques. De top drie wordt aangevuld met de arbeiders in de chemie (PC 116) en de bedienden van de voedingsindustrie (PC 220) ex aequo met de bedienden in kleding en confectie (PC 215) met resp. 81% en 80%.  Of het toekennen van maaltijdcheques in de sector gangbaar is, hangt af van de gemaakte afspraken tussen de sociale partners. Maar ook als er geen vaste afspraken zijn zullen werkgevers graag marktconform willen verlonen, zeker omdat dit een erg gegeerd voordeel is.

    De gemiddelde waarden voor het PC 220 (bedienden voedingsindustrie), het PC 209 (bedienden metaalbouw), PC 207 (bedienden Chemie) en PC 307 (makelarij en verzekeringsagentschappen) liggen het hoogst.

      Populair bij Belgische werknemers

      Uit internationaal werknemersonderzoek van SD Worx in 18 Europese landen in februari 2024 blijkt dat maaltijdcheques en -vergoedingen eruit springen als favoriet (extra) loonelement: meer dan de helft (54%) van de Belgen geeft dit op als favoriet loonelement, ongeacht of ze het krijgen of niet. Daarmee staat dit voordeel bovenaan de lijst op nummer 1, gevolgd door (meer) vast loon (47%) en meer vakantiedagen (42%). 

      Daarmee zijn we de grootste fans in Europa van de maaltijdcheque of vergoeding: met 54% zijn er dubbel zoveel voorstanders in vergelijking met het Europese gemiddelde van 24%. 

      Werknemers die wonen in West-Vlaanderen springen eruit met 62% die fan zijn.

      “De populariteit van de maaltijdcheque heeft veel te maken met het gunstige (para)fiscaal statuut ervan: Mits een reeks voorwaarden, zijn de cheques immers vrijgesteld van RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing. Zo bedraagt de maximale werkgeversbijdrage €6,91 en de minimale werknemersbijdrage €1,09. Ze vormen een belangrijke aanvulling op het loon en zijn ook interessant voor de Belgische economie. Met maaltijdcheques kan je immers enkel in België betalen voor verbruiksklare voeding”, verduidelijkt Veerle Michiels van SD Worx.

       Ervaring van Braem

       Braem NV, met hoofdzetel in Handzame in West-Vlaanderen, is met bijna 300 medewerkers uitgegroeid tot één van de grootste handelaars in vrachtwagens en vrachtwagenonderdelen. Het is ook een van de grootste servicecentra van Europa voor een breed gamma aan (zwaar) rollend materieel, bouwmachines (mixers, kippers, kraanwagens) en grondverzetmachines. 

        StijnVanloot
        Voor onze medewerkers zijn de maaltijdcheques een onmisbaar loonelement: zowel bij onze bedienden als onze arbeiders vallen ze in de smaak.
        StijnVanloot
        Stijn Vanloot, HR Manager, Braem

        Stijn Vanloot, HR Manager van Braem benadrukt: “Via gedragen sociaal overleg en conform de geldende loonnorm bekijken we elke keer of ze toekomstige extra’s liefst in een verhoging in brutoloon of in maaltijdcheques willen zien. Zo komen we nu bij de 125 arbeiders op een bedrag van €4,98 per maaltijdcheque; dit is geen verplicht nummer in onze sector, maar we kiezen er bewust voor omdat onze arbeiders er veel waarde aan hechten. Daarnaast krijgen ze ook tweemaal per jaar €125 aan ecocheques. Bij de bedienden bedraagt de maaltijdcheque momenteel €6,65 per gewerkte dag. Daarnaast bieden we ook de extra pensioenopbouw via de tweede pensioenpijler en een hospitalisatieverzekering. Een op vier heeft ondertussen ook gekozen voor een fietslease via de werkgever. Met ons loonpakket slagen we erin om elk jaar een 10-tal nieuwe commerciële en technische profielen aan te trekken om onze snelle groei te ondersteunen.”

         VeerleMichiels
         Het gaat al gauw om toch 1 winkelkar per maand van €100, betaald met maaltijdcheques.
         VeerleMichiels
         Veerle Michiels, Juridisch Adviseur, SD Worx
         Over de data-analyse  

         De cijfers zijn gebaseerd op de laatste loonsgegevens van SD Worx, de grootste loonberekenaar van België: het gaat om de meest recente loondata tot en met maart 2024 van 1,2 miljoen werknemers in de privésector bij 37.000 Belgische werkgevers. De resultaten zijn bijzonder betrouwbaar door de omvang van de steekproef en de databron: ze zijn gebaseerd op werkelijke gegevens van de loonadministratie. De waarden zijn niet gewogen proporties. De statistische analyse formuleert inzichten op groepsniveau en zijn in lijn met de toepasselijke wetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

         Over de internationale werknemersbevraging

         SD Worx, de toonaangevende Europese HR-dienstverlener, helpt organisaties met hun HR en payroll. Om te weten wat echt belangrijk is voor werkgevers en werknemers, voert SD Worx regelmatig enquêtes uit. De analyse van de meest recente enquête, de 'Navigator Series', biedt organisaties een kompas om door de uitdagingen van HR en payroll te navigeren. De enquête werd in februari 2024 uitgevoerd in 18 Europese landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Ierland, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Servië, Slovenië, Spanje, het VK en Zweden. In totaal werden 5.118 bedrijven en 18.000 werknemers ondervraagd. De resultaten zijn gewogen en garanderen een betrouwbare weergave van de arbeidsmarkt in elk land.

         In België gaat het over 1000 werknemers. Voor België wegen we voor taal, leeftijd, geslacht, opleiding, statuut, bedrijfsgrootte en regio tewerkstelling. Voor België liggen de weging coëfficiënten bijna allemaal onder de 1,7; dus nooit hoger dan 3 (standaardgrens).