1. Home>
 2. SD Worx>
 3. Pers>

Hoe jonger, hoe meer interesse in telewerken in binnen- en buitenland

‘Workation’ vooral aantrekkelijk voor wie jonger is dan 40
PRWorkation_21624_1200x800

In het buitenland werken: het kan tot de verbeelding spreken; bij een kwart van de Belgische werknemers is dit het geval. Met een ‘workation’ combineer je ‘werk plus vakantie’: de werkgever laat toe om te werken vanuit het buitenland, als nieuwe vorm van flexibiliteit. Vier op de tien werknemers onder de veertig jaar zijn hierin geïnteresseerd. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 18.000 werknemers in 18 Europese landen, waaronder 1.000 werkende Belgen. Gemiddeld werken de Belgen in 2024 één dag per week van thuis uit. Ook als je wilt telewerken vanuit je Belgische vakantiebestemming, meld je dit best aan je werkgever. Zodra je buiten de grenzen gaat, komen er meer regels bij kijken.

  Werk + vakantie: aantrekkingspotentieel voor wie jonger is dan 40

  Als we de cijfers van België onder de loep nemen, dan is een kwart (26%) van de Belgen geïnteresseerd in werken vanuit het buitenland o.a. via workation, waarbij je vakantie en werk kan combineren. 

  Hoe jonger, hoe meer interesse in telewerken en werken in het buitenland. In België ligt het kantelpunt rond de 40 jaar: dan valt de interesse in werken vanuit het buitenland terug van ongeveer 40% naar 20% (of minder). Dit betekent dat ook een op de vijf werknemers ouder dan 40, deze extra flexibiliteit aantrekkelijk vindt.

    Bij minder dan een op tien Belgen kan het al vandaag

    Zowel in België als in andere Europese landen is flexibel werken vanuit het buitenland nog maar beperkt beschikbaar. In België zegt 9% dat het al kan binnen de organisatie. Dit is gelijkaardig met de meeste Europese landen zoals Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Finland, Denemarken, Italië, Spanje en Oostenrijk. 

    In landen als Kroatië (25%, Polen (21%), Ierland (21%), Roemenië (19%) en de UK (18%) gebeurt het al meer; meer bepaald dubbel zoveel als in de meeste andere Europese landen. 

      Katleen Jacobs
      (Tele)werken vanuit het buitenland kan een bijkomend voordeel zijn in de strijd om talent. Net als klassiek telewerken vanuit huis of in eigen land is dit geen individuele aangelegenheid: goede afspraken zijn nuttig en je kunt als bedrijf een intern charter of beleid opstellen met een helder kader
      Katleen Jacobs
      Katleen Jacobs, Business Unit Manager Legal Consultancy, SD Worx

      Katleen Jacobs, Business Unit Manager van SD Worx: Het kan gaan om het tijdsvenster waarbinnen je beschikbaar moet zijn, en voor welke jobs dit lukt in de organisatie. In België is de interesse bijvoorbeeld drie keer zo groot als wat er vandaag kan. Het is aan elke organisatie om te bekijken wat mogelijk is.”

       Louise Compeers
       Mijn vriend zal hier anderhalf jaar wonen voor zijn werk. Ik vind het een enorm voordeel dat we elkaar meer kunnen zien dankzij de ‘workation’-policy van SD Worx.
       Louise Compeers
       Louise Compeers, Legal Consultant, SD Worx

       Louise Compeers (26) is legal consultant bij SD Worx en werkt deze week vanuit Dublin in Ierland: “Ik kan tot vier keer per jaar een week van hieruit werken. Ik ben hier van vrijdagavond: zo hebben we twee weekenden samen en s’ avonds in de week gaan we dan samen de stad verkennen. Zelf blijf ik liefst in Antwerpen wonen, maar zo voelt mijn vriend in Ierland toch heel ‘dichtbij’.”

       Vanop je vakantieadres: opgepast

       Gemiddeld werken de Belgen die kunnen telewerken een dag per week van thuis uit. Maar ook hier is er interesse om dit te verdubbelen, toch qua aantal dagen. Waar 42% aangeeft dat telewerken mogelijk is in de organisatie, is 55% van de Belgen geïnteresseerd om dit te doen, maar ook hier geldt: dat het varieert naargelang de leeftijd en de persoonlijke voorkeur.

        Ook de plaats vanwaar men werkt kan verschillen.

        “Telewerken vanuit een andere plaats dan je je woonplaats, zal je ook intern best aanvragen. Werk je bv. graag vanuit je vakantieadres aan de Belgische kust, of ga je naar een andere toeristische regio in België, is het toch belangrijk dat je dit meldt, bv. voor de arbeidsongevallenverzekering. Zodra je de grenst oversteekt met je laptop, komen er nog wat meer regels bij kijken…”, vervolgt Katleen Jacobs.

         SD Worx_Jo Lavrysen.jpeg
         Je werkbeleid voor de buurlanden (of breder in de EU) moet voorzien in een beperking van het aantal dagen per jaar en een aanpassing van de verzekering tegen arbeidsongevallen.
         SD Worx_Jo Lavrysen.jpeg
         Jo Lavrysen, Teammanager International employment, SD Worx

         Jo Lavrysen, specialist in internationale tewerkstelling SD Worx licht toe: “Hierover kan je concrete afspraken vastleggen in je workation policy. De Belgische arbeidsongevallenverzekering blijft van toepassing, wel is het aangeraden om de verzekeringsmaatschappij te informeren. Veel complexer wordt het als je medewerker vraagt om vanuit de UK, Zwitserland of een exotischere bestemming te werken. Dan is gespecialiseerd advies nodig, want de formaliteiten verschillen van land tot land. Je wilt immers geen problemen met werkvergunningen of verzekeringen.”

         “Een goede policy is ten zeerste aangeraden als je workation mogelijk wil maken binnen je organisatie. Het aanbieden van dit voordeel maakt je daarenboven extra aantrekkelijk als werkgever in de zoektocht naar talent. Het toont dat je oog hebt voor de nood aan meer flexibiliteit”, vat Katleen Jacobs samen.

          Over de jaarlijkse internationale werknemer studie

          SD Worx zet zich in om de perfecte match te creëren tussen de noden van de business, HR en de medewerkers. Door uitgebreide enquêtes van zowel werkgevers als werknemers krijgt ze inzicht in percepties, meningen en overtuigingen over werk en de arbeidsmarkt. Dit jaar richt het onderzoek zich op drie overkoepelende thema's: digitalisering, talent en flexibiliteit. In februari 2023 heeft SD Worx gegevens verzameld uit 16 Europese landen, waaronder Oostenrijk, België, Kroatië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen, Polen, Spanje, Zweden, Zwitserland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In totaal werden 16.011 werknemers ondervraagd en werden de resultaten gewogen om een betrouwbare representatie van de arbeidsmarkt van elk land te garanderen. In België gaat het over 1000 werknemers.