1. Home>
 2. SD Worx>
 3. Pers>

België op plaats 12 in Europese Payroll Proficiency Index (SD Worx)

luxury business meeting

De vernieuwde Payroll Proficiency Index van de Europese HR-dienstenverlener SD Worx brengt in kaart hoe werkgevers hun payroll processen beheren. Er werden elf nieuwe landen toegevoegd aan de Index, zodat SD Worx nu zicht heeft op zestien landen. Er zijn verschillende elementen die het payrollproces bemoeilijken of juist vereenvoudigen.  België zakt naar plaats 12 in Europese Payroll Proficiency Index (SD Worx), waarbij meer dan 4500 Europese werkgevers hun inbreng gaven. 

Met de Payroll Proficiency Index brengt SD Worx in kaart hoe Europese bedrijven hun payrollprocessen beheren. De index geeft weer hoe vlot Europese bedrijven omgaan met payrollprocessen, en dit op basis van zes elementen: wetgeving, technologie, beloning, eigen payroll-expertise, personeelsbestand en externe partners.

  PPI visual

  Nu SD Worx elf nieuwe landen opneemt in zijn Payroll Proficiency Index, is de top drie van landen die vlot omgaan met hun payrollprocessen flink door elkaar geschud. Polen spant de kroon met een indexpunt van 71,70, op de voet gevolgd door Noorwegen met 71,20 en Spanje met 70,49. Frankrijk bezet de laatste plek op de Payroll Proficiency Index, met 63,06. Dat is voornamelijk te wijten aan de complexe wetgeving en de impact ervan op de loonberekening. België staat op de twaalfde plaats met een score van 64.7. 

  Sofie Maerevoet, Global Sales Expert bij SD Worx: "Elk land kent andere uitdagingen en een andere complexiteit met betrekking tot wetgeving, verloning en fiscaliteit. Internationaal actieve werkgevers beseffen dit vandaag maar al te goed. Werkgevers hebben nood aan stabiliteit en rechtzekerheid aangezien de loonkosten zwaar doorwegen. Bovenop  de financiële uitdagingen hebben werkgevers te maken met een war for talent en een personeelsbestand in beweging. Met technologie, expertise en de juiste partner kan je het technische beheer van de loonberekening perfect opvangen. Het is positief dat onze Belgische werkgevers deze drie factoren hoog inschatten nl. technologie, expertise en beschikbare partners. Door beroep te doen op payrollpartners hoeven Belgische bedrijven niet te investeren in permanente opleiding of hun payrollprocessen aan te passen. Hun partner blijft voor hen up-to-date. Geen wonder dat meer dan 3 op 4 Belgische bedrijven bereid zijn hun payroll uit te besteden.

   Over de Payroll Proficiency Index

   Hoe kunnen bedrijven het vaak ingewikkelde payrollproces vereenvoudigen, welke Europese landen lopen hiermee voorop, waar zijn de uitdagingen het grootst en om wat voor uitdagingen gaat het dan precies? Om hierop een antwoord te bieden, ontwikkelde SD Worx de Payroll Proficiency Index. SD Worx ondervroeg daartoe meer dan 4.500 bedrijven van alle grootte en actief in de meest diverse sectoren, verspreid over zestien landen in Europa: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitersland. Dat maakt de index tot een handig kompas voor bedrijven. 

   Klik hier om het volledige Payroll Proficiency Index rapport te lezen.