1. Home>
 2. SD Worx>
 3. Pers>

Europese bedrijven ervaren complexe wetgeving als struikelblok voor een vlotte loonverwerking

België en Frankrijk op kop – 4 op 10 Belgische bedrijven ondervinden payroll problemen door de wetgeving
BE_PR_31Mars2022_1200x800

  42 procent van de Belgische bedrijven heeft moeite om hun payroll op orde te houden door de complexe lokale wetgeving. In Europa ligt dat gemiddelde op één op de drie bedrijven. De lokale regelgeving heeft de grootste impact op payrollverwerking in België en Frankrijk. Het Verenigd Koningkrijk, Duitsland en Nederland scoren beter op dit vlak. Dat blijkt uit de ‘Payroll Proficiency Index’ van SD Worx, die zowel de administratieve complexiteit van de loonverwerking als de tevredenheid van bedrijven in België en onze buurlanden in kaart brengt, qua juistheid en snelheid.

  De Europese HR- en payrolldienstenverlener SD Worx ondervroeg ruim 1.300 bedrijven uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk om een overzicht te krijgen op de manier waarop ze hun payroll (laten) verwerken. SD Worx ging na welke factoren het payrollproces moeilijk maken voor bedrijven. Dat deed de marktleider in de sector aan de hand van de ‘Payroll Proficiency Index’ waarbij 6 elementen aan bod komen: wetgeving, beloning, technologie, capaciteit (workforce), personeelsverloop en partners. Het meest heikele punt voor de loonberekeningen blijkt de lokale wetgeving, haar complexiteit en de vaak voorkomende wijzigingen.

  Over het hele onderzoek ervaart 42% van de Belgische bedrijven wetgeving als een probleem. Op de tweede plaats wordt het personeelsverloop en de verscheidenheid aan statuten en contracten gezien als hinderlijke factor. Daarna volgt reward of verloning als derde horde, mede door de verscheidenheid in type beloningen en de flexibilisering van de verloning.

   Index overzicht

    Belastingsysteem, wijzigende wetgeving en complexe sociale zekerheid

    De lokale wetgeving blijkt in alle landen het vaakst voorkomende struikelblok om tot een vlotte payroll te komen. Gemiddeld geven Belgische bedrijven het volgen van de wetgeving bij hun payrollproces een score van 56,7. Het Verenigd Koninkrijk scoort opnieuw het hoogst met 61,5. Ook Nederland en Duitsland blijven met een score van 60,7 boven het Europese gemiddelde van 59,1. Frankrijk blijft met een score van 55,9 samen met België onder het gemiddelde.

    De snelle wijzigingen in de wetgeving, het aantal uitzonderingen in de wetgeving en de complexiteit van de sociale zekerheid zijn de uitdagingen waar bedrijven in België het vaakst mee geconfronteerd worden als het op de wetgeving over payroll aankomt.

     Complexiteit in wetgeving België

      “De wetgeving voor loonberekening is het meest ingewikkeld in België en Frankrijk, iets wat deze resultaten bevestigen. Doordat de Belgische overheid nogal wat lagen heeft, is de situatie extra gecompliceerd. Ook de sectorale verschillen spelen een rol in de complexiteit in ons land”, zegt Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum van SD Worx.

      Alle factoren in rekening genomen, scoren Belgische bedrijven mooi volgens het Europese gemiddelde. Gemiddeld geven Belgische bedrijven zichzelf een score van 64,7 op 100 voor hun vaardigheden op het vlak van loonverwerking. Digitale maturiteit van Belgische bedrijven, de dienstverlening waarmee bedrijven samenwerking en de mogelijkheid van organisaties om loonsverwerking te organiseren, trekken het gemiddelde van België omhoog. Dat ligt, net als Nederland (65,2), in lijn met het Europese gemiddelde van 64,6. Het Verenigd Koninkrijk scoort met 66,6 hoger, terwijl Frankrijk (63,1) en Duitsland (63,6) zichzelf iets minder bedreven inschatten.

       Over het onderzoek

       SD Worx vroeg meer dan 1.300 grote en kleine bedrijven in 5 Europese landen, om 6 verschillende factoren te beoordelen die payroll moeilijker of makkelijker maken. Het resultaat is de ‘Payroll Proficiency Index’, een gloednieuwe index die bedrijven helpt om de juiste keuzes te maken. Hij geeft ondernemers inzicht in de complexiteit van payroll in verschillende Europese landen.
       Dit is de eerste van een nieuwe jaarlijkse reeks van SD Worx, te beginnen met resultaten voor België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In de toekomst kijken we ook naar andere Europese landen. Elk jaar zullen we een nieuwe rangschikking, inzichten van experts en bewezen payrolloplossingen met u delen.