Belgen maken achterstand in verlofdagen op de valreep goed
Belgische werknemers halen vakantieachterstand van eerste helft 2021 in tijdens zomermaanden en hefstvakantie
21 december 2021
December is de laatste maand dat Belgische werknemers hun verlofdagen kunnen opnemen om een achterstand te vermijden. Ook dit jaar zal het geen uitzondering zijn dat veel Belgen in de laatste week van december (tussen Kerstmis en Nieuwjaar) hun laatste vakantiedagen opnemen. De achterstand van deze dagen is echter kleiner dan in andere jaren, zelfs vóór corona.
Ook de tijdelijke werkloosheid, de maatregel ingeroepen door de federale regering ter ondersteuning van het bedrijfsleven, bevindt zich op het laagste niveau sinds het begin van de coronacrisis (0,69%). De maatregelen zijn verlengd tot het einde van het eerste kwartaal van 2022. Dat blijkt uit de ‘SD Worx Employment Tracker’, dat maandelijks de loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers in de privésector in België analyseert.
Belgische werknemers namen in 2021 meer vakantie dan gewoonlijk. Ondanks een achterstand in het eerste halfjaar door de lockdown en de verschillende beperkingen als gevolg van Covid-19, hebben onze landgenoten de draad opgepikt en van de vrijheid geprofiteerd om er even tussenuit te gaan.
Bart Pollentier, Directeur Kenniscentrum bij SD Worx analyseert de situatie: "In alle leeftijdscategorieën hebben we gemerkt dat de werknemers een grote inhaalbeweging maakten tijdens de zomermaanden, maar ook in het najaar. We hebben ook vastgesteld dat tijdens de herfstvakantie meer vakantie opgenomen werd dan gewoonlijk. »
Meer opgenomen dagen tijdens de herfstvakantie
Als we vergelijken met 2019 (als ‘normaal jaar’), dan namen we dit jaar 1,45% meer vrije dagen op in juli en augustus en tot 4,13% meer in november (en bijna 3% meer als we vergelijken met oktober 2019, aangezien de hefstvakantie toen in die maand plaatsvond).
Kijken we naar het hele jaar, dan hebben we in 2021 1,58% meer vrije dagen opgenomen dan in 2019. Dat wil zeggen dat op de 100 te werken dagen, 1,58 dagen méér vakantie genomen werden in 2021 dan in 2019. Dat is een opvallend verschil
Bart Pollentier is niet verbaasd over de inhaalbeweging in het tweede deel van het jaar: "Werknemers zaten van november 2020 tot mei 2021 in een lockdown. Dankzij de vaccinatie kon bijna de hele vrijetijds- en reissector weer opengaan. We moesten even weg uit ons dagelijkse leven en het is dan ook logisch dat we van onze vrije dagen gebruik maakten om ons te ontspannen. We vinden dit een goede situatie voor bedrijven. Het stelt werkgevers in staat om minder te moeten puzzelen om alle werknemers hun vrije dagen op tijd te laten opnemen. »
Tijdelijke werkloosheid door overmacht corona blijft dalen
Het goed nieuws blijft komen: ook tijdelijke werkloosheid door corona blijft dalen. We zitten opnieuw op een historisch laag niveau sinds het begin van de pandemie. Bart Pollentier is tevreden met deze dalende trend : « Sinds augustus zitten we onder de grens van 1% tijdelijk werkloosheid, en we blijven dalen. Maar sommige sectoren hebben het nog steeds moeilijk. De coronacrisis blijft o.a. de luchtvaartsector (6,37%), de horeca (6,2%) en de textielsector (4,49%) parten spelen. Daarom gaan we ervan uit dat de nieuwe maatregelen van de regering, zoals de sluiting van restaurants om 23.00 uur of de beperkingen in de entertainment industrie, de vraag naar tijdelijke werkloosheid in de komende weken opnieuw zullen doen toenemen.»
Over het onderzoek
Hr-dienstenleverancier SD Worx ontwikkelde de Employment Tracker om zicht te krijgen op de impact van COVID-19 op de arbeidsmarkt in België. De tracker biedt een overzicht van het percentage ‘gewerkte dagen’, absenteïsme, tijdelijke werkloosheid en opname van wettelijke vakantiedagen. Op die manier schetst SD Worx, de grootste loonberekenaar van België, een relevant beeld van de meest getroffen en de meest actieve sectoren en regio’s. Dat gebeurt op basis van loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna 1 miljoen Belgische werknemers, waarvan één derde arbeiders en twee derde bedienden, actief in allerlei sectoren en bedrijven van verschillende omvang. De resultaten geven een duidelijke trend weer bij de werkgevers in de privésector.