1. Home>
 2. SD Worx>
 3. Pers>

Gimv verwelkomt WorxInvest als referentieaandeelhouder

Gimv welcomes WorxInvest as reference shareholde

De gediversifieerde investeringsmaatschappij WorxInvest en de Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM) kondigen vandaag een overeenkomst aan: WorxInvest neemt het volledige resterende aandeel van 27,81% van VPM in Gimv NV (Gimv), de op Euronext Brussel genoteerde Europese investeringsmaatschappij, over. WorxInvest is het moederbedrijf van de toonaangevende Europese leverancier van HR-oplossingen SD Worx. De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke reglementaire goedkeuringen.

Gimv is een Europese investeringsmaatschappij met meer dan vier decennia ervaring in private equity en durfkapitaal. Het beheert ongeveer 1,6 miljard euro aan investeringen in een zestigtal bedrijven. Als erkend marktleider in geselecteerde investeringsplatformen kijkt Gimv naar ondernemende en innovatieve bedrijven met een hoog groeipotentieel en ondersteunt deze om uit te groeien tot marktleiders. De vijf investeringsplatformen van Gimv zijn: Consumer, Healthcare, Smart Industries, Sustainable Cities en Life Sciences.

De transactiewaarde van het belang van 27,81% is vastgesteld op 375 miljoen euro, ofwel 48,36 euro per aandeel (cum dividend). Dit komt neer op een premie van +10% ten opzichte van de slotkoers op 30 november en een korting van 6% ten opzichte van de laatst gerapporteerde netto vermogenswaarde.

WorxInvest beschouwt Gimv als een strategische langetermijninvestering om er zijn directe private equity-investeringsstrategie mee te realiseren. Daarnaast blijft WorxInvest zich afzonderlijk richten op indirecte investeringen.

Filip Dierckx, Uitvoerend Voorzitter van WorxInvest, licht toe: “We zijn zeer verheugd om deze transactie aan te kondigen, het is een nieuwe mijlpaal voor WorxInvest. We hebben veel respect voor de realisaties van Gimv en voor de kracht van de CEO en het managementteam. We kijken ernaar uit om samen waarde te creëren voor alle stakeholders. Gimv neemt een unieke positie in het Europese investeringslandschap in en we zijn trots om bij te dragen tot hun succes in de toekomst. Als actieve referentieaandeelhouder zal WorxInvest de activiteiten van Gimv ten volle ondersteunen en zorgen voor continuïteit en verankering in Vlaanderen. WorxInvest engageert zich om met Gimv een samenwerking aan te gaan die voor beide partijen voordelig is en die in lijn ligt met de strategische doelstellingen en de Europese groeiambities van Gimv, met respect voor haar governance principes.”

Koen Dejonckheere, CEO van Gimv: “We verwelkomen WorxInvest als onze nieuwe referentieaandeelhouder en we danken VPM voor de meer dan 43 jaar van samen "Building Leading Companies". We zijn ervan overtuigd dat WorxInvest een constructieve en betrouwbare partner voor Gimv zal zijn en ze onze visie en waarden delen. Met WorxInvest aan boord zullen we onze missie verder nastreven en ons groeitraject als beursgenoteerde internationale investeerder voortzetten. Door te focussen op de waarden van ambitieus ondernemerschap, divers toptalent en baanbrekende innovatie, wil Gimv - als investeerder met focus op partnerships - belangrijke waarde blijven toevoegen voor zijn aandeelhouders en duurzame welvaart voor onze samenleving."

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, verklaart: “WorxInvest is een gedroomde koper. Het bedrijf is verankerd in Vlaanderen en heeft de expertise in huis met gelijkaardige investeringen. De band met Vlaanderen was voor mij cruciaal en werd daarom ook zo opgenomen in de selectiecriteria. Met deze verkoop consolideren we de Gimv in Vlaanderen. De belangrijke rol die de investeringsmaatschappij vandaag in het Vlaams ondernemingsweefsel speelt, wordt hiermee verdergezet. De geboden prijs is bovendien een mooie opsteker voor Vlaanderen en ligt volledig in lijn met de gemiddelde prijs van het Gimv-aandeel over 10 jaar. De prijs die WorxInvest bereid is om te betalen, toont de grote waardering aan van de investeringsmaatschappij door de koper.” 

Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw, verklaart: “We zijn erg tevreden dat we een goede partner hebben gevonden die de positie van VPM zal overnemen. We hebben er het volste vertrouwen in dat er een grote mate van continuïteit komt in het belang van onze Vlaamse economie.”

Morgan Stanley, Freshfields Bruckhaus Deringer LLP en EY adviseerden WorxInvest op deze transactie. Rothschild & Co en Stibbe adviseerden de Vlaamse Overheid op deze transactie. Gimv werd bijgestaan door Baker & McKenzie als haar juridisch adviseur.

  Over WorxInvest

  WorxInvest is ontstaan als moederbedrijf van SD Worx, dat een vooraanstaande positie inneemt als toonaangevende leverancier van volledige HR-oplossingen voor organisaties en werknemers in heel Europa. In juni 2023 kondigde het CVC Strategic Opportunities II aan als nieuwe partner en minderheidsaandeelhouder in SD Worx. WorxInvest bezit momenteel 77,5% van SD Worx. WorxInvest, het moederbedrijf van SD Worx, heeft zich ontwikkeld tot een gediversifieerde investeringsmaatschappij die investeert in private equity fondsen en kleine en middelgrote ondernemingen met een positieve impact op de samenleving. De strategie van WorxInvest omvat minderheids- en meerderheidsinvesteringen in bedrijven met beslissingscentra in de Benelux. WorxInvest bezit en beheert ook een vastgoedportefeuille.

  Voor meer informatie, bezoek www.worxinvest.com 

   Over Gimv

   Gimv is een Europese investeringsmaatschappij met meer dan vier decennia ervaring in private equity en durfkapitaal. Gimv is genoteerd op Euronext Brussel en beheert ongeveer 1.6 miljard euro aan investeringen in een zestigtal portefeuillebedrijven. Als erkend marktleider in geselecteerde investeringsplatformen ontdekt Gimv ondernemende en innovatieve bedrijven met een hoog groeipotentieel. De onderneming ondersteunt deze bedrijven vervolgens bij hun transformatie tot marktleiders. De vijf investeringsplatformen van Gimv zijn: Consumer, Healthcare, Smart Industries, Sustainable Cities en Life Sciences. Elk van deze platformen werkt met een deskundig en toegewijd team in de thuismarkten van Gimv, de Benelux, Frankrijk en Duitsland, en kan rekenen op een uitgebreid internationaal netwerk van deskundigen.

   Voor meer informatie, bezoek www.gimv.com

    Over VPM

    De Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM) is een publieke investeringsmaatschappij. Haar enige opdracht is het beheer van het resterende aandelenbelang van 27,81% dat het Vlaamse Gewest nog aanhoudt in het beursgenoteerde Gimv.

     

     Voor meer informatie over deze aankondiging kunt u contact opnemen met:

     Pieter Goetgebuer
     Communications Director WorxInvest 
     T +32 (0)3 201 76 68 
     M +32 (0)497 45 36 73
     pieter.goetgebuer@sdworx.com

     Ben Bruynseels
     Spokesperson Ministry of Finance and Budget
     M +32 (0)495 70 86 54
     ben.bruynseels@vlaanderen.be